Üdv!
A nevem Czakó Tibor, 20 éves vagyok és Jász-Nagykun-Szolnok megyének egy kisebb településén, Martfűn élek.
Nem tudom, hogy a Magyarítások Portál csapata olvassa-e ezeket a topicokat, de én örülnék neki, ha ez eljutna hozzájuk. Nem régóta vagyok felhasználó itt, így nem tudom, hogy személyesen fel lehet-e velük venni a kapcsolatot, de talán jobb is így.
Nem tudom, hogy mennyi relevanciája lesz annak, amiről beszélni szeretnék, csupán úgy gondoltam megpróbálok itt segítséget kérni, hátha ti el tudtok igazítani.
Azzal kezdeném, hogy az elmúlt 10 évben több különböző beállítottságú videójátékkal játszottam már, kezdve a Moorhuhn-al, egészen a Dragon Age: Inquisition-ig. Az évek alatt rájöttem, hogy amit én élvezek a játékokban, az a történetük. Azt szeretem, ha kidolgozott, egyedi, részletes és olyan érzéseket kelt az arra alkalmas emberekben, amiket máshol nem igazán élhet át.
Sajnálattal vettem észre azt is, hogy az elmúlt években a hivatalos magyar fordítások már nem "divatosak", tehát vagy innen, a Portál lelkes fordítóinak munkáit kell letöltenünk, vagy egyéb platformok maszek fordításait.
Nem véletlenül említettem korábban a Dragon Age: Inquisition-t, mivel azt is észrevettem, hogy a játék lassan 5 év elteltével sem lett lefordítva, habár tudom, hogy jelenleg is munkálkodik rajta egy kedves felhasználó. Ez volt az utolsó indoka annak, - és hogy tovább ne untassalak titeket a körítéssel - hogy úgy döntöttem szeretnék segíteni a magyar gamer közösségnek a munkámmal.
Az indok a segítségkérésre az volna, hogy az elmúlt három napban próbáltam utánajárni annak a procedúrának, aminek elvégzésével létrejön a fordítás. Kerestem különböző programokat, angol és magyar nyelvű cikkeket olvastam el erről, sőt még tutorial videót is kerestem (több-kevesebb sikerrel). Persze rájöttem, hogy ezt ha hivatalosan szeretné csinálni az ember, akkor ez nem olyasmi, amit te ellesel az internetről aztán csapjunk a lovak közé: random elkezdesz fordítani.
Szóval lényegében arról szeretnék részletes információt szerezni, hogy ha szívesen áldoznék rá időt és energiát, akkor milyen módon tudnám lefordítani az egyes játékokat, milyen módon válhatnék fordítóvá?
--- Az alábbiak nem mindegyike visszajelzés, csupán saját észrevétel:
- Képes vagyok kifinomultan, sokszínűen fogalmazni magyarul, szóismétlés nélkül.
- A szókincsem átlagosan nagyobb a legtöbb velem egyidős szókincsénél.
- Van középfokú angol nyelvvizsgám, illetve 5-ös osztályzatú középszintű angol érettségim (jelenleg az emelt szintűre készülök).
Nem tudom, hogy ezek mennyire releváns adatok és nyilván ezt kissé nehéz elhinni, tekintve, hogy ilyesmi akkor derül ki igazán, ha személyesen találkozunk az emberrel. ---
Remélem nem tűntem túlságosan hülyének a leírtak alapján, csak tényleg semit nem tudok az egész dologról - leszámítva az egyik cikket, amit elolvastam itt az oldalon - és remélem ti tudtok segíteni. :D
Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget! :)
-Griffen