Xbox Gamepass és a fordítás
Xbox Gamepass és a fordítás
Írta: Evin | 2022. 05. 05. | 5117

Nem, ez most nem reklám, csak reklámozás!

Valószínűleg elég sok játékost érint, érintett vagy érinteni fog maga a GamePass platform, melyet a Microsoft üzemeltet, és hasonlatos a Steam és az Epic boltjaihoz. Egy hatalmas különbséggel: a játék fájljai nem voltak semmilyen módon elérhetőek, így sem fordítást, sem MOD-okat nem lehetett használni. EDDIG.

És mivel többször kérdezték a múltban, illetve talán sokak figyelmét elkerülte a dolog, mivel a platform 2017-es indulása óta élt ez a korlátozás, és talán egyesek már le is mondtak erről a hiánypótló funkcióról, íme egy hír. 😀


Előtörténet

A GamePass indulásától, egészen a 2021-es év teléig úgy működött a folyamat, hogy letöltöd a Windows Xbox alkalmazásán keresztül a megvásárolt játékot, amit a rendszer elment valahová (jellemzően csak a meghajtót tudtad kiválasztani), és csak játszani tudtál vele. Ez technikai oldalról úgy működött, ha valakit érdekel, hogy a platform egy rejtett mappát hozott létre a kiválasztott meghajtón, és azon belül almappákban tárolta a különféle játékokat, a játékok pedig egyetlen fájlban. Mint amikor egy ISO fájlt felcsatolunk a Windows alatt (Windows 8 előtt ehhez külön programra volt szükség), ami egy virtuális optikai meghajtó alá becsatolja az ISO fájlt, és bár láthatjuk és megnézhetjük a fájlokat, de módosítani, bemásolni nem tudunk. Ez itt is így nézett ki, voltak a hatalmas fájlok, és voltak hozzájuk hivatkozások, melyekkel bele lehetett nézni ezekbe az "ISO" fájlokba, és amivel a rendszer is indította a játékokat. Ez persze egy átlagos halandó számára láthatatlan volt, mivel a mappa egyrészt rejtve volt, illetve speciális jogosultság volt szükséges a mappa megnyitásához is. (A jogosultságok speciális módosításával láthatóvá vált a mappa, de mint írtam, csak olvasásra.)

Ez a tortúra tavaly télen, egy novemberi frissítéssel változott meg, akkor még csak teszt környezetben, de a Windows 11 megjelenése körül már pletyka szinten járt a dolog, hogy a GamePass játékok telepítési helyét meg lehet majd kézzel adni, de még rejtélyesebb volt az a lehetőség, hogy vajon akkor a fájlokat is lehet-e látni, vagy hozzájuk férni.

Volt még egy átmenet a tavalyi év folyamán, amikor egyes játékok MOD támogatását engedélyezték, köztük az MS által támogatott Halo: Master Chief Collection játéknál, de ezen játékok száma minimális volt, talán ha kettőről hallottam.

Nemrég jutottam hozzá egy GamePass akcióhoz, így első kézből állíthatom, hogy a GamePass ezen cikk írásakor támogatja a legtöbb játék fájljainak elérhetőségét, ezáltal a fordítások és a MOD-ok használatát.


De hogy is néz ez ki?

Első körben mindenképp ellenőrizzük a Microsoft Store alkalmazásban, hogy minden Windows alkalmazásunk friss. Az Xbox alkalmazás, ami a GamePass játékok futtatásáért felelős nem a Windows frissítésekkel együtt települ! Microsoft Store -> Könyvtár (bal alsó sarok) -> Frissítések letöltésegamepass1__1651736405.jpg


Ezután elindítjuk az Xbox alkalmazást, kiválasztjuk a játékunk a telepítettek közül, majd a Kezelés lehetőséget.gamepass2__1651736415.jpg


Itt engedélyezzük a Speciális felügyeleti funkciókat. Ha nem találunk ilyet, nem kell megijedni, az azt jelenti, hogy ez a funkció már be van kapcsolva ennél a játéknál. Fontos megjegyezni, hogy mikor engedélyezzük, a program nagyon elkezd dolgozni, mivel ekkor első körben csinálni fog a játék "rejtett" verziójából egy "nem rejtett" másolatot, így egy ideig a játék kétszer fog helyet foglalni (ha 5GB a játék, további 5GB hely fog kelleni a folyamat sikeres lefutásához).gamepass3__1651736426.jpg


