Fórum Közösség Játékok magyarításához egy ötlet, amivel a kiadók is jól járnak

Sziasztok,
hirdetés
warg
Moderátor Senior fordító

Írtam neked.

2024. 09. 19. - 07:05
HJ
HJ
Senior fordító

Egy csv-ből az ismeretlen szöveget lefordítva nem lehet normális játék magyarítást (sem) csinálni! Főleg ha a szöveg és a párbeszédek nem is a sztori vonal alapján van sorban, hanem pl. ID alapján sorba rendezve. Meg hát... a kontextus nélkül könnyen félre lehet fordítani...

Egyszerű példa valahol csak annyit látsz: exit

Ezt mire fordítod? Kilépés vagy kijárat?

Szóval halott ötlet.

2024. 09. 18. - 21:04
piko

Itt nincsenek megbízók, mindenki azt fordít, amihez kedve van.

2024. 09. 18. - 19:12
Raptorial Bird

Sziasztok, szép napot mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogyan tudom felvenni a kapcsolatot a fordítókkal?

Az oldalon az "írj nekünk" nem működik! Egy megjelenés előtti játékról lenne szó amihez megvan egy "csv" fájl angolul!

Nem loptam, a fejlesztő cég adta ki nekem!

Nagyon fontos lenne! Előre is köszi a segítséget!

2024. 09. 18. - 18:14
HJ
HJ
Senior fordító

"A készülő magyarításokra lehetne támogatást adni (donate) a pár száz forinttól kezdve a több ezerig. Itt anyagilag motiválni is lehetne a magyarítókat, fordítókat különböző célok elérésével."

A portálon a legtöbb magyarításnál elég régóta ott van PayPal-on keresztül a fordító önkéntes támogatási lehetősége. Azt pontosan tudom, hogy még a kurrensebb AAA-s játékok fordítói sem kapnak erős nagyítóval is alig látható összegnél nagyobb mértékű önkéntes támogatást. Ez úgy működik, hogy mindenki csak beszél róla és ígérget, de ennyiben ki is merül a "támogatási kedv".

2022. 12. 15. - 04:48
meno2

Sziasztok! azt szeretném kérdezni hogy : I Was a Teenage Exocolonist nem lesz e fordítás ?

2022. 12. 14. - 21:45
Zuutkaa

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy a Five Nights at Freddy's: Security Breach-re lesz e fordítás?

Mert elég nagy hype lett.

Jó lenne vele játszani magyar fordításal.

2022. 02. 19. - 20:55
Krisztof882

sziasztok! azt szeretném kérdezni a Mutant Year Zero játékhoz van e tervezve fordítás? szerintem nem lenne nehéz hisz főleg harc van a játékban kevés a párbeszéd <3

2021. 08. 08. - 00:49
asmith

Szia!

Szeretném elsőnek megköszönni, hogy teszel az ügy érdekében!

Évek óta próbálom felvenni a kapcsolatot (több e-mail címről is próbáltam) a Cenegával, már több e-mailt is írtam nekik, ugyanezekkel a kérdéskörökkel kapcsolatban, de soha sem méltóztattak válaszolni. :(

Remélem te sikerrel jársz! :)

A hazai magyarítások "fejlesztésével" kapcsolatban már korábban megosztottam a gondolataimat. Én azt javasoltam, hogy a magyarítások.hu oldal köré szervezetet (szövetség/egyesület) kellene építeni, például a Magyar E-sport Szövetség (Hunesz) mintára. Ezáltal különböző adományok és állami támogatásokra nyílna lehetőség, illetve kormányzati összefogások kezdődhetnének el, illetve valósulhatnának meg. (Például, a V4 vagy az EU országaiban kereskedelmi forgalomban megjelenő játékokat/programokat minimum hazai felirattal kelljen ellátni). Azáltal, hogy a szervezet létrejön, megmutatja a média, állam/kormány, üzleti érdekeltségek, befektetők, kiadók felé, hogy a tv és mozifilmeken kívül van egy hatalmas társadalmi igény a játékok lokalizációja felé is.

