Xbox Gamepass és a fordítás
Xbox Gamepass és a fordítás
Írta: Evin | 2022. 05. 05. | 3246

Nem, ez most nem reklám, csak reklámozás!

Valószínűleg elég sok játékost érint, érintett vagy érinteni fog maga a GamePass platform, melyet a Microsoft üzemeltet, és hasonlatos a Steam és az Epic boltjaihoz. Egy hatalmas különbséggel: a játék fájljai nem voltak semmilyen módon elérhetőek, így sem fordítást, sem MOD-okat nem lehetett használni. EDDIG.

És mivel többször kérdezték a múltban, illetve talán sokak figyelmét elkerülte a dolog, mivel a platform 2017-es indulása óta élt ez a korlátozás, és talán egyesek már le is mondtak erről a hiánypótló funkcióról, íme egy hír. 😀


Előtörténet

A GamePass indulásától, egészen a 2021-es év teléig úgy működött a folyamat, hogy letöltöd a Windows Xbox alkalmazásán keresztül a megvásárolt játékot, amit a rendszer elment valahová (jellemzően csak a meghajtót tudtad kiválasztani), és csak játszani tudtál vele. Ez technikai oldalról úgy működött, ha valakit érdekel, hogy a platform egy rejtett mappát hozott létre a kiválasztott meghajtón, és azon belül almappákban tárolta a különféle játékokat, a játékok pedig egyetlen fájlban. Mint amikor egy ISO fájlt felcsatolunk a Windows alatt (Windows 8 előtt ehhez külön programra volt szükség), ami egy virtuális optikai meghajtó alá becsatolja az ISO fájlt, és bár láthatjuk és megnézhetjük a fájlokat, de módosítani, bemásolni nem tudunk. Ez itt is így nézett ki, voltak a hatalmas fájlok, és voltak hozzájuk hivatkozások, melyekkel bele lehetett nézni ezekbe az "ISO" fájlokba, és amivel a rendszer is indította a játékokat. Ez persze egy átlagos halandó számára láthatatlan volt, mivel a mappa egyrészt rejtve volt, illetve speciális jogosultság volt szükséges a mappa megnyitásához is. (A jogosultságok speciális módosításával láthatóvá vált a mappa, de mint írtam, csak olvasásra.)

Ez a tortúra tavaly télen, egy novemberi frissítéssel változott meg, akkor még csak teszt környezetben, de a Windows 11 megjelenése körül már pletyka szinten járt a dolog, hogy a GamePass játékok telepítési helyét meg lehet majd kézzel adni, de még rejtélyesebb volt az a lehetőség, hogy vajon akkor a fájlokat is lehet-e látni, vagy hozzájuk férni.

Volt még egy átmenet a tavalyi év folyamán, amikor egyes játékok MOD támogatását engedélyezték, köztük az MS által támogatott Halo: Master Chief Collection játéknál, de ezen játékok száma minimális volt, talán ha kettőről hallottam.

Nemrég jutottam hozzá egy GamePass akcióhoz, így első kézből állíthatom, hogy a GamePass ezen cikk írásakor támogatja a legtöbb játék fájljainak elérhetőségét, ezáltal a fordítások és a MOD-ok használatát.


De hogy is néz ez ki?

Első körben mindenképp ellenőrizzük a Microsoft Store alkalmazásban, hogy minden Windows alkalmazásunk friss. Az Xbox alkalmazás, ami a GamePass játékok futtatásáért felelős nem a Windows frissítésekkel együtt települ! Microsoft Store -> Könyvtár (bal alsó sarok) -> Frissítések letöltésegamepass1__1651736405.jpg


Ezután elindítjuk az Xbox alkalmazást, kiválasztjuk a játékunk a telepítettek közül, majd a Kezelés lehetőséget.gamepass2__1651736415.jpg