Átlépünk ugyanitt a Fájlok lapra, ahol láthatjuk, mely mappán belül érhetők el a játék fájljai, illetve át is tudjuk helyezni az egész játékot máshova, ha szükséges, vagy újraellenőriztetni, ahogy a Steamen az évek alatt megszokhattuk (ha elrontottunk valamit a játékban). Ha a Speciális felügyeleti funkciók nincsenek engedélyezve, itt csak frissítést kereshetünk illetve csak a telepítési meghajtót láthatjuk.gamepass4__1651736436.jpg


Fontos még megjegyezni, hogy nem biztos, hogy a fájlok pontosan ott lesznek, mint a Steam, Epic Store vagy más boltokban egyazon játéknál. Jellemzően a játék mappáján belül van egy Content mappa és azon belül a játék. Például: Tell Me Why\Content\TME\Content\Paks (GamePass), TellMeWhy\TME\Content\Paks (Steam)


Mivel évekig lehetetlen volt a játékok módosítása és a fájlok elérése GamePass és Microsoft Store alatt, a letöltéseink 99,99%-ánál nem tudjuk, kompatibilisek-e jelenleg a GamePass játékokkal. Szóval ha valamelyiket kipróbáltátok, és megy ott is a fordítás, kérlek jelezzétek nekünk bármilyen formában (e-mail, Discord, Facebook, Twitter, füstjel...), és mi bejelöljük a letöltésnél, hogy a következő játékosok már ennek tudatában tölthessenek le.

Összesen 11 hozzászólás érkezett

KRISis
2022. 07. 22. - 08:24

Sziasztok!

Regisztráltam egy fiókot ide, hogy elmondhassam:

Előfizettem Xbox Game Pass Ultimate-re (amiben ugye a PC-s játék hozzáférés benne van).

Nagy örömmel tapasztaltam, hogy - bár nem mindegyik, de.. - vannak játékok amelyeknek a helyét már tényleg meg lehet adni telepítéskor.

Éppen emiatt az újonnan megjelent TMNT: Shredder's Revenge-t letöltöttem a PC-s Game Pass játékkatalógusból, hozzá innen a magyarítást leszedtem, és nagy örömmel jelentem, hogy tökéletesen működik az Xbox Game Pass változattal is. Csupán annyi az egész tennivaló, hogy a telepítési mappát kézzel kell megadni a magyarítás felrakásakor, semmi extra trükközés, vagy bármi egyéb.

Köszönöm ezt a fontos cikket!

Engi
2022. 05. 18. - 20:17

Sziasztok!


A Skyrim-nél használható fent említett megoldás!!

Vannak kisebb hibái, az ételek és tárgyak neveinél nem mindenhol működik de nem vesz el az élményből :)

Köszönjük!

Evin
Evin
Vezető szerkesztő
2022. 05. 12. - 13:58

A nyelvi fájlok átküldésével csak az a gond, hogy ahol gigás méretű fájlokat kell kezelni, amit a pár megás telepítő magától kezel, ott nem fog senki olyan nagy fájlokat sem feltölteni, sem letölteni, sem tárolni.

Leginkább a fordítók felkeresése javasolt, ha nem működik a fordítás, mert akkor nagy valószínűséggel megmaradhatnak a kis méretű telepítők. Eddig jellemzően minimális módosításra volt szükség a GamePass kompatibilitáshoz, nem kellett újra feltalálni a fordítás terjesztését.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Gamepass nem egy Steam mondjuk, ahol megveszed a játékot, és az megvan neked, hanem itt jönnek-mennek.

FEARka
FEARka
Moderátor
2022. 05. 11. - 22:07

A telepítős magyarításoknál, ahol nincs feltűntetve a telepítőben, hogy támogatja a Gamepassos verziót ott próbáljátok meg egy mappával beljebb megadni az útvonalat. Tehát ne a játék mappáját, hanem a Content mappát jelöljétek ki. Így se fog minden működni.

N1ko
2022. 05. 11. - 21:42

Sziasztok!

Alapvetően a gond az, hogy a registry-be nem kerülnek, bejegyzésre a játékok, így a telepítők nem találják meg.

Az sem segít, ha betallózod a játék könyvtárát, eddig csak 1 játékkal sikerült a telepítős verzió a "Firewatch"-al.

A Wolfenstein New Order esetében a készítő Blackroy segített, átküldte csak a nyelvi fileokat, és azokat bemásolva a helyére működött a magyarítás.

Szerintem ez lesz a megoldás, hogy csak a nyelvi fileok letöltési lehetősége, gamepass verzióhoz.

Van még pár játék, ami elérhető a passban és van hozzá fordítás, próbálom felvenni a készítőkkel a kapcsolatot, ahol működik jelezni fogom felétek.