Ha az állami, EU-s vonal nem jön be, egy "B" tervre is gondoltam, bár a célom az volt, hogy a hobbi fordítókat a megillető módon támogassuk: A népszerű játékok általában a terjedelme miatt nem kapnak, vagy több évvel később születik hozzá magyarítás. Ez több okból érhető. A magyarítók szabadidejüket nem sajnálva, hobbiból végzik a tevékenységüket. Motivációjukat, illetve a csapatok összetartását segíthetjük, ha anyagi oldalról is megtámogatjuk őket. Ez úgy nézne ki, hogy a közösségnek vagy a magyarítóknak lehetőségük lenne arra az oldalon, hogy elindíthatnának egy projektet Kickstarter mintára. Egy magyarító csapat vagy közösség feldobna egy játékot, amire igény lenne. A készülő magyarításokra lehetne támogatást adni (donate) a pár száz forinttól kezdve a több ezerig. Itt anyagilag motiválni is lehetne a magyarítókat, fordítókat különböző célok elérésével. Például, ha a támogatások összege eléri a kitűzött célt, akkor a magyarítás elkezdődik, vagy X időn belül elkészül. Lásd: Megjelenik az Assassin's Creed Valhalla, amiben nincs gyári magyarítás. Az oldalon a visszajelzések (kívánságlista) hatására egy magyarító csapat/személy úgy dönt, hogy ha összejön 200 ezer forint, akkor elkezdődik a magyarítás vagy ha összejön a 200 ezer forintos támogatás, akkor új eszközöket tudnak vásárolni a magyarítók, amivel gyorsítani tudják a folyamatot. Támogatások pedig szerintem lennének, elég csak felnézni twitchre, youtubra ahol egy-egy végigjátszás alkalmával adakoznak ennyit a nézők a streamer-nek. Az esetleges visszaélések elkerülése érdekében fontos megemlíteni, hogy a beérkezett támogatás nem közvetlenül a fordítónak érkezne, hanem a szervezet alszámlájára. A támogatások átutalása a projekt elkészülte után kerülne átutalásra. A közösségi támogatásokból 1%-ot le is csíphetne a szervezet (szerver és egyéb működési költségek finanszírozására)

Az elsődleges cél nyilván a kiadó/forgalmazó vagy akár egy áruház (steam, epic) meggyőzése. Második körben a politikusok felé terelném az ügyet, V4-es vonalon elindulva szerintem megmozdulna valami. Ebben az esetben a többi V4 ország fordítói közösségét is lehetne aktivizálni. Végső megoldásként a fenti "motivációs rendszert" jelölném meg.

Rengeteg a kérdőjel, de bármilyen célt is tűzünk ki magunk elé, csak összefogással lehetséges! ;)

2021. 02. 18. - 16:39
H.Adam
Senior fordító

Mivel van friss tapasztalatom hivatalos fordítással kapcsolatban, megosztanék pár gondolatot.

Amikor a Daedalic Entertainment felkeresett a Partisans 1941 kapcsán, én is megnéztem a hivatalos fordítóirodás árakat, és abszolút úgy voltam vele, ha ilyen árat ajánlok nekik, akkor örökre elbúcsúzunk egymástól. Mivel ők nem csak fordításban gondolkodnak, hanem a teljes tesztelésben, ezért igazából a kialkudott ár nem bontható vissza teljesen karakterre. Vagyis sarkítva igen, mert mondhatnám, hogy nagyjából 1,5-2 Ft jön ki visszaosztva, de ebben egy közel 100 órás LQA folyamat is benne van, nemcsak a fordítás. Amit ha elbagatellizál az ember, akár lehetett volna pár óra is, csak az szerintem olyan lett volna, mintha szembeköpném magamat, meg a vásárlókat. És annak ellenére, hogy közel 1 havi hivatalos munkaidőt fordítottam rá április és október között, nekem még így is megérte, mert a havi fizetésem több mint másfélszeresét kerestem meg vele. Sőt, megjelenés után sem engedem el a játék kezét, hisz a végtelenségig lehet csiszolni a dolgokat.

Na most, ha belevesszük a Steam részesedését az eladásokból, 60-70 db teljes áras, a magyar felirat hatására történt vásárlás esetén már nem bukott semmit a kiadó ennél a játéknál. Én ezt nem érzem nagy mennyiségnek egy kisebb fejlesztőcsapattól, de nem vagyok tisztában általánosságban a hazai eladásokkal - sajnos az nem mérhető, hogy hányan vették meg kizárólag a lokalizáció megléte miatt a játékot, pedig akkor lenne mindenki okosabb -, de ennek tükrében kicsit én is érthetetlenül állok az előtt, hogy egyes AAA-s játékok miért nem kapnak magyar feliratot, amiknél bár a fordítandó szöveg is több, de eladásokban is biztos hoznák azt a szorzót. Mindenesetre annyira nem fogyhatott rosszul a Partisans - legalábbis remélem, innen is köszönetemet küldöm minden vásárlónak -, mert az Iratus: Lord of the Dead is kap magyar feliratot utólag.

Mivel felmerült az adózás kérdése: adószámos magánszemélyként (tehát nem vállalkozóként, hanem főállás mellett, nem rendszeres kiegészítő jövedelemként) x millió alatt áfamentességet kérhetsz, önálló tevékenységként pedig a kapott összeg 90%-ának 15%-át kell befizetned. Ezeket a köröket is végigfutottam tavaly. Nem hiszem, hogy lenne komolyabb változás 2021-re, de majd úgyis ki kell derítenem.

Én amúgy azt tartanám korrektnek, ha az EU a digitális tartalmak értékesítésénél nem egy adott árat írna elő, hanem megkülönböztetne három árat, miszerint 1) beszél az anyanyelveden, 2) felirat van az anyanyelveden, 3) anyanyelveden nem kommunikál. Vagy legalább abban tenne különbséget, hogy tudsz az anyanyelveden valamiképp (szinkron vagy felirat) játszani, vagy sem.

2021. 02. 18. - 11:06
szogyenyi
Senior fordító
egy más verzió lenne, hogy maga a forgalmazó itthon bízna meg egy csoportot, hogy a játék megjelenésére legyen kész a felirat

Ezzel szerintem meg csak az a baj, hogy így látatlanba összeverbuválni egy csapatot akikről tudni, hogy jól és megbízhatóan dolgoznak, már az energiabefektetést sem éri meg. Még ha a nagyobb nevek közül is sikerül összerántani pár embert, szerintem nem sokan vállalnák még egy nagyobb pénzmag fejében sem (én legalábbis 8 átdolgozott óra után hótziher, hogy nem görnyednék még 8 órát a billentyű felett fordítgatni!) Az meg hogy összeszedünk minden jött-mentet, megint nem megoldás. Tökéletes példa erre az olyan alakok, akik 2 hétig hű de nagy lelkesedéssel fordítanak, majd eltűnnek, mint Petőfi a ködben...

2021. 02. 13. - 16:02
fedoruk

Ahol viszont a csehek jobban állnak, az egyértelműen a rajongói szinkron. A linkben szereplő stúdió elég komoly portfólióval rendelkezik, játékok mellett sorozatokat is fordítanak.

https://www.fenixprodabing.cz/hry

2021. 02. 13. - 13:01
fedoruk

A cseh illetve szlovák lokalizációról csak annyit, hogy bizony nem hemzsegnek a piacon a játékok cseh lokalizációval, a szlovák pedig még olyan szinten sincs mint a magyar. Cseh szinkron csak hazai játékokra készül (pl. Mafia, Vietcong, Hidden and Dangerous) vagy még arra se (jó példa a Kingdom Come, ahol eredetileg be volt igérve a szinkron, majd később visszamondták, lévén indie-csapat meg Kickstarter kampány, de már készül a rajongói szinkron amihez a csapattal együttműködve dolgoznak). A lengyel az más tészta. Szlovák meg hát elég siralmas, nem igazán találkoztam szlovák felirattal sehol sem (itt Szlovákiában).

2021. 02. 13. - 12:55
piko

Tisztán üzlet, ha megérné, akkor csinálnák, de mivel a magyarok nagy része még akkor se veszi meg, ha benne van a magyar nyelv, ezért nem éri meg neki. Ezt el kell fogadni, miattunk van, ha mindenki megvenné, akkor hidd el sokkal több jelenne meg magyarul. Rákényszeríteni a kiadót vagy a forgalmazót pedig értelmetlen, mert azzal csak azt érnénk el, hogy meg se jelenne itthon a játék.

Gondold át, te se adod el a terméked, szolgáltatásod, ha csak veszteséged van belőle.

