És akkor most a valóság :).
Ennyi karakterdíjat maximum szakfordításra fizetnek. Egy regény fordítására, tehát műfordításra 30 000 forint/ív, ergó a 0,7 forintos karakterszám jónak számít. Egy regény fordítása a méretétől függően így 300-400 ezer forintjába kerül egy kiadónak. A szerkesztői, tördelői+ nyomdaköltségekkel szerintem megáll a dolog 1 milla körül, annyit pedig simán visszahoznak a könyveladások. Különben nem lenne ennyi kiadó.
Köszönöm Warg a hozzászólásod. Célom pont az, hogy felkavarjuk az állóvizet e téren és ha valakinek vannak kapcsolatai e téren, akkor kezdjen elterjedni a híre, jöjjenek jó ötletek, hátha történik valami. Vagy csak ülünk tovább a hátsónkon és vagy játszunk a jelenlegi angol tudásunkkal (kinek milyen), vagy 1-3 évente, mikor megjelenik ezen az oldalon a fordítás (amiket ezúton is nagyon köszönünk a fordítóknak), akkor esetleg újra telepítjük a játékot és magyarul nyomjuk.
Ardeának az lenne a válaszom, hogy az lenne a legideálisabb, ha a játék megjelenésének napján már elérhető lenne a magyar felület és felirat, mint ahogy egyből elérhető brazil spanyol, koreai, esetenként dán, szlovák stb nyelven, hogy csak a kisebbeket említsem. Amit te írsz, az egy más verzió lenne, hogy maga a forgalmazó itthon bízna meg egy csoportot, hogy a játék megjelenésére legyen kész a felirat. És az valóban kérdéses, hogy megérné-e neki. De a fejlesztők alapból ezt kiadhatnák, mit ahogy most is kiadják a munkát, hogy fordítsák le olasz, spanyol, 3 fajta kínai, lengyel, stb nyelvekre, tehát ez most is költsége a kiadónak, meddig tartana még további 5-6 nyelvre elkészíteni, amiért esetleg elkérnének 2-3 eurót. Az semmiképpen nem lenne jó, hogy a játék megjelenése után bíznának meg pl. téged, hogy készítsd el a fordítást és 1 év múlva DLC-ként megjelenne. Hiszen sokan a megjelenés körül veszik meg, később már nem biztos, hogy megvennék külön a fordítást hozzá. Azt is csinálhatnák, hogy régiókra bontanák a nyelvi feliratokat, nyugat-európai, kelet európai, keleti, stb. és akkor ilyen multi-nyelv csomagokat lehetne venni pár euróért. Szóval ki lehetne ezt agyalni, és szerintem biztos, hogy többletbevételhez jutnának a kiadók ezzel és az emberek is szívesebben vennék a játékokat, ha saját nyelvükön játszhatnák.
Felmerült a könyvfordítás, mint párhuzam, és annyiban mindenképp elgondolkodtató, hogy egy könyv fordításáért 2-400 ezer forintot kifizet a kiadó, plusz a jogdíj, a nyomdai munka, stb. És mégis megéri. Közeli ismerősöm kisebb könyvkiadó, szerzői jogdíjtól függően 600 ezer-1,2 millió egy könyv kiadása néhány ezer példányban. Nem hiszem el, hogy hazánkban nem vesz meg 5 ezer ember egy adott játékot, ha meg igen, akkor ugyanúgy megérné magyarul kiadni, mint egy könyvet.
Nagyon örülnék neki, ha valahogy felkarolnák ezt a témát, pl. Németországban és Franciaországban törvény van rá, hogy csak akkor jelenhet meg náluk egy játék, ha legalább felirat van hozzá. Ez viszont talán csak a fizikai kiadásra vonatkozik, nem tudom. De az is biztos, hogy mindkét nyelv sokkal több pénzt hoz a konyhára a fejlesztőknek: többen vannak, és gazdaságilag is sokkal jobban állnak.
A másik gond pedig az, hogy tudnak arról, hogy lehetséges, hogy a hobbifordítók x idővel később ingyen elkészítik a fordítást. Akár mindenféle támogatás nélkül. Régen feljelentették őket, most viszont ott tartunk, hogy maguk a fejlesztők adnak ki szoftvereket (Pl. Obsidian), hogy "nesze emberek, fordítsátok, ha akarjátok". Utána meg pezsgőt bontanak, amikor hirtelen látják, hogy hopp, ebben a hónapban 1000%-kal többet adtak el Magyarországon. Minő csoda. :D Sőt, vannak hobbifordítók, akik felajánlják a kisebb fejlesztőknek, hogy ingyen elkészítik a hivatalos fordítást, aztán kapnak néhány játékkulcsot, és kész. Szóval igazából mi is vágjuk a fát magunk alatt.
