Fórum Magyarítások Farewell of the White Wolf

A 'Farewell of the White Wolf', a The Witcher 2: AoK teljes konverziós mod-jának magyarítása
hirdetés
Nomad 71

Köszönöm.

2021. 02. 17. - 09:29
smithmarci
Senior fordító

Tá-dáámm!!

A Farewell of the White Wolf TCM (teljes konverziós mod) magyarítása elkészült!

A telepítés előtt - a félreértések elkerülése végett - javaslom az alábbiak áttanulmányozását:

I., ELÖLJÁRÓBAN

---

• A magyarítás-telepítő kizárólag Windows operációs rendszeren futtatható. Ahogy a Farewell of the White Wolf mod is csak Windows-os rendszereken futtatható.

• A magyarítás csak a The Witcher 2 Assassins of Kings Enhanced Edition-jére(!) telepített Farewell of the White Wolf mod-dal kompatibilis, ez utóbbinak is csak az 1.2-es verziójával.

• A telepítő a STEAM- és GOG-verziókkal került tesztelésre. Valószínűleg működik "egyéb" verziókkal is, lévén a könyvtárstruktúrák azonosak.

II., VÍRUSRIASZTÁS

----

Mivel a fájl a telepítés során több Windows regisztrációs adatbázis-vizsgálatot is végez az alapjáték telepítési útvonalára vonatkozóan, ezért egyes böngészők és vírusirtók ártalmas szoftvernek érzékelhetik. Azonban a regisztrációs adatbázis-bejegyzések meglétének ellenőrzésén túl a telepítő semmilyen rendszerszintű "beavatkozást" nem végez, ezért minden riasztás fals-pozitív. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a fájl nem töltődik le, mert "megfogja" a böngésző, a vírusirtó, vagy éppen a Windows.

Megoldás lehet:

- a vírusirtó átmeneti kikapcsolása, és/vagy

- a böngészőben a riasztások ellenére a fájl "megtartása", és/vagy

- a Windows Biztonsági Központban a tűzfal és a vírusvédelem átmeneti kikapcsolása.

III., TELEPÍTÉS

-----

1., Telepítsd a The Witcher 2 - Assassins of Kings Enhanced Edition-t!

2., Indítsd el az alapjátékot a 'Launcher.exe'-vel (Steam-bõl és GOG-ból automatikusan ezzel indul), a beállítás-konfigurátorban válaszd az 'Auto'-kalibrációt, de NE állítsd át a nyelvet 'magyar'-ra, hanem hagyd 'EN'-en! Mentsd el a beállításokat, lépj ki a konfigurátorból, majd lépj ki a 'Launcher'-bõl (a játékindítóból) is 'X'-szel!

(Megjegyzés: ez a lépés kihagyható, amennyiben korábban került már elindításra a játék más okból kifolyólag.)

3., Telepítsd a Farewell of the White Wolf TCM 1.2-es verzióját!

(Megjegyzés: a mod telepítője automatikusan megtalálja a telepített alapjáték könyvtárait, ezzel dolgod valószínűleg nem lesz. * )

https://www.moddb.com/mods/farewell-of-the-white-wolf

https://www.nexusmods.com/witcher2/mods/934

4., Telepítsd a magyarítást!

(Megjegyzés: a magyarítás-telepítő automatikusan megtalálja az alapjáték és a mod könyvtárait, ezzel dolgod valószínűleg nem lesz. **)

5., Futtasd a játékot!

(Megjegyzés: amennyiben kivitelezhető, úgy javaslom, hogy a játék 'launcher'-e a Steam- vagy a GOG Galaxy-kliensből legyen indítva! ***)

IV., HIBAELHÁRÍTÁS

----

Az alábbi esetekben lehet szükséges a telepítőkbe manuálisan beavatkozni:

A, (*) A játék nem "hivatalos" forrásból került beszerzésre, és nem igényelt telepítést, vagy pedig a telepítője nem adott hozzá bejegyzést a regisztrációs adatbázishoz; ebből kifolyólag pedig nem létezik a játék eredeti regisztrációs adatbázis-bejegyzése (ami miatt a mod telepítése során is kézi vezérlés válhat szükségessé).

