Kvízjátékok Playstation 4-en
Kvízjátékok Playstation 4-en
Írta: Evin | 2021. 06. 04. | 2505

FIGYELEM: Ez a bejegyzés, már több, mint 1 éves, az itt leírtak elavult információk lehetnek!

Még 2015-ben kezdte el a Sony terjeszteni a PlayLink nevű szolgáltatását, mellyel leginkább a baráti társaságokat igyekezték becélozni. Nem véletlen tehát, hogy a Sony oldalán is a legtöbb PlayLink játék stílusának "Party" van megadva. A játékok többsége valóban legalább 2 játékosra lett tervezve, de ahogy mondani szokták, "minél több, annál jobb". És ez valóban igaz ebben az esetben is, ám csak 4 vagy 6 főig, bármily szomorú is.

Sony találmányról lévén szó, természetesen a PlayLink és az azokat támogató játékok Playstation 4 rendszeren érhetők csak el.

A Playlink alapvetően egy nagyon egyszerű technológia. Elindítjuk az adott játékot, mely ezt támogatja (illetve gyakorlatilag csak ezzel játszható), majd feltelepítjük az adott játék nevével megegyező okostelefonos szoftvert. (Amennyire tudom, iOS rendszere is elérhető, én Androidon használtam.) Technikai oldalról arra kell ügyelni, hogy a PS4 és a telefonok lehetőleg ugyanazt az otthoni hálózatot használják, hogy a telefonos szoftver csatlakozni tudjon magához a játékhoz.

Alternatíva lehet, hogy amennyiben a közös PS4-telefon hálózat nem megoldható, és a játék is támogatja, a PS4 képes saját Wi-fi hálózatot létrehozni, amihez a telefonokkal csatlakozva lehetővé válik a közös játék.


Mivel alapvetően kicsi, legtöbbször valamilyen ügyességi, logikai vagy kvízjátékokról van szó, valószínűleg túl sok plusz költséget nem rótt a kiadásra, de mindenképp egy nagyon jó pont, illetve sokkal szórakoztatóbbá is teszi a játékot, hogy némelyik PaylLink játék nemhogy magyar fordítással, hanem egyenesen magyar szinkronnal került kiadásra. Ezekből szemezgetünk párat.


That's you!

A játékhoz minimum 2 fő szükséges, mivel a tematika arra épít, mennyire is ismered a másikat.

Vannak előre megadott témák (vidámpark, vonatozás, erdő...), melyek köré az adott kérdések és feladatok épülnek. Minden körben ugyanazok a feladatsorok jönnek, ugyanabban a sorrendben.

Az első fordulóban kérdések jönnek, ahol azt kell megválaszolni, melyik játékosra érvényes egy adott állítás, vagy egy adott játékosra a két állítás közül melyiket választaná.

Ezután egy rajzolós feladat jön. A rajzokat a telefonon, de inkább tableten, kell megalkotni. Itt tudnak nagyon mókás mesterművek születni. Mint mikor egy csimpánz kézzel fest. (Lehet ezért van csimpánzzal illusztrálva a játék bevezetője? :) )

Majd egy fényképet kell leutánoznunk, és szelfit készítenünk magunkról, amiből a játékosok kiválasztják a legjobbat.thatsyou-01__1622725149.jpg


Mivel alapvetően a témák száma korlátozott, illetve a kérdések köre is, elég hamar monotonná válhat a játék. Ezen próbál segíteni az a tény, hogy saját kérdéseket is fel tudunk vinni. Már amennyiben valakinek van affinitása arra, hogy bővítsen a játékon.thatsyou-03__1622725170.jpg


A játék fordításába csak 1 helyen tudok belekötni, mégpedig hogy a menüben a Credits-Készítők fordítása Kreditek lett. Alapvetően minden más szöveg egyértelmű, értelmes magyar mondat, és mivel a szövegek túlnyomó része szinkron, ami feliratozva sincs, túl sok más hibát sem lehetett itt véteni.

Viszont a szinkron hozza a nálunk megszokható szintet. A humorosnak szánt szövegek valóban humorosan vannak előadva, szórakoztató, teljesen beleillik a játékba. Bár azt nem tudom eldönteni, hogy a rajzolás közben amolyan űrkitöltő átvezető megy a TV-n, és a kommentátor valamilyen szórakoztató anekdotát mesél közben, azt direkt zavaró tényezőnek szánták? Mert amik akkor elhangzanak, néha viccesebbek, mint amik instrukciók közben elhangzanak.


Knowledge is Power

"A tudás hatalom", ahogy azt a közmondásból mindenki jól ismerheti. Itt 12 körben mérettetik meg, ki mennyit tud.knowledgeispower-01__1622725328.jpg

Indusnál több fő kategória közül lehet választani, ám ha nincs egyetértés, a gép választ nekünk egyet, de használhatjuk a joker ütőlapunkat is. Ezután a többi kör más kategóriákat ajánl, ám mindig kapcsolódik az előző kérdéshez, valamilyen módon. Például ha az egyik kérdés egy film színészéhez kapcsolódik, a következő kérdés biztos nem a történelemből fog próbára tenni minket, de még így is nagyon messzire el tudunk jutni témakörben a kiindulási ponttól.

Úgy tűnhet, hogy a korlátozott témakörök és kérdések miatt (ugyanis itt nincs lehetőség saját kérdések hozzáadására) hamar repetitívvé válhat a játék, ám több óra játék alatt sem biztos, hogy akár egyetlen kérdéssel is újra találkoznánk.knowledgeispower-02__1622725367.jpg

Nehezítő tényező a játék során, hogy úgynevezett "hatalmi játszmával" nehezíthetjük az ellenfél dolgát. Ez annyit tesz, hogy a telefonon, mikor kiválasztanánk a helyes választ, a lehetőségek különféle dolgokkal vannak eltakarva. Például le van fagyva, amit többszöri koppintással lehet feltörni, vagy zöld trutyi van mindenhol, amit először le kepp törölnünk, hogy lássuk a válaszokat stb. Ez mindkét irányban kötelező, tehát az ellenfél is hátráltatva lesz így módon, de nem mindegy, mivel.knowledgeispower-03__1622725394.jpg


A szöveges fordításra ugyanaz a jellemző, mint a That's you! esetén. Nem túl sok szöveget tartalmaz, de azok mind helyesen vannak fordítva, immáron a Készítők menüpont is.

A játék mondandójának többsége szintén nem szövegként, hanem szinkron formájában, egy játékmestertől érkezik. De mind a szinkron, mind az elhangzott instrukciók, és vicces kommentárok mind-mind jól hangzanak, nincsenek értelmetlen mondatok, egyszerűen baráti és játékhoz illő az egész megvalósítás.

Sajnos a folytatás, a Knowledge is Power: Decades már nem kapott sem remek szinkront, sem fordítást.Az eddig felsorolt játékok mind a Wish Studios fejlesztései, bár ha nem tudnánk, valószínűleg akkor is erősen gyanakodnánk, hogy ugyanazok készítették, annyira hasonló mind a játékmenet, mind a kidolgozás. Ugyanez igaz a következő 2 játékra is, melyeket már a NapNok Games készített, bár ezekhez nem volt szerencsém, inkább ügyességi játékok, mint kvíz.


Frantics és Chimparty

Itt már a tudás helyett elsősorban a reflexeken és az ügyességen van a hangsúly. Oldalnézetes platformszerű pályákon kell feladatot teljesítenünk, akadályokon át messzebb eljutnunk, vagy futóversenyben egymást akadályozva elsőként célba érni. A feladatok köre elég változatos, bár azért néhány esetben vannak furcsaságok (pl Frantics koronavásárlás).

Mindkét játék esetében kis állatok bőrébe bújva kell helyt állnunk, és borsot törni az ellenfelek orra alá, miközben igyekszünk az első helyre törni.


A szövegek száma itt is minimálisnak mondható, a szinkron is hozza a tőle elvárt minőséget. Viszont a Chimparty elmarad az eddig játékoktól olyan értelemben, hogy a kommentátor/játékvezető, gyakorlatilag csak útmutatást ad a játékhoz, de nem tesz hozzá semmit. A Frantics Rókája (igen, ez a neve) viszont haláli arc. Nekem kicsit rémisztően néz ki, de a szövege zseniális (akárcsak a Wish Studios fentebb elemzett játékai).frantics-01__1622725570.jpg


A PlayLink "party"-játékok felhozatala pazar, elég nagy korosztályt felölel a különféle stílusokkal és karakterekkel, főleg úgy, hogy fiataltól az idősebbekig, szinte bárkit be lehet vonni, ami leginkáb a (remek) szinkronnak köszönhető.

Hátrányuk ugyanakkor, hogy csak és kizárólag Playstation 4 konzolra jelentek meg (néhány nem magyarított Xbox One-ra is), illetve 2018 óta nem jött ki ilyen jellegű játék.

Összesen 0 hozzászólás érkezett

Legyél te az első, aki hozzászól!

Knowledge is Power
Fejlesztő:
Wish Studios
Kiadó:
Sony Interactive Entertainment
Platform:
Megjelenés:
2017. október. 24.
Játékmotor:
That's You!
Fejlesztő:
Nem ismert
Kiadó:
Nem ismert
Platform:
Megjelenés:
2017. július. 4.
Játékmotor:
Legújabb letöltések
Devil May Cry 5
A Devil May Cry 5 játék teljes fordítása (tartalmazza a Vergil DLC fordítását)
| 32.65 MB | 2022. 08. 10. | Evin
A Short Hike
Az a short hike c. rövid és laza kalandjáték fordítása. Nem csak gyerekeknek. :-)
| 114.21 KB | 2022. 08. 09. | warg
The Stanley Parable szinkron
The Stanley Parable szinkron
| 383.59 MB | 2022. 08. 08. | TSL16b, ·f·i· csoport, Baráth Áron, Haramura Katalin, Kő Gergő, Kollár Ákos
Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse
A(z) Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse játék fordítása.
| 1.66 MB | 2022. 08. 08. | NightVison
Anachronox
A(z) Anachronox játék fordítása.
| 39.94 MB | 2022. 08. 06. | hamarfa
Legfrissebb fórum bejegyzések
Sziasztok!Valaki esetleg nem készítené el a Desperados 2. videóbejátszásainak a feliratozását?
Epreshurka | 2022.08.11. - 05:47
Várunk.
Thuviel | 2022.08.10. - 15:38
A honap masodik felere tervezzuk a magyaritas kiadasat, ha nem jon kozbe semmi.
warg | 2022.08.10. - 11:41
Köszi az infót. Ukrán fejlesztés révén valóban kilátástalan lehet jó időre. Bár ebben a hónapban is jött ki egy nagy frissítés. Igen tisztában vagyok a rengeteg szöveggel ezért is érdeklődtem. Csak sajnos ide combosabb angol kell mint nekem van. Én azért bizakodom hátha egyszer valakinek felcsillan a szeme 😃
Elmbruth | 2022.08.10. - 00:14
Ha valaki bele is kezd, már most 13000 sornyi szöveggel kell megbirkóznia.
lostprophet | 2022.08.09. - 22:09