Itt engedélyezzük a Speciális felügyeleti funkciókat. Ha nem találunk ilyet, nem kell megijedni, az azt jelenti, hogy ez a funkció már be van kapcsolva ennél a játéknál. Fontos megjegyezni, hogy mikor engedélyezzük, a program nagyon elkezd dolgozni, mivel ekkor első körben csinálni fog a játék "rejtett" verziójából egy "nem rejtett" másolatot, így egy ideig a játék kétszer fog helyet foglalni (ha 5GB a játék, további 5GB hely fog kelleni a folyamat sikeres lefutásához).gamepass3__1651736426.jpg


Átlépünk ugyanitt a Fájlok lapra, ahol láthatjuk, mely mappán belül érhetők el a játék fájljai, illetve át is tudjuk helyezni az egész játékot máshova, ha szükséges, vagy újraellenőriztetni, ahogy a Steamen az évek alatt megszokhattuk (ha elrontottunk valamit a játékban). Ha a Speciális felügyeleti funkciók nincsenek engedélyezve, itt csak frissítést kereshetünk illetve csak a telepítési meghajtót láthatjuk.gamepass4__1651736436.jpg


Fontos még megjegyezni, hogy nem biztos, hogy a fájlok pontosan ott lesznek, mint a Steam, Epic Store vagy más boltokban egyazon játéknál. Jellemzően a játék mappáján belül van egy Content mappa és azon belül a játék. Például: Tell Me Why\Content\TME\Content\Paks (GamePass), TellMeWhy\TME\Content\Paks (Steam)


Mivel évekig lehetetlen volt a játékok módosítása és a fájlok elérése GamePass és Microsoft Store alatt, a letöltéseink 99,99%-ánál nem tudjuk, kompatibilisek-e jelenleg a GamePass játékokkal. Szóval ha valamelyiket kipróbáltátok, és megy ott is a fordítás, kérlek jelezzétek nekünk bármilyen formában (e-mail, Discord, Facebook, Twitter, füstjel...), és mi bejelöljük a letöltésnél, hogy a következő játékosok már ennek tudatában tölthessenek le.

Összesen 10 hozzászólás érkezett

Engi
2022. 05. 18. - 20:17

Sziasztok!


A Skyrim-nél használható fent említett megoldás!!

Vannak kisebb hibái, az ételek és tárgyak neveinél nem mindenhol működik de nem vesz el az élményből :)

Köszönjük!

Evin
Evin
Vezető szerkesztő
2022. 05. 12. - 13:58

A nyelvi fájlok átküldésével csak az a gond, hogy ahol gigás méretű fájlokat kell kezelni, amit a pár megás telepítő magától kezel, ott nem fog senki olyan nagy fájlokat sem feltölteni, sem letölteni, sem tárolni.

Leginkább a fordítók felkeresése javasolt, ha nem működik a fordítás, mert akkor nagy valószínűséggel megmaradhatnak a kis méretű telepítők. Eddig jellemzően minimális módosításra volt szükség a GamePass kompatibilitáshoz, nem kellett újra feltalálni a fordítás terjesztését.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Gamepass nem egy Steam mondjuk, ahol megveszed a játékot, és az megvan neked, hanem itt jönnek-mennek.

FEARka
FEARka
Moderátor
2022. 05. 11. - 22:07

A telepítős magyarításoknál, ahol nincs feltűntetve a telepítőben, hogy támogatja a Gamepassos verziót ott próbáljátok meg egy mappával beljebb megadni az útvonalat. Tehát ne a játék mappáját, hanem a Content mappát jelöljétek ki. Így se fog minden működni.

N1ko
2022. 05. 11. - 21:42

Sziasztok!

Alapvetően a gond az, hogy a registry-be nem kerülnek, bejegyzésre a játékok, így a telepítők nem találják meg.

Az sem segít, ha betallózod a játék könyvtárát, eddig csak 1 játékkal sikerült a telepítős verzió a "Firewatch"-al.

A Wolfenstein New Order esetében a készítő Blackroy segített, átküldte csak a nyelvi fileokat, és azokat bemásolva a helyére működött a magyarítás.