vagy

B, (**) A játék és a mod az operációs rendszerétől eltérő partícióra/meghajtóra lett telepítve, viszont időközben az operációs rendszer újratelepítésre került; amiből kifolyólag nem léteznek a játék és a mod eredeti regisztrációs adatbázis-bejegyzései,

V., TOVÁBBI LEHETSÉGES HIBAJELENSÉGEK

---

C, (***) A játék hajlamos el sem indulni, és csak simán "visszadobni" a 'launcher'-be, majd ezt a végtelenségig ismételni, ha a játék 'launcher'-e nem a Steam- vagy a GOG Galaxy-kliensből kerül elindításra.

-> A hiba oka ismeretlen; viszont a hiba kikerülhető, ha a játék a kliensekből kerül indításra (vagy "egyéb" verziók esetén a '{The Witcher 2 telepítési útvonal}\bin\witcher2.exe' futtatásával).

D, Steam-verzió esetén az első indításkor a Farewell of the White Wolf változat menüje még mindig az eredeti játék menüképernyőjére hasonlít, csak a logó "új", meg mások a menüpontok.

-> A hiba oka ismeretlen; feltételezhetően abból fakad, hogy a mod állományait tartalmazó fájl túl nagy (5,26 GB), és ez a háttéranimáció (ami maga is 540 MB) még nem került kitömörítésre / vagy nem került a memóriába. A második indítástól (elméletileg) már jó lesz.

E, Minden telepítési lépés hűen követve volt, minden telepítő rendben lefutott, ám a játék az indítás után mégis "elhasal".

-> A hiba oka abban keresendő, hogy a GOG- és a Steam-verziók különböző könyvtárakat preferálnak a 'C:\Felhasználók\{felhasználónév}\Dokumentumok\' mappában; az előbbi a 'The Witcher 2', az utóbbi pedig a 'Witcher 2' mappát. Megoldás: a 'Witcher 2' könyvtár tartalmának átmásolása a 'The Wicher 2' könyvtárba.

VI., ELTÁVOLÍTÁS

----

A telepítés során minden, a telepítő által módosított fájlról készül biztonsági másolat '.original' kiterjesztéssel. A magyarítás (telepítővel történő) eltávolítása után ezen fájlok "kiterjesztés-mentesítése" által elérhető az eredeti állapot:

- {The Witcher 2}\Launcher\EN (mappa)

- {The Witcher 2}\bin\config\lang\EN.ini

- {The Witcher 2}\CookedPC\en0.w2strings

- {The Witcher 2}\CookedPC\movies\bumpers_PL.usm

- {The Witcher 2}\CookedPC\movies\bumpers_GOG.usm

- C:\Felhasználók\{felhasználónév}\Dokumentumok\Witcher 2\Config\lang\EN.ini

- C:\Felhasználók\{felhasználónév}\Dokumentumok\Witcher 2\UserContent\farewell_white_wolf\en_user.w2strings

VII, KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

----

K: Mi az a TCM / total conversion mod / teljes konverziós mod?

V: A teljes konverziós mod egy olyan módosítás, ami fogja az alapjátékot, kvázi "eldobja" annak majd' minden korábbi attribútumát, és a romjain egy saját világot épít, egy saját történetet mesél el. Jelen TCM alkotói fogtak egy novellát, a Vaják-ciklus szereplőit és cselekményét, a The Witcher játékok karaktereit és történéseit, a The Witcher 2 című játék "motorját", a The Witcher 3 modelljeit, és mindezt összegyúrták egy önálló történetté.

K: Ez a történet kánon?

V: Röviden: nem. A mod történetének alapjául szolgáló novellát ugyan Andrzej Sapkowski írta egy barátja esküvőjére nászajándék gyanánt, ám a mű születése pillanatában (1992-93 táján) a ciklus még korántsem volt teljes, így akarva-akaratlanul is tartalmaz eltéréseket a később született kötetek tartalmához, eseményeihez képest. Hosszabban kifejtve: Igen is, meg nem is. De leginkább nem. Ha abból indulunk ki, hogy minden, amit az adott író a saját univerzumán belül ír, tekinthető kánonnak, akkor igen, mondhatjuk rá, hogy az. Viszont ha elfogadjuk, hogy ugyanazon író írhat nem-kánon történetet is a saját maga által kitalált szereplőkkel a saját maga által megalkotott univerzumon belül, akkor mondhatjuk rá, hogy nem kánon. Leginkább pedig azért sem kánon, mert a mod készítői az alapul vett novella cselekményét hozzáigazították a jóval később keletkezett játékok történéseihez. Vagy a később keletkezett játékok eseményeihez igazították hozzá a majd' negyed századdal korábban keletkezett novella által elmesélt történéseket? :)

K: Miért lett "vaják" a witcher, és miért "Kökörcsin" Dandelion?

V: Röviden? Mert ez egy magyarított változat. Kicsit bővebben? Mert szerintem Kellermann Viktória a Wiedźmin könyvsorozat (első öt kötetének) fordításával fantasztikus munkát végzett. És ha már a The Witcher 3-ban is lehetett Geralt lova, 'Roach' Keszeg, akkor...

K: Jól látom, hogy lettek a korábbi játékokból is felhasználva szövegek?

V: Jól látod. A szereplők és a bestiárium szörnyeinek leírásai már egyszer le lettek fordítva hozzáértőbb emberek által, szóval azokat bátorkodtam én is felhasználni (a mod-ban is a játékokból használták fel ugyanezen leírásokat, nem írtak új meghatározásokat - gondolom, ugyanabból az elgondolásból, amiért én sem). Természetesen így is voltak, akikhez s amikhez nem találtam magyar nyelvű leírást korábbról, így azokat magam fordítottam magyarra.

K: Kellene amúgy látnom egyedi intrót?

V: A magyarítás telepítése előtt nem (a készítők valami okból nem csináltak saját intrót a mod-nak - gondolom, az eredeti készítőket elismerésül hagyták meg az eredeti intrókat). A magyarítás telepítése után viszont kellene lennie "A Fehér Farkas búcsúja" intrónak. Ha csak a standard CD Projekt-es videók futnak le, akkor az alapjáték általad birtokolt változata nem azokat a videófájlokat hívja meg, amiket az én Steam és GOG verzióim. Ha mindenképp szeretnéd látni az egyedi, magyar intrót, akkor csak a '{The Witcher 2 telepítési útvonal}\CookedPC\movies\bumpers_GOG.usm' fájlt kell átnevezni 'bumpers_EU.usm'-re vagy 'bumpers_NA.usm'-re.

K: Nálam nem magyarított a főmenüben látható logó. Nem olyan, mint az intróban látható. Attól még magyarított lesz maga a játék?

V: Ha a menü maga magyar nyelvű, valamint a játék elkezdése után minden más is, akkor minden rendben. A kezdőképernyőn látható logó kicserélése sajnos szükségtelen kellemetlenségekkel járt volna, ugyanis VAGY egy 5,26 GB méretű telepítőt eredményezett volna feleslegesen (miközben a nyelvi fájlok mérete csupán csak 8 MB), VAGY egy bő fél órás fájlműveletet, és mellé jó 15-16 gigabájtnyi szabad tárhelyet igényelt volna a 'C:\' meghajtón. Egy képért egyik megoldás sem érte meg.

K: Ha lesz újabb, javított / frissített változat a magyarításból, el kell majd előbb távolítanom a korábbi változatot?

V: Nem, szükségtelen. Mehet rá az újabb változat a régire.

VIII, ÉS AKKOR A MEA CULPA

-----

Előre is elnézést kérek mindenkitől a játék során olvasható irodalmi művek csapnivaló fordításáért. Attól tartok, nem volt nálam az ütemmértékem, amikor botor módon arra adtam a fejem, hogy azokat (pontosabban egy részüket) nyelvünkre ültessem vagy újrafordítsam. Nézzétek el nekem, legyetek szívesek! Szóval:

Nem találtam magyar fordítását a 'Widsith' / 'Úti ének' című, ó-angol költemény-részletnek, ezért a csapnivaló fordításáért engem terhel a felelősség.

