3K nincsen 1070-nel meg se próbálnék 4K-ba játszani mivel gyengébb a 2060-nál is. Igen nagyon régi címeket viszi, meg amihez nem kell erőmű indi címekhez, de másra iszonyat kevés.
Meg mint írtam is ez az xbox magyarítás tök felesleges a minden játék megjelenik pc-re, és a fordítóknak nincsen még ezekre is idejük több hónapot pluszba ugyanazzal a játéknak a fordítására pazarolni még ha lehetséges lenne. Így is vannak játékok amiket több év mire elkészül egyáltalán.
Próbálom megérteni a gondolataidat, de egyre nehezebben sikerül... Elolvastad te egyáltalán, hogy mit írt I-BlazBlue-I? :D Azt már realizáltam, hogy nálad a PC terén kár tényeket írni, a konzolt favorizálod (ahogy írtam GTX 1070 van a gépemben, ez most kb. 110-130 ezer forint, és adott a 3K/4K, de lapozzunk, mert már leírtam -- de minek), most a kérdés nem ez volt, nem erre irányult.
A kérdés konzolos vonatkozású volt, erre reflektáltam, mivel VAN konzolom is, van tapasztalatom a téma kapcsán, s szubjektív véleményemmel hátha tudok segíteni a játékos kollégának.
Igen tudjuk mekkora, de a kihasználhatósága is brutális erő kell hozzá. Nem véletlen marad a többség full hd-nál, csak a vga hozzá fél milla meg több is. 4K-s tévére is hiába csatlakoztatja rá a gépét ha nem akar konzolt, nem bírja el és nagyon szenvedni fog az 1 fps-el vele.
A HDMI kábelek terén igazából van a value, ami kb. továbbítja a jelet, de a legrosszabb minőség, utána jönnek a 2-5 ezres kábelek, amik jobbak az árnyékolás és minőség terén (ezek már elegendőek, kiszolgálja, amire kell), de az igazán nagy ugrás a 20-30 ezres kábelek! Ezeknél is az a helyzet, hogy csak azok látnak sok különbséget, akik elemeznek és ránagyítanak egy képre 10-50-100x méretben, ott már van jelentősége az élsimítás, szín miatt, de kb. ennyi. Szóval nekem van egy szövetes, aranyozott 8K-támogatott (HDMI 2.1), ami már bőven elég, 7 ezer forint körül volt.
Én azt mondom, hogy mindenképp érdemes egy 4K kijelzőt venni, mert elképesztően nagy az ugrás 1080p és a 4K között, s nem csak a HDR miatt! Én csak Xbox One X-en néztem meg a különbséget 1080p és 4K között, de iszonyat nagy volt a szakadék, akkor most képzeld el egy Xbox Series X, vagy egy PS5 esetében, mekkora ez a szakadék!
Törölt felhasználó
Helyesírásért elnézést kérek kapkodtam és telefonról írtam.
Törölt felhasználó
Mr. K: Én sem kötekedésnek szántam senki irányában és nem volt kioktató a stílusod sem. Én is tévedhetek a felbontást illetően, de azt hogy, melyik monitorban milyel panel van szerintem nem mindegy. Persze mindennek van hátránya, nekem IPS paneles az LG UltraWide monitorom. Igen befolyásolhatja, nekem most HDR lenne majd a cél sokkal jobbana színek és a fekete is fekete, meg persze ha HDMI sem mindegy. Mindenkinek más a tapasztalata, ami szerintem nem gond, amíg nem megy át kötekedésbe addig semmi gond nincs, Doom 4 gondolatait is értem ahogy a tiédes is. Ha bedöglik a RTX 2060 S, akkor már konzolra váltok, vagy PS5, vagy eme konzolra amiben most is offolunk. :) Win11 még mindig kezdetlegi dolog várjunk vele két évet win10-él is voltak szép dolgok amiktől a falra másztam volna, régen beherangozták, hogy a win10 után nem lesz új win persze ezt akkor sem hittem el és láss csodát itt a 11. Ami meglepett az az Ubuntu 2.0, ahhozképest elég szépen futnak már rajta a dolgok, persze nem egy windows. Hogy áttérjek egy kicsit erre a konzolra is aki esetleg tulaj: series X megéri az árát, ha én 1080P-n maradok felbontást illetően? Olvastam teszteket, de engem azért érdekel mások érvei is.
Igen mert nekem is elég sokba lenne win 11 re fejleszteni. Ezért marad a 10 is. Ezért sincs értelme magyarítani xboxra. Ugyan azt nyomjuk pc-n is, sőt pc-n még van exlúzívak is ami nincsen konzolon.
Jó az a pc elég sok idő elmegy vele is.