Ott van viszont a svédek megoldása, ami teljesen ellentétes. Ott nem szinkronizálják még a filmeket sem, ezzel is ösztönzik a népet, hogy tanuljon meg angolul, mindenhez max. svéd felirat van. A játékokhoz valószínűleg nem is nyúlnak. Persze ez csak érdekesség, nálunk az állam nem akarja, hogy nyelveket tanuljon az ember, mert akkor még gyorsabban elmegy külföldre igazi pénzt keresni.
Ez így mind összefügg, szerintem a nagy fejlesztők ezt már X éve szépen kielemezték, hogy miért nem éri itt meg nekik, a kis fejlesztők meg őket követik. Nehéz változtatni egy ilyen betokosodott hozzáálláson.
Esetleg közösségi gyűjtést tudnék elképzelni a nagyobb játékokra, ha lenne pl. egy Kickstarter kampány egy bombázó játékhoz, amire a rajongók összeszednék a pénzt, aztán megbíznának egy fordító céget. Pl. egy megbízható forgalmazó indíthatna ilyen kampányt. Elvégre a rajongók akarják a magyar fordítást, akkor úgy logikus, ha ők vállalják a pénzügyi kockázatot is. Elvileg. Ha ilyesmi többször megtörténne, sikeres lenne, és a fejlesztők látnák, hogy az eladások is nőttek, akkor talán újra átgondolnák az egészet.
Köszönöm mindenkinek az értékes, több oldalt megmutató hozzászólását. Természetesen ha kapok választ aCenegától, megosztom veletek.
Azzal kapcsolatban lenne észrevételem, ami nem csak itt de máshol is szoktak hangoztatni, hogy hazánkban alig vesznek játékokat. Ennek ellentmondani látszik, hogy talán még nem zárt be egyetlen olyan üzlet sem, amelyik többek között játékszoftverek eladására specializálódott. Oké, azok a boltok, árulnak mást is (konzolok, kiegészítők), de akkor is működnek. Ha alig vesznek játékokat, akkor nem lenne létjogosultsága ezeknek az üzleteknek, plusz az olyan forgalmazók, mint a Cenega sem élne meg. Ráadásul úgy termel profitot pl. a KonzolVilág, PlayIT Store, Konzol Stúdió, stb, hogy ma már talán többen veszik meg digitálisan a játékokat, mint a dobozos kiadást. Legalábbis én és ismerőseim közvetlenül Epicen, Uplayen, Steamen vesszük meg, ami kell. Kb 130-140 vásárolt játékom van, és ebből csak 8 a dobozos. És akkor még ott van az a néhány ezer kis és nagyobb magyar streamer, akiknek jelentős része szintén megveszi a játékokat. Szóval nekem nem tűnik úgy, hogy alig vesznek hazánkban játékot. Persze, sokkal kevesebben, mint Németországban, vagy Lengyelországban, de gondolom úgy vannak vele, minek vesződni vele, úgy is megveszi, aki akarja.
Üdv! Ismét én, mert senki nem reagált a felvetésemre, illetve senki nem írt ellenvetést a könyves példámra.
Mutatok a példámhoz élő bizonyítékot is:
https://www.libri.hu/konyv/alekszandra_marinyina.orosz-krimi-csomag-a-szomuvesz-kenyszergyilkossag.html
Ez egy oroszról fordított könyv, 774 oldal, 4075 Ft. Megérte lefordítani Arató Verának? Fel van tüntetve a könyv fordítója. Ebből elmegy szerintetek akár 1000 db is? Vagy 2-3 ezer? Ne vicceljünk már. Mivel léteznek magyarul AAA kategóriás játékok, ezért a piac is inkább azt bizonyítja, hogy megéri magyarosítani a játékot, főleg így 2021-ben, mikor azért a magyar játékpiac is kezd tisztulni, és egyre többet vesznek legális forrásból játékot. Az egy másik kérdés, hogy ha egy AAA kategóriásnak beállított játék kijön magyarul, de maga a játék szar, és nemzetközileg sem sikeres, akkor valóban lehet ráfizetés a dolog, mert úgy engem se érdekelne, pedig én csak tiszta forrásból játszom.
