Fórum Magyarítások Alan Wake II

Magyarítás
hirdetés

Basszus jó lett! :D Igen csak ment a next next finish agyatlanul :D:D

TXT-file hoz vagyok szokva amiben van a leírás:D Ez így tökéletesen működik. Köszönöm!:D

2026. 04. 02. - 17:46

Ebbe mások is belefutottak, a magyarítás gond nélkül települt nálad is szerntem, csak van egy fontosabb részlet, amit többen elfelejtettünk elolvasni, mert csak nyomkodtuk tovább a Next gombot:

Szóval játékon belül Options -> Language alatt Text Language-nél válaszd ki a Portuguese (Brazilian) nyelvet, és azonnal átvá.lt Evin magyar fordítására a játék.

2026. 04. 02. - 15:06

Sziasztok,

Először is millió köszönöm a munkáért mert az első rész patika és működik és pacsi érte:)

Másodszor. A második rész magyarosítását elindítottam lefutott az exe file de továbbra is angol a játék. Van erre valami megoldás? Előre is köszönöm:)

2026. 04. 01. - 22:13

Mert nem lett magyar a nyelve. Egyénként köszi a munkád biztos jó, csak én rontok el valamit.

2025. 12. 26. - 15:10
Vezető szerkesztő
Senior fordító

Honnan tudod, hogy nem sikerült?

2025. 12. 26. - 14:40

Nekem nem sikerül magyarítani deluxe 1.2.8. verziót. Mit rontok el ?

2025. 12. 26. - 14:35

Köszönöm a fordítást

2025. 12. 23. - 15:23

Szia!

Az Alan Wake világa rengeteget merít a Twin Peaks sorozatból. A sorozat magyar fordításánál sem csavartak sokat a dolgokon, erre talán a legjobb példa az, hogy a Black Lodge-ból Fekete Barlang lett.

A Taken, mint Elragadott, nekem kifejezetten tetszik.

Cult of the Tree: Emlékeim szerint a játékban Alan van, hogy egyszerűen csak "The Cult"-ként hivatkozik rájuk, emiatt jobb lehet a szekta (A fa szektája) fordítás hozzá.

Dark Place: felvetek pár variációt hozzá: sötét sík (mint a létsík), vagy sötét dimenzió

Dark Presence: Láttam már más oldalon Sötét Jelenlétként fordítva, így ez nagyon megmaradt bennem, nem is jut eszembe más variáció

Mind Place: Elmepalota (főleg, ha már ez egy Sherlock Holmes koppintás)

Scratch: Satír (mivel a kéziraton is kisatíroz Mr Scratch dolgokat.)

Witch's Ladle: Boszorka Kanala

2023. 12. 28. - 19:28

Hello!

Habár a játék nem a szívem csücske (hmmm, végülis Sam Lake egy csapnivaló író), de a fordítási kísérletre válaszolnék, masszív bejgli-mámor közepette.

Jómagam nem vagyok fordító (habár "elég jól" bírom az angolt), nem fordítottam játékokat, szóval a meglátásaimat kezeld lécci némi "pinch of salt"-tal ;)

Amit írtál, szerintem nem túl jó fordítás, mert valahogy nem hallom ki belőle az eredeti angol szöveg frappáns mondanivalóját (már ahol van neki, ehhhh...). Hiába "csak" egy videojátékról beszélünk, az ilyesféle szöveget lefordítani valójában elég kemény műfordítói munka. Vagyis: nem szó szerinti fordítás, hanem az eredeti írói szándékot megtartó (böfff), de a magyar nyelv és kultúra hagyományainak megfelelő fordítás. Ez gyakran eltér az eredeti szövegtől -- de kit érdekel, ha a mondanivaló ugyanaz, és a fülünknek SOKKAL szebb (lásd: Witcher - Vaják)

Szóval, pár tipp:

Taken: Elveszett, Lelketlen, vagy akár Kallódó (az "Elragadott" szerintem nagyon ritmustalan, feleslegesen túlragozott/szó szerinti, ami az eredeti szöveg sutaságát is felnagyítja: kit / kitől / honnan / hogyan / miért ragadták el? Én emiatt sokkal sejtelmesebb magyarítást gondolnék)

Cult of the Tree: A Fa Imádói, esetleg A Fa Gyermekei (a "kultusz", "szekta" jövevényszavak, ezért nagyon óvatosan használandó ilyen helyzetben)

Dark Presence: A Setétség, A Rettenet, A Borzalom (az eredeti angol ismét nagyon suta, túl direkt, fantáziátlan, Sam Lake sosem volt egy jó író, na... szóval kicsit archaizáló, de bombasztikus misztikummal tálalánám, így megtartok valamit a Művész Úr kétes színvonalából....)

Dark Place: Az Őrület Háza (lásd előbb... de itt már nem bírtam ki, kömyökömön jön ki a sok Dark, csavarjunk rajta egyet...)

Mind Place: A Józan Ész Háza (jó páros az Őrület Házával, miért is ne? Ha már az eredetit Sam Lake a Sherlock sorozatból lopta - rosszul...)

Scratch: Karc (igen, érdemes lefordítani magyarra, jól hangzik, és ugyanolyan jópofán agyf@sz, mint az eredeti név -- Sam Lake, hallod ezt? Van egy ötleted, ami tetszik... ilyet is ritkán írok le...)

Witch's Ladle: Banyaragya (az eredetit is nagyon fárasztónak találtam, hogy lesz egy kanálból fa???? Biztos ez valami finn finn folklór, ami angolul nagyon gáz... ... szóval most SZÁNDÉKOSAN félrefordítottam)

... és hirtelenjében ennyi. Nyilván minden fordítás szubjektív, szóval biztosan van korrektebb / frappánsabb megoldás is (lásd: Rozsban A Fogó).

Nyugodtan fogd fel trollkodásnak, ha nem értesz vele egyet... ;)

Sok sikert a fordítói szárnypróbálgatáshoz!

2023. 12. 27. - 23:59

Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulnék a fórum tagjaihoz, hogy van-e esetleg Alan Wake II-vel kapcsolatos kollaborációra lehetőség?

A Final Draft-ot befejezvén a múltkor fényt kaptam (pun unintended), aztán nekiálltam a fordításnak.

Eddig csak pár ezer sor van meg, hellyel-közzel a Return 1 és 2 párbeszédei, meg még pár dolog áll rendelkezésemre. Esetleg ha valaki már benne van nagyon és segítségére lehet, akkor szívesen megosztanám.

Illetve a játékosközösségnek címeznék még kérdés, hogy az alábbi esetekben szerintetek mi lenne helyes, jól kinéző fordítás? Esetleg ha van valami ötlet, szívesen meghallgatnám!

Taken (Én például "Elragadott"ként fordítottam, mint sötétség által elragadottak)

Cult of The Tree ("A Fa Kultusza" vagy "A Fa szektája"? Esetleg inkább valami más?)

Dark Presence (Sötét Jelenlét?)

Dark Place (jómagam egyszerűen "Sötét Helynek" neveztem eddig)

The Mind Place (Az Elme Hely(e)? Furán hangzik. Elme szoba?)

Scratch (Érdemes lenne-e lefordítani, annak ellenére, hogy karakternév?)

Witch's Ladle (Lehet jobb ha le se fordítja ezt az ember?)

Még sosem foglalkoztam játék magyarításokkal korábban (max. élvezője voltam a dolgoknak), szóval nem vagyok annyira a toppon, de igyekszem.

Bár kicsit nagy fába a fejszémet, mert úgy látom nem nagyon fogynak a sorok, de hátha lesz belőle valami.

2023. 12. 27. - 21:40