Szerintem ez lesz a megoldás, hogy csak a nyelvi fileok letöltési lehetősége, gamepass verzióhoz.

Van még pár játék, ami elérhető a passban és van hozzá fordítás, próbálom felvenni a készítőkkel a kapcsolatot, ahol működik jelezni fogom felétek.

Üdv

N1ko


Security21
2022. 05. 10. - 09:00

Sziasztok nekem az lenne a problémám hogy a hellblade az nem kompatibilis a Windows verzióval.De jó lenne ha megnézitek ti is, és ha nektek sem jó legyetek szívesek a fejlesztőnek szólni előre is köszönöm.

jani38
2022. 05. 09. - 14:48

Idén áprilisig rendelkeztem a 300 ft-os kedvezményes gamepass előfizetéssel, és folyamatosan próbálkoztam sikertelenül. Nekem csak arra lett volna szükségem, hogy a játékok indítóját hozzá tudjam rendelni a logitech ghub programhoz, mert szeretem az egéren beállítani a billentyű kiosztásokat, de nem jött össze. Ezt a "kezelés" opciót nem ismertem, de ha működik, és így esetleg fordítások is megjelennek, lehet előfizetek. Vagy nem.

ZéBé
ZéBé
Fordító
2022. 05. 05. - 19:01

Na, ez egy hiánypótló cikk! Sosem tudtam ellenőrizni, hogy a fordításaim működnek-e GamePasson, de végre ha ilyen kérdést kapok a felhasználóktól, lesz mit linkelnem nekik útmutató gyanánt. Köszi!


Az életben a legjobb dolgokhoz leginkább türelemre van szükség.

Evin
Evin
Vezető szerkesztő
2022. 05. 05. - 11:55

Ez csak Windows. Megtévesztő az egész neve, ez már többször felmerült az évek során. Illetve nincs Xbox One sem Series X|S gépem, így arról nem tudok nyilatkozni. Gyanítom, ott változatlan a dolog; hogy nem, illetve ahol van MOD engedélyezve, állítólag pl Skyrim.

fabregas007
2022. 05. 05. - 11:45

Szia Evin. Elsőnek köszi ezt a fontos infót. És azt szeretném kérdezni hogy Xbox konzolra is lehet telepíteni magyarítást vagy csak a pc-set érinti ez a fejlemény ??

Crytek
2022. 05. 05. - 11:14

De jó volna egy Gears of War 4-5 magyarítása akkor :)

Legújabb letöltések
Outer Wilds
Az alapjáték fordítását is tartalmazza. DLC nélkül is működik!Epic, Steam és GamePass 1.1.12-es verzióhoz, Codex 1.1.10 és 1.1.11-es verzióhoz.
| 36.81 MB | 2022. 05. 26. | ZéBé
Outer Wilds: Echoes of the Eye
Az alapjáték fordítását is tartalmazza.Epic, Steam és GamePass 1.1.12-es verzióhoz, Codex 1.1.10 és 1.1.11-es verzióhoz.
| 36.81 MB | 2022. 05. 26. | ZéBé
LEGO Star Wars III: The Clone Wars
A LEGO Star Wars III: The Clone Wars játék teljes szöveges magyarítása.
| 6.45 MB | 2022. 05. 24. | amagony, Piftu55
Tormented Souls
A(z) Tormented Souls játék fordítása.
| 22.44 MB | 2022. 05. 23. | lostprophet
The Evil Within 2
A The Evil Within 2 játék teljes fordítása
| 4.68 MB | 2022. 05. 23. | FEARka, zotya0330
Legfrissebb fórum bejegyzések
Van egy kis gond, csak nem minden tesztelo tud rola, mert a belso tesztet nem hatraltatja. Igyekszunk megoldani, hogy a jelentkezesi hatarido utan nem sokkal elindulhasson a nyilvanos kor. Csak meg egy kis turelmet kerunk, amint tobbet tudok, szolni fogok.
warg | 2022.05.27. - 00:17
Jövő hét elején mindegyik Bioshock fordítás frissítve lesