Gyakran ismételt kérdések (GYIK/FAQ)

Általános működés

Hogyan tudok visszajutni a főoldalra?

Az oldal tetején levő Magyarítások Portál logóra kattintva bármikor vissza tudsz jutni a főoldalra.

Hogyan tudok magyarítást letölteni?

A jobb felső sarokban található egy nagyító ikonnal ellátott kereső gomb. Erre kattintva, megjelenik a keresőmező. A mezőbe beírod a keresett játék nevét. Entert sem kell ütni, automatikusan megjelni a találatok listája. (A kereső találatainak listája limitált, így ha nagyon általános nevet írsz be, nem biztos, hogy az elsődleges találatok között meg fog jelenni a keresett játék.)
Másik lehetőség, hogy a menü Játék adatbázis pontját használva átlépsz a játékok listájára, ahol kézzel, vagy az ottani keresővel is ki tudod keresni a játékot.

Amint megvan a játék, melyhez fordítást keresel, rákattintva eléred a játék adatlapját. A letöltések mellett itt minden hasznos információt megtalálsz az adott játékról.
A bal oldali Ugrás a magyarításhoz gombbal, vagy az adatlap aljára görgetéssel eléred a Magyarítások blokkot. Itt találod a játékhoz tartozó fordítási projekt adatait.
Ha elkészült a fordítás, itt találsz egy letöltés ikont. Erre kattintva átjutsz a letöltési oldalra, ott pedig a Letöltés gombra kattintva megkapod a játék fordítását.

Ha nem találod a játék adatlapját, vagy az adatlapon nincs Magyarítások blokk, akkor nincs róla információnk, hogy a játék fordítása létezne, vagy milyen státuszban van.

Rákattintok a letöltésre, de nem történik semmi, mit tegyek?

Ez a probléma leginkább Chrome böngészőben lép fel. Az okozza, hogy a böngésző elsősorban a futtatható fájlokat (.exe) nagyon megszűri, így a letöltés kérése a szerverhez sem jut el a böngésződből.

Mit lehet tenni?
Mikor a Magyarítások Portál oldalon tartózkodsz, fent az URL előtt találsz egy ikont. Ez alatt található a Webhelybeállítások menüpont. Itt legörgetsz a beállítások aljára, és ott a Nem biztonságos tartalom lehetőséget engedélyezed. Frissítsd a betöltött Magyarítások Portál oldalt, és már le tudsz mindent tölteni.
Természetesen ez az engedélyezés, a leírás alapján, csak a Magyarítások Portál oldalra lesz érvényes!

Kötelező regisztrálni az oldalon?

Nem kötelező. Ha szeretnél részt venni a közösség életében, hozzászólni fórumokban, cikkeknél, segítséget kérni, csak akkor szükséges regisztrálnod.

A magyarítások csak regisztrációval tölthetők le?

Nem. Az oldalon megtalálható minden fordítás szabadon, regisztráció nélkül letölthető.

Nem tudok regisztrálni az oldalra, mert az e-mail címem már foglalt, mit tegyek?

Valaki (te?) már regisztrált az adott e-mail címmel nálunk. Próbáld meg az "Elfelejtett jelszó" lehetőséget a lap alján. Ha pár percen belül nem kapod meg a jeszóváltoztató e-mailt, ellenőrizd a postafiókod Spam/Levélszemét mappáját is!

Nem tudok belépni az oldalra, mit tegyek?

Ha már regisztráltál egy e-mail címmel, a belépési oldalon találsz egy "Elfelejtett jelszó" lehetőséget. Itt megadva az e-mail címedet, kapni fogsz egy lehetőséget a jelszavad módosítására. Ha pár percen belül nem kapod meg, ellenőrizd a postafiókod Spam/Levélszemét mappáját is!

Hogyan tudok saját avatárt/profilképet beállítani magamnak?

Az oldalon erre nincs lehetőség, illetve az oldal a Gravatart használja erre a célra.
A Gravatar.com oldalon kell regisztrálnod azzal az e-mail címmel, amivel itt is regisztráltál, majd amit oda feltöltesz kép, szinte azonnal nálunk is meg fog jelenni a profilodban. (A Gravatart más oldalak is használják évek óta, így a feltöltött képed minden oldalon használni tudod, ahol ez szintén támogatott.)