A Windows 11-et én még nem erőltetem, ahogy nézegettem a teszteket, a játékok rendre 1-5fps-sel rosszabbul futnak, mint Windows 10-en, amíg támogatott, addig én maradok ez utóbbinál. A PS5 szuper, de ahogy írtad is, csak az exkluzívok miatt -- a kontrollere egész baba lett, de nekem még mindig túlságosan kicsi!
Az oldal, amit linkeltem, pont azért jó, mert azonos körülmények között tesztelik, így a VGA-k között jól megmutatkoznak a különbségek, ergo új CPU, PSU esetében is majd' azonos lenne az eltérés.
Az tény, ha új hardverekbe fektetnél, az kihatna a teljesítményre, még ha a VGA-d maradna is a régi, ez vitathatatlan! A videotesztek esetében a legtöbbnél láthatod a különbséget, már ha egy adott hardverösszetétellel tesztelnek két VGA-t.
Az általad leírtak 99%-ával egyetértek, reflektálva a gondolataidra! Az UHD az "Ultra High Definition" rövidítése, amely lefedi a 4K-t is, mely egy felbontási típus (3840x2160 a natív 4K, de ide lehet sorolni a 4096x2160 felbontást is), minden, ami a natív 4K fölött van, azokra már QUHD-ként hivatkoznak a legtöbben, ami a natív 4K alatt van, azokra pedig rendre 3K-ként szoktak, avagy van egy szebb hangzású megnevezése, felskálázott 4K! :D
Az MSI RTX 2060 Super egy király kártya, a nevén kívül sok köze nincs az RTX 2060-hoz (memória mérete, sávszélessége is inkább egy RTX 2070+ felé hajaz), az meg, hogy használtan vetted... totál nem számít szerintem. Ha jó, akkor mindegy, hogy használtan, vagy újonnan vetted! Az ára is király volt, én akkoriban akartam venni egy RTX 2070 Supert, aztán bejelentették a 3. RTX szériát, az árak... nos, tudjuk, hogy mi lett velük, most meg a 4. RTX széria miatt várok. Aztán maximum megint ráfázok! :D
Én azért szeretek belemenni efféle vitákba, mert szeretem a konzolokat is, ergo pártatlanul tudok véleményt nyilvánítani, viszont, ha valaki kategorikusan állít valamit, ami nem igaz, azt már nem tolerálom! A kijelzős történet is egy érdekes gondolat, hiszen érintett vagyok benne, pont ezért csak VA panelest veszek, az IPS, vagy TN egyszerűen kinyírja a szemeimet. Bőven elég, ha az irodában muszájból a TN paneles monitort kell néznem!
Ui.: A felbontással kapcsolatos levezetést nem kioktatásnak szántam, szimplán, ha valaki olvassa, akkor lássa, hogy mi mit takar. Kiegészítéseket örömmel fogadok!
Törölt felhasználó
4K alatt UHD van srácok, nem 3K ezt felejtsük el. Én is néhány játékot 30 FPS-el játszom, mivel olyan optimalizálás van sokszor, hogy az sokkal zavaróbb a 60FPS alatti droppok, mint a folyamatos 30 FPS. Nekem édes mindegy hogy 30 vagy 60 folyamatos legyen. Például nekem használtan van MSI RTX 2060 Super, amit 70.000-ért vettem meg, és még mindig tökéletesen működik, nincs gond. Igen elhiszem, hogy az új jobb és nem használt, de ilyen árak mellett, jó a használt is. Két éve ilyenem van, nincs gond a hőmérséklettel sem, 70 fok alatt van addig nem is ment fel, igaz én egy 2560x1080P-s ultrawide monitort használok az is csak 60hz, nekem nem kell 120, 144h, mert nem multizok, jó esetben max EA Battlefront II-zök havonta kétszer, így feleslegessé vált 60 feletti FPS. Már régóta, sőt három éve megy ez ami VGA-knál van egy ideje. A "kripto bányászat" is csak egy alibi volt az áremelésre, ami fogy annak emelni kell az árát és ezt is meg lehet érteni, hogy miért, de ne köntörfalazzanak, hogy ez és az miatt. És igen a PC-s tábor sokszor arra veri kinek nagyobb az FPS játék közben, ebben nagyon igazatok van, főleg arra, hogy kinek milyen gépe van, mert nem tapasztalat megosztás van sokszor hanem hencegés. Egy 1070 igenis jó 4K-ra igaz 30 FPS-re, igaz kompromisszumokkal de jó, csak kinek hogy, nem mindenki veri magas FPS-re én közéjük tartozom, ha valami már 30 FPS-el megy csak stabilan az nekem már bőven elég. PS3 és XBOX 360 konzolnál szoktam hozzá. Ahogy az is szemet szúr, hogy egy XBOX topic-nál vannak ezek a PC-s dolgok felhozva érdekes. Jedi: Fallen Order is úgy kell játszanom, mert hihetetlen dropp partik vannak, Crysis játékokat meg nem kell bemutatnom szerintem. És azért azt is értsük már meg nem mindenkinek bírja a szeme az adott dolgokat, egyik haveromnak könnyezik a szeme a magas hz-től igen van ilyen sajnos, mert ennyire folyamatos, valakinek a feje is fáj, de ez függhet az adott monítor típushoz, meg melyik fajta monitort használja, IPS, LCD gondolom nem kell sorolnom. Én megértem amiket írtok és próbálom elfogadni, de próbáljunk meg gondolkozni a másik szemszögéből is, mert így könnyebb lehet elfogadni az adott érvelést, ez nem szentimentális dolgok, de engem sokszor érdekel a másik fér érve, az sem mindegy hogyan fogalmazza meg és ahogyan.