Gondolkoztam, hogy hozzászóljak-e ehhez a felvetéshez, mert a többiek majdnem minden érvet felhoztak már. Ideális lenne, persze, ha valamilyen szinten "ellenszolgáltatáshoz" juthatnának a fordítók, mert hivatalosan kerülne felhasználásra a munkánk. És valljuk be: mit nem adnánk érte néha, hogy egy-egy játék fordításához hivatalosan megkapjuk az eszközöket, és nem nekünk kellene buherálni, meg variálni, agyalni, hogy az egyébként hobbiból készült fordításokat visszaapplikálhassuk a játékokba.
Sajnos minden igaz, ami itt már korábban elhangzott, de itt Magyarországon, azt hiszem, nem csak a forgalmazóknak nem érné meg a fordításokért fizetni, de a fordítóknak sem érné meg ez a módszer. Ha hivatalosan kívánnák felhasználni a fordítók munkáját, szerződéseket kellene kötni, jogi megkötésekkel, és még ha mindezen túl is vannak, akkor jön az adózás. Ez hivatalos jövedelem, ami után adózni kell. Nem tudom, most épp milyen adókkal sújtják az efféle jövedelmet (az SZJA-n kívül), de azt tudom, hogy ekkora összegek után egy ÁFA-t nem fizető vállalkozó (pl. KATA) munkája után a forgalmazónak kellene kifizetnie 40% adót!!! Szerinted melyik forgalmazó lenne hajlandó ennyit fizetni pluszban? :-(
Ha pedig a fordító maga egyébként is ÁFA fizető vállalkozó, pl. hivatalos fordító, akkor ő eleve ezzel keresi a kenyerét.
Na, hát sajnos ez is egy ok, amiért nem foglalkoznak itt a magyarítások hivatalossá tételével. :-(
Sajna horribilis összeg a fordítás, hivatalosan kb 4 ft/karakter, ez egy AAA játéknál több millió, ha nem 10 milliós tétel, ha nagyon jól megy a játék, akkor talán nullára kihozza a magyar piac. Nem véletlen, hogy az EA, az Ubisoft és sok más kiadó már nem adja ki magyarul a játékait, pedig a Fifa elég jól fogy nálunk is. Sokan letöltik inkább, minthogy megvegyék, aztán hözöngenek, hoigy miért nincs benne magyar nyelv.
Üdv! Én a "nem éri meg" felvetésre válaszolnék: akkor, hogy éri meg mondjuk egy 340 oldalas angol könyvet magyarra lefordítani? Nem hinném, hogy egy átlag külföldi nyelven íródott könyvből többet adnának el Magyarországon, mint egy AAA kategóriás játékból. Azt meg megéri? Szerintem inkább az a helyzet, hogy nincs kellően szondázva a magyar piac a kicsi mérete miatt, és így nincs valós képül arról, hogy megéri-e vagy nem...ezen állításom erősítheti az a dolog is, hogy azért adnak ki AAA kategóriás játékot magyarul most is, főleg olyanok akiknek korábban is voltak magyar nyelvű játékaik.
Köszönöm válaszod. Valóban lennének buktatói, ahogy írod. A felháborodással kapcsolatban, hogy miért fizessünk, ha más ingyen megkapja, talán az a válasz, hogy így meg egyáltalán nem kapunk magyar feliratot. Melyik a jobb?
A másik, hogy szerintem felvállalhatná idővel a kiadó, hogy csak néhány nyelvet tesz be alapból, a többi meg fizetős lenne, mert ha belegondolsz sok nagy cég megtett például olyan lépést, miszerint az egyszeri megvásárlás helyett havidíjassá tett programokat. Pl. a következő szoftvereket régen egyszer megvetted, aztán kész, ma meg havonta kell fizetned érte: Office, Photoshop, stb. Ezek kiváló példák arra, hogy hozzá lehetne szoktatni a népet arra, hogy gyerekek, innentől a feliratért fizetni kell.
Szóval alapvetően egyetértek a felhozott problémákkal, de szerintem lehetne tenni ez ellen. Főleg, hogy ez a kiadónak is pénzt hozna. Aztán persze, lehet marad minden a régi.
Ennek azért vannak buktatói. Egyrészt az AAA kategóriás játékok 99.9% -a 6-8 nyelv támogatásával jelenik meg alapból, ezek után kivenni őket a játékból, és külön pénzt kérni értük, hatalmas ellenszenvet és felháborodást váltana ki, teljesen jogosan. Ha csak a magyar feliratot áraznád be úgy, hogy az összes többi alapból benne van, az meg a magyar emberek többségéből váltana ki felháborodást, szintén jogosan. Ugyanis felmerülne a kérdés, hogy ha a másik nemzet játékosa megkaphatja a saját nyelvével együtt a játékot 60 euróért, akkor nekem miért kell 60 eurót + még x összeget kifizetnekm ugyan azért a játékért + a nyelvemért? Miért nincs benne alapból?
Mellesleg egy nagy játékban rengeteg szöveg van, amit sok pénzbe kerül lefordítani. És ennél a pontnál vissza is érünk ahhoz, hogy miért is nem éri meg magyar nyelven piacra dobni az országban egy nagyobb játékot. Egyszerűen épp úgy nem vásárolnák meg annyian dlc formájában a magyar lokalizációt (már ha ez egyáltalán lehetséges lenne), mint ahogyan nem vásárolnák meg annyian a játékot akkor sem, ha alapból benne lenne a felirat. Ergó nem éri meg költeni a fordításra a kiadónak. Magyarország picike piac, kevés vásárolóval. (a költségekhez képest kevés)
Arról nem beszélve, hogy egy dlc piacradobásábak gondolom vannak szabályai és plusz költségei is. Nem hinném, hogy egy játék feliratozása egyenértékü egy dlc elvárható tartalmával.
Tudom jól, hogy az emberek egy része hajlandó lenne fizetni azért, hogy magyarul játszhasson, vagy legalábbis ezt mondják sokan. De valójában amikor elkészül egy nagy játék hobbifordítása az emberek egyáltalán nem tolakszanak a támogatás gombnál. Az lenne a dolog vége, hogy valaki megvenné, és feldobná virágboltba, csak úgy, mint a játékot.
Sziasztok,
írtam egy levelet a Cenegának, de ide is betenném a levelet, hátha valaki kapcsolatban áll valamelyik kiadóval,és valahogy megvalósíthatóvá válna az ötletem. Illetve a fordítók nem tudom ehhez mit szólnának. A levél:
Tisztelt Forgalmazó,
ne vegyétek sértésnek, ha tegeződve folytatom (45 éves vagyok, a médiában dolgozom és ott ez megszokott). Sokat gondolkoztam, hogy miképpen lehetne rávenni különösen az AAA játékok készítőit, hogy magyar felirat is kerüljön a játékokba, mert sajnos nagyon sokban nincs, és mivel nem kevés pénz a 60 euró, jó lenne magyarul élvezni őket. Az ötletem nagyon egyszerű, csak nem tudtam kihez fordulni vele. Gondoltam, ti sok kiadóval álltok kapcsolatban, és a segítségeteket kérném, hogy eljusson hozzájuk ez az üzleti tervnek is beillő ötlet.
Nem húzom tovább a dolgot, egy nagyon egyszerű dologról van szó. Arra gondoltam, hogy a különböző nyelveken való feliratokat adják ki DLC formájában, mondjuk 3 euróért. Azt gondolom, hogy aki hajlandó fizetni 40-60 eurót 1-1 játékért, az szívesen hozzátenne még pár eurót, hogy a saját nyelvén élvezhesse. Jómagam jelenleg a magyaritasok.hu oldaláról szedem le a feliratokat és a nagy címek mellett látni, hogy 20-60 ezer között töltik le őket. Nyilván ennek egy talán jelentős része nem rendes úton, megvásárolva jutott a játékhoz, de szerintem azért 10 ezernél többen vesznek hazánkban, ami azt jelenti, hogy minimum 10 millió forintnyi pluszbevételt hozna a kiadónak csak a magyar feliratozás. Sőt, ha megtennék, hogy megjelenéskor csak az 5 legtöbbet beszélő nyelv felirata kerülne az alapkiadásba, akkor ez sokszoros pluszbevételt jelentene nekik.
Személy szerint azért tartanám ezt jó megoldásnak, mert mindenki nyer vele. A kiadóknak ez nem költség lenne, hanem bevételi forrás, és mi is nyernénk vele, mert pár euró pluszért, saját nyelvünkön élvezhetnénk a játékokat.
Bízom benne, hogy ti is fogékonyak vagytok erre az ötletre és felkeresitek vele a kiadókat. Sokak álma válna valóra, ha rövid időn belül szinte minden AAA kategóriás játékot magyar felülettel és felirattal játszhatnánk (de kisebbeknél is örülnénk, sőt nekik különösen jól jönne a pluszbevétel).
Köszönöm, hogy elolvastátok levelem és köszönöm előre is segítségeteket!