Van a Magyarítások Portálnak más platformja is, mint a weboldal?

Igen. A fenti menü mellett, illetve az oldal alján is megtalálhatod az online elérhetőségeinket.

Hogyan tölthetek fel az oldalra?

Az oldalra csak regisztrált tagok, akik fordító ranggal rendelkeznek, tölthetnek fel.
Ha új vagy ezen a területen, és szeretnél fordítást beküldeni, bármelyik elérhetőségen fel tudod velünk venni a kapcsolatot. Elküldöd nekünk a fordításod, átnézzük, és ha megfelelő minőségű, kikerül az oldalra is.

Hogyan kaphatok fordító rangot az oldalon?

Legalább 2 (csapatban vagy egyéniben), az oldal adminisztrátorai által elfogadott, minőségi (nem feltétlen irodalmi szintű, de nem is gépi) fordításodnak el kell készülnie, hogy fordítói rangot kaphass. Nem kizáró ok, ha ezen fordítások nem érhetők el a Magyarítások Portálon!

Fordítóknak

Hogyan tölthetek fel az oldalra?

Jelenleg még fejlesztés/tesztelés alatt!

Tölthetek fel az oldalra csak úgy?

Ha rendelkezel fordító ranggal, lehetőséged lesz fordítást is feltölteni, azonban egy fordítási listabejegyzéshez egy fájlt lehet kiválasztani/feltölteni. Ha nincs nálunk rögzítve a játék fordítása, nem tudod mihez feltölteni a fájlt sem, így első körben ezt kell pótolnod, megadva a fordítás fontosabb adatait.

Ha a fordításom több játékot, játék kiadást vagy kiegészítőt érint, mindegyikhez töltsem fel ugyanazt a fordítást/csomagot/telepítőt?

NE, semmiképp! Több lehetőség közül választhatsz, de ugyanazt a fájlt ne töltsd fel többször, ha egy adott játék több kiadásához (Edition) vagy kiegészítőjéhez (MOD, DLC) vagy több részéhez is csak 1 csomagot/telepítőt készítettél.

Ha nem létezik még bejegyzés nálunk a játék(ok)ról, első körben kérlek vidd fel a fordításod adatait (Játék adatbázis).
A felvitt bejegyzésed (ha még nincs a rendszerünkben) átnézés után kikerül az oldalra. Érdemes minden érintett játékkal/kiegészítővel ezt ugyanakkor elvégezni. Ezután tudsz az adott fordítási bejegyzéshez fájlt feltölteni. Ez ismét átnézésen esik át.
Amint a fenti bejegyzések (fordítás állapota, fordítási fájl) kikerültek az oldalra, az adott játék másik kiadásához/kiegészítőjéhez készített fordítási bejegyzésbe belépve átlépsz a Letöltés létrehozása lapra, de a fájl újbóli feltöltése helyett a Fájl kiválasztása mezőben kikeresed a már feltöltött fájlodat. Fontos, itt csak a már elfogadott fájlok jelennek meg, a feltöltött, de át nem nézett letöltések fájljai nem!
Kitöltöd a szükséges mezőket, és elmented. Innentől kezdve elég 1 fájlt cserélni, ha frissítesz, nem kell mindegyik kiadásnál külön-külön.

Nem tudom felvinni az oldalon azt a játékot, amihez fordítást készítettem, mert nincs rá találat. Mit tegyek?

Először ellenőrizd, jól írod-e be a nevet. Az esetek többségében elírás, vagy a játék több néven történő értékesítése szokott lenni a ludas. Ilyen például, ha a játék számozása a köztudatban Játék 2, de valójában Játék II, vagy fordítva.
Valamint a játékok elsődleges neve angol, mivel az a hivatalos, így nem fogod a magyar kiadó által megadott magyarított játékcím alapján sem megtalálni.

Ha mindez nem vezet eredményre, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, és igyekszünk utánajárni a problémának. E-mailes elérhetőségünk megtalálod a Magunkról menüpont alatt, illetve javasolt a Fórum vagy a Discord csatornák használata.

Tudok felvinni egyedileg játékot az oldalon, ha nem találom, ami nekem kell?

Nem. Hogy megőrizzük az egységességet, és elkerüljük a duplikátumokat illetve a játéknevek elírását, csak kötött, az adatbázisból kikereshető játékok használhatók.