Update! Szerkesztés hiányában, azt el kell ismernem, avagy nem vitatom, hogy a VGA árak durván túlzóak, egyik sem ér ennyit, az MSRP-t most is meghaladjuk 20-40%-kal, holott már alatta kellene lennünk, mivel idén ősszel jön a 4. RTX széria. Szóval tény, igaz, hogy a konzol, mint játékgép sokkal jobban megéri, mint a PC!
Az a baj, hogy butaságokat írsz... pár linket adok, csak hogy tanulj, aztán rád hagyom a témát!
GTX 1070 4K: https://www.youtube.com/watch?v=VjqFF6RIrgQ | https://www.youtube.com/watch?v=kdCRCUSaUKM
A GTX 1070-nél a 4K ma már kevés játéknál lehetséges, a 3K még bőven ok.
RTX 3070 4K: https://www.youtube.com/watch?v=oy8irIx3wtg | https://www.youtube.com/watch?v=H34fBcWGt2Y
Láthatod, hogy az RTX 3070 már elég bőven a 4K-hoz, egyedül a memória mérete miatt érdemesebb az RTX 3080.
GTX 1070 vs. RTX 2060: https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-2060-vs-Nvidia-GTX-1070/4034vs3609
Az RTX 2060 javára +6-10% teljesítményben.
GTX 1080 vs. RTX 2060: https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-2060-vs-Nvidia-GTX-1080/4034vs3603
A GTX 1080 javára 8-15% teljesítményben.
RTX 3090-3090Ti... ne viccelj! Az RTX 3070 is bőven oké 4K-ra, mivel a mai címek 7,5-8,0GB VGA memóriát igényelnek, amennyiben az RT-effekt be van kapcsolva (ha nincs, még kevesebbet), az RTX 3080 a 10GB memóriájával pedig már bőven elég, nagyon kevés játék van, amihez kell a 10GB, pl. a Metro Exodus ilyen, de a lista itt kb. véget is ér. Olvass, kérlek!
Az emberi szem 24fps-től (23, valamennyitől, de a tizedes értékre már nem emlékszem) folyamatosnak látja az adott anyagot, szóval a 30fps nagyon folyamatos már. :D Értem, mire akarsz kilyukadni, de ahogy írtam is, én nem tudok 60fps-sel játszani. Nem vitatom, a natív 4K-hoz már kevés, a mai címeket 3K-ban futtatja, az RTX 2060 kb. 8-10%-kal erősebb, így a jelenlegi OC-vel az én GTX 1070-em kb. olyan szinten van, mint az RTX 2060.
Ez a VGA már nem egy mai darab, egyértelmű, hogy megbukik 4K-ban, már csak a memória mérete miatt is.
Hát nem tudom de éppen a 30 fps az ami eléggé bántja az ember szemét mert éppen a játszható értéknél van ahol még nem szaggat. Bőven volt belőle részem tudom miről beszélek.
És igen a 1070 a régi játékokat viszi ami nem egy gépzaba játék, és beéri kevesebbel is, de a mai címekhez baromi kevés a 4K-hoz. Még az én 2060-nammal ami jóval erősebb nála 1920*1080-ba van mivel ilyen monitorom van direkt, Ahogy írták is ehhez 6800-tól felfelé lehet menni ha jót akar az ember, és nem diavetítést akar látni.
Konzoloknál a 30 fps-től kiesne a szemem amikor pc-n meg tudja a 90-et is. Csak legyen megfizethető egyszer az életben és váltunk 4K-ra.
Emlékszem a sztorira, GK-n leírtad! :D Sajnos ebben igazad van, a VGA árak közel sem MSRP-szinten vannak, ami szerintem nem is lesz jobb, főleg a jelenlegi háborús helyzet okozta hiányok miatt. Szóval én egy jó +20% árral számolok mindenre, amit még hajlandó vagyok lenyelni, viszont a nemrég volt +80-100% felárat már nem.
Törölt felhasználó
Xboxon ott a game pass így nincsenek játék árak :) Egyszer úgyis mindent beleraknak oda...sőt most már nem csak egy lehetőség van hanem már ott a ps plus is ami nálunk 22-én indul szóval ps-re sem kell semmit se megvenni és multiplatform címeknél lehetne átfedések x xboxon y psen lesz benne az előfizetésbe.. Most pl ps-en a Mafia 1 remake és a Crysis Remastered ott van.Amint elstartol nálunk ezekkel kezdek..
Én játékért pénzt már nem adok, mivel nekem az előfietések miatt totál felesleges. Ami meg olyan és kell azt pc-n bundleba úgyis beszerzem majd szintén ingyen.
VGA-m meg 2 éve nincs mert sajnos eladtam az 1070timet a gebasz előtt hogy majd jön a 3070 és veszek volt is kerek kb 0.5 percig 236K azóta közelébe sincs..még most is 286k a legolcsóbb amit találtam.
Van néhány olyan marha is a PC-s táborban, mint én, akik nem az fps-re verik! :D Oké, ha nem zavarná a szemeimet, talán én is 60fps mellett játszanék, de ez már lefutott kör. Eleinte én is az RTX 3070, vagy a Ti modellel szemeztem, de a 8GB memória már kevés sok címnél, így RTX 3080 alá most nem mennék, csak azért várok még, mert pletykálják a 4. RTX szériát, ami jóval erősebb lesz a mostaniaknál, de azonos áron. Persze, ha lenne egy nagyon ütős akció valamelyik RTX 3070-re, akkor lehet, hogy rárepülnék.
Nálam még a Series X hiányzik, de én is sokáig szemeztem vele, pont a VGA árak miatt, viszont a játékárak miatt elvetettem ezt az ötletet. Konzolon leginkább Xbox 360-nal játszok most! :D
Törölt felhasználó
Engem pont nem érdekel ki hogy játszik...csak hát ha pc mindig azzal jön a pcs tábor hogy szar a konzol mert 30 fps bla bla....most meg itt vagy te és 30 fps-el haknizol pc-n... Én tök megértem, csak hát valljuk be a sokszáz millió ember között nem sok másik ember van aki pc-n így tolja hogy te.
Nekem nem kell utána olvasni én tudom mi van konzolon. Talán a következő gen (nem a jövőre(?) érkező fél gen) tudja konstans maj da nativ 4K-t ez tiszta sor ,mert csodák nincsenek a 4K-hoz brutális VGA erő kell amit még szép hogy egy 180 ezres komplett game nem minden esetben fog nekünk prezentálni. Ezt látjuk is..
És igen én megtaláltam a saját utamat...mivel a pc-ipar a vga-k miatt számomra halott (egy ezressel se vagyok hajlando többet kiadni a "rendes" árnál, most meg még igencsak 60-70K van a rendes árhoz képest plusszban rtx 3070-el szemezek) így vettem Series X-et és PS5öt is.
Igen, ezt a 30fps-t mindig megjegyzi valaki, de okkal játszom így, a 60fps zavarja a szemeimet, így néhány percnél tovább nem tudok játszani, tovább megyek, PC-n kontrollerrel játszok, még tovább megyek, nem multizok PC-n, de menjünk még egy kicsit tovább, igen, most veszek 400k-ért VGA-t, de azon is zárolva lesz a képfrissítés 30fps-re! ÚRISSSTEN!
Nem értem a problémádat, mivel a konzolos címek nagy részénél is így van, hiszen választhatsz, minőséget, vagy teljesítményt preferálod? Amennyiben a minőséget, úgy 30fps/magasabb részletesség, ha teljesítmény, akkor 60fps, de alacsonyabb részletesség. Menjünk kicsit tovább, csak hogy lásd, nem az ördögtől való az alternatív felbontás sem; a konzolos 4K játékok nagy része az úgynevezett "checkerboarding" renderelést használja, amit a TV 4K-nak lát, te sem veszel észre szinte semmi különbséget, mert baromi szépek így is a játékok, de nem natív 4K. A legtöbb konzolos játék közelebb áll a QHD-hoz, mint az UHD-hoz (PS4/Xbox One), de nem gond, mert a játékosok nagy része nem olvas utána, s nem zavarja így őket, mivel szépek a játékok.
Az Xbox Series X, PS5 esetében már jobb a helyzet, de még itt sem natív minden, az idő előrehaladtával pedig ez csak rosszabb lesz! Nálam a felbontás legyen QHD fölött, ott már a képpontsűrűség miatt a textúrák szebbek, így számomra megfelelő. Kívánom, hogy te is találd meg azt az utat, ami a számodra megfelelő!