Akárcsak a törpök dala, a The Drunkard's Song fordításáért, amit Harry Coombs tolmácsolásában/átiratában találtam csak meg, eredeti nyelven, szintén magyar fordítás híján.

A The Witcher 3-ban elhangzó 'Vicovarói lányok' címet viselő rigmus újrafordításért kiáltott - ezt, ahogy Geralt is "danássza", a 'Baj van a részeg tengerésszel' ütemére írtam át (igaz, 4 soros versszakok helyett csak 3 sorosakra, a'la Geralt).

Kökörcsin Priscillához írt szerelmes költeménye az eredeti változatban is William Shakespeare 130. szonettje volt - ezt Szász Károly fordításában olvashatjátok majd.

Kökörcsinnek az álszerénységről mondott bölcseletét a magyar változatban Fligl József pap-költőtől kölcsönöztem.

Ha további bölcsességek is ismerősek lennének, akkor azokat Marcus Aurelius-tól és Szung-cétól vettem kölcsön.

Ha egyes párbeszédek ismerősök lennének, akkor azokért ama filmek szinkronjaiért felelős alkotóké az érdem, akiktől azokat kölcsön találtam venni (akárcsak a mod készítői).

Minden egyéb az én saram...

IX, PANASZKEZELÉS

---

A telepítőben található email-címen ;)

Köszönöm, ha végigolvastad!

Jó játékot kívánok!

"I hate portals."
2021. 02. 15. - 22:23
smithmarci
Senior fordító

Jelentem:

a fordítás elkészült!

Most már csak a lektorálás és a tesztelés van hátra, aztán beküldés.

Ha minden az elképzeléseim szerint alakul, akkor ez utóbbi 2 hét múlva fog bekövetkezni...

"I hate portals."
2021. 02. 08. - 11:41
smithmarci
Senior fordító

Üdvözlet, vajákok!

Ez itt egy helyzetjelentés.

Teljes készültségi szint: ~15%

Az alábbi lebontás szerint alakul:

Cselekmény & párbeszédek: ~34%

Küldetésnapló (kommentárok): 0%

Karakterleírások & bestiárium: 0%

Mindannyiótoknak kellemes ünnepeket kívánok!

"I hate portals."
2020. 12. 23. - 11:37
smithmarci
Senior fordító

Szia,

tudomásom szerint azért a W2-höz kiadott RedKit eszközzel készítették, mert abban volt már jártasságuk, amikor nekikezdtek a projektnek, valamint túl sok időt emésztett volna fel a W3 mellé kiadott, 5 évvel ezelőtt még jóval korlátozottabb lehetőségeket biztosító eszköz használatának megtanulása. És bár már léteznek a W3-hoz is "kifinomultabb" eszközök, a beletanulási folyamat és a portolás rengeteg plusz munkával járna.

"I hate portals."
2020. 12. 20. - 11:40
Juhfej

Nagyon jó lesz, várjuk. Azt viszont nem értem miért nem a 3. részhez készült el ez a nagyszerű mod, a Witcher 1 Prologue Remastered mintájára.

2020. 12. 18. - 17:33
smithmarci
Senior fordító

Rövid mod játékmenet bemutató a készülő magyarítással:

(Figyelem: a videó spoilereket tartalmazhat! Megtekintése csak saját felelősségre ajánlott!)

A Fehér Farkas búcsúja - magyarítás demó videó

"I hate portals."
2020. 12. 18. - 17:10
smithmarci
Senior fordító

Beharangozó videó:

"I hate portals."
2020. 12. 11. - 15:35
smithmarci
Senior fordító

Sziasztok!

Jelentem: nekiálltam a 'Farewell of the White Wolf' címet viselő teljes konverziós mod (a The Witcher 2: Assassins of Kings egyik story-modja, a The Witcher 3: Wild Hunt rajongói epilógusa) magyarításának:

A mod a NexusMods-on:

https://www.nexusmods.com/witcher2/mods/934

és a ModDB-n:

https://www.moddb.com/mods/farewell-of-the-white-wolf

Játékmenet videó: hamarosan!

A fordítás: folyamatban...

"I hate portals."
2020. 12. 11. - 15:15