2021. 02. 12. - 18:46
Perzonallica
Senior fordító

A lengyel lehet, de a cseh és szlovák biztosan nem. Max 5-10%-al jelenik meg több játék, ami egyből cseh lokalizációt is kap. Szlovák nyelvet meg egy sem kap, mert a cseh nyelvet is megértik és azt használják játszáshoz (ha van). Szóval a játékok terén két ország piaca a cseh nyelv, mégsem fordítanak le (sokkal) többet nekik, mint mondjuk a magyaroknak.

2021. 02. 12. - 18:34
Anonymusx

A forgalmazót csak valamiféle jogszabály, törvény kényszerithetné a feliratos megjelenésre = akkor ebből az lenne hogy egyáltalán nem lehet majd nálunk kapni.

Lehet még steamen se.

2021. 02. 12. - 16:50
BaJaZo

Az elképzelés jó, de nem teljesen. A forgalmazók a bűnösök, elsősorban a Cenega. Őket nem fogja érdekelni semilyen petició... 7Janek7 levelére se fognak válaszolni. Amig nem lesznek rákényszeritve legalább a feliratozásra, addig nem érdekli őket az egész. Persze nyilván üzleti szempontok is szerepet játszanak a hozzáállásukban. Szerintem lényegesen nagyobb eladott példányszámra számitottak a feliratozott játékoknál. A forgalmazót csak valamiféle jogszabály, törvény kényszerithetné a feliratos megjelenésre. Tehát politikust kellene ezzel megkeresni. Az én véleményem szerint DeutschTamást esetleg érdekelné a dolog... Ő szerintem rögtön értené a probléma lényegét: nincs az rendben, hogy egy lengyel, cseh, szlovák vásárló ( a nagy európai országokról nem is beszélve, ők még szinkront is kapnak) a saját anyanyelvén élvezheti a videójátékokat - a magyar meg nem. Szép dolog a nyelvtudás és a nyelvtanulás, de mindenki az anyanyelvét beszéli, olvassa, érti a legjobban. A peticiót tehát például az emlitett politikusnak nyújtanám be sokak aláirásával. Én máris jelentkezem egy aláirónak.

2021. 02. 12. - 16:28
Anonymusx

"Ezt nem szabad összekeverni az eladott példányszámmal, azonban arról nem találtam adatot."

Biztos elfogyott mind, mert lett kiadása 2017-ben, 2018-ban, és 2020-ban is.

2021. 02. 10. - 21:48
Placitum

Jelenleg Magyarországon leginkább a Sony fektetett bele komoly összegeket a magyarításokba. És ezt érdemes megbecsülni. 3-4 éve minden megjelenő nagyobb játékuk kap magyar feliratot. Valószínű ez nekik megéri, ők ráfeküdtek a történet alapú nagy költségvetésű singleplayer játékokra, amit sokan a történet miatt játszanak. A felirat nélkül pedig sokat sérül ezeknek a játékoknak az élvezhetősége és valószínű az eladása is (Spider-Man, Last of Us 2, Ghost of Tsushima, Detroit: Become Human, God Of War, Death Stranding). Kicsit különös, hogy pont a japánok látják meg ebben a lehetőséget (leszámítva a CD Projekt-et). Igaz a magyar felirattal a Sony nem csak játékokat, hanem magát a konzolt is elakarja adni.

Ezzel szemben egy Call of Duty-t, vagy egy mostani AC-t, amúgy is megvesznek sokan. Sajnos bizonyos, hogy nincs túl nagy különbség az eladott példányszám tekintetében a magyar felirat hiánya miatt. (A Ubisoftnál, vagyis a magyar forgalmazónál biztos vannak erre adatok: 2013-as Black Flag kapott magyarítást, a 2014-es Unity nem, aztán a 2015-ös Syndicate megint kapott, azóta viszont semmi.)

Azért 90-es 2000-es évekhez képest biztos fejlődött a fiatal generáció angol tudása. Legalábbis azt, hogy mit kell csinálni (kill, follow, capture, go to) azt mindenki megérti. És a legtöbb játékos, félek nem is nagyon akar jobban belemélyedni a történetbe, csak játszani akar (pedig vannak olyan játékok, amiért megérné). Ehhez pedig elég egy-két angol szó ismerete. Na a könyveknél nagyon nincs így. Ott nem kapod meg néhány tucat angol szó ismeretével az élmény 60-70 %-át.