Üdv

N1ko


Security21
2022. 05. 10. - 09:00

Sziasztok nekem az lenne a problémám hogy a hellblade az nem kompatibilis a Windows verzióval.De jó lenne ha megnézitek ti is, és ha nektek sem jó legyetek szívesek a fejlesztőnek szólni előre is köszönöm.

jani38
2022. 05. 09. - 14:48

Idén áprilisig rendelkeztem a 300 ft-os kedvezményes gamepass előfizetéssel, és folyamatosan próbálkoztam sikertelenül. Nekem csak arra lett volna szükségem, hogy a játékok indítóját hozzá tudjam rendelni a logitech ghub programhoz, mert szeretem az egéren beállítani a billentyű kiosztásokat, de nem jött össze. Ezt a "kezelés" opciót nem ismertem, de ha működik, és így esetleg fordítások is megjelennek, lehet előfizetek. Vagy nem.

ZéBé
ZéBé
Fordító
2022. 05. 05. - 19:01

Na, ez egy hiánypótló cikk! Sosem tudtam ellenőrizni, hogy a fordításaim működnek-e GamePasson, de végre ha ilyen kérdést kapok a felhasználóktól, lesz mit linkelnem nekik útmutató gyanánt. Köszi!


Az életben a legjobb dolgokhoz leginkább türelemre van szükség.

Evin
Evin
Vezető szerkesztő
2022. 05. 05. - 11:55

Ez csak Windows. Megtévesztő az egész neve, ez már többször felmerült az évek során. Illetve nincs Xbox One sem Series X|S gépem, így arról nem tudok nyilatkozni. Gyanítom, ott változatlan a dolog; hogy nem, illetve ahol van MOD engedélyezve, állítólag pl Skyrim.

fabregas007
2022. 05. 05. - 11:45

Szia Evin. Elsőnek köszi ezt a fontos infót. És azt szeretném kérdezni hogy Xbox konzolra is lehet telepíteni magyarítást vagy csak a pc-set érinti ez a fejlemény ??

Crytek
2022. 05. 05. - 11:14

De jó volna egy Gears of War 4-5 magyarítása akkor :)

Legújabb letöltések
The Legend of Zelda: A Link to the Past
A(z) The Legend of Zelda: A Link to the Past játék fordítása.
| 414.83 KB | 2022. 09. 30. | Vitari
The Sims 4
Fordítások egybecsomagolva 1.37.35.1010-es verziótól 1.89.214.1030-ig.
| 171.08 MB | 2022. 09. 28. | Lajti, Dee
The Sims 4
1.91.205.1020-as patch-hez igazítva. Dee-nek köszönhetően több száz új sorral gyarapodott a fordítás.
| 5.68 MB | 2022. 09. 28. | Lajti, Dee
Assassin's Creed: Origins
A(z) Assassin's Creed: Origins játék fordítása 1.51-es verzióhoz.
| 2.07 MB | 2022. 09. 28. | Lajti, David200097
Cities: Skylines
Cities: Skylines magyarítás 1.15.0-f7-es patch-hez.A csomag az alábbi magyarítását tartalmazza:Alapjáték nagy részeAfter Dark DLCSnowfall DLCMatch Day DLC
| 540.42 KB | 2022. 09. 28. | Lajti, Rumpel, Spirit6, Horvin
Legfrissebb fórum bejegyzések
Kutattam még kicsit. Elvileg bármiféle segédeszköz nélkül fordítható a játék, sőt, valaki már elkezdte a magyart is, csak csatlakozni kell, hogy lehessen látni, valójában mikori az anyag: https://explore.transifex.com/game-l10ns/gloomhaven/Illetve azt olvastam, hogy a Steam kiadás támogatja a MOD-olást, és más nyelvekre már van Steam Műhelyben fordítás, de állítólag az Epic és...
Evin | 2022.09.29. - 15:35
Szia! Érdeklődnék, hogy esetleg van e valami változás a fordítással kapcsolatban? Vagy esetleg jegelve lett a munka?
GyongyosiSzabee | 2022.09.29. - 11:53
Köszi.
Shield | 2022.09.29. - 08:15
hi. akkor epic, thx. van elérhető magyar verzió, de elég drága 60ezer... egy haverral gondolkozunk rajta, h felesbe összedobjuk... elég komplex a játék... :) üdv.(110) Homályrév társasjáték bemutató - YouTube
chris0000 | 2022.09.28. - 10:56
Köszönöm a válaszokat.Megpróbálok ilyen esetekbe besegíteni.
JocokaZero | 2022.09.27. - 21:09