Hála a hobbifordítók alázatos munkájának, azért sok játék előbb-utóbb kap magyar fordítást, így akik egy játék majd minden mondatára kíváncsiak és nem kifogástalan az angoljuk, azok is élvezhetik azt.

2021. 02. 10. - 19:39
petikeozd

Az igazság egyébként valahol ott lehet szerintem, hogy nem ráfizetéses a magyar verzió elkészítése, viszont az elvárt profit nem elég nagy a hivatalosan magyarított játékoknál, a macera meg sok. Kb. mintha lángost sütnél, ami mindennel együtt neked belekerül 50 Ft-ba, és 52 Ft-ért tudnád eladni.

2021. 02. 10. - 18:57
nulladik

Nem hiszem, hogy össze tudnál szedni erre a célra 10e embert.

2021. 02. 10. - 17:31
piko

Nem érdekelné öket, nagyon kis piac vagyunk. 10 darab több millióból nem tétel nekik.

2021. 02. 10. - 16:20
7Janek7

Mondjuk kíváncsi lennék, mit lépnének a kiadók, ha petíciót nyújtanánk be nekik. Ha pl. 10-15 ezer ember aláírná, hogy mostantól nem vesszük meg a játékaitokat addig, míg nem tesztek bele magyar felületet és feliratot. Így kiderülne, hogy számít-e nekik ennyi játékos.

2021. 02. 10. - 15:58
petikeozd

Miért ne hasonlítsam? Egy 500-600 oldalas fantasy regény fordítását miért ne lehet összehasonlítani egy Baldurs Gate fordítással? És akkor, hogy konkrét számokat írjak, a KSH oldaláról szedtem ezt az adatot:

Stephen King: Rémálmok bazára - 736 oldal, 4300 Ft volt 2016-ban mikor kiadták a teli ára, most 3000 Ft. A KSH adatai alapján 10 000 példányban adták ki. Ezt nem szabad összekeverni az eladott példányszámmal, azonban arról nem találtam adatot. Szóval Nulladik ha kommentelsz, akkor azt próbáld valami érvekkel alátámasztani, ne csak egy soros reagálást írj, hogy ne hasonlítsam össze a játékot a könyvekkel.

Ha 4 300 Ft-ba belefér 736 oldal lefordítása, a jogdíjak, meg a könyv kinyomtatása, akkor mondjuk 60-80 Euroba(21-30 000 Ft) miért ne férne bele egy szimpla fordítás? És akkor számoljunk tovább. 21 000 Ft egy AAA kategóriás játék. Eladnak belőle Magyarországon 1 000 db-ot, az 21 000 000 Ft, azaz huszonyegy-millió Forint. Eladnak belőle 5 000 db-ot, az 105 000 000 Ft, azaz százöt-millió Forint.

Tovább kutakodtam és a napi.hu-n találtam ezt a cikket : https://www.napi.hu/tech/425-ezer-hardcore-gamer-kozt-elunk.677276.html

A cikk alapján a magyar piac 2018-ban 40 milliárd Ft-ot költött el játékra, és kb. 425 ezer hardcore gamer van, szóval a 425 ezer hardcore gamerből csupán 5 ezer embernek kell megvenni a játékot, hogy 100 milliór keressen egy AAA kategóriás játék Magyarországon. Szóval azt a témát szerintem engedjük el, hogy nem éri meg lefordítani, itt szerintem teljesen más, és több indok van rá, hogy ritkán fordítanak magyarra játékot. Csak, hogy erre is írjak ismét pár gondolatot: a piacunk túl kicsi ahhoz, hogy foglalkozzanak vele. S ezalatt nem az anyagiakat értem, hanem a játék körüli macerát. Fejlesztési erőforrást köt le a magyar verzió karbantartása, a patchek kiigazítása, az elvárt profit nem nagy mérete egy portugál piacéhoz képest mondjuk(itt keresnek a játékon 50-100 misit, egy portugál verzión meg 4-5 milliárdot mondjuk), stb.

2021. 02. 10. - 15:46
7Janek7

Én is ennyit írtam könyvkiadásnál, konkrétan rákérdeztem kiadót vezető ismerősömnél. A lényeg, hogy beleférne bőven a játékkiadóknak a magyart beletenni.

2021. 02. 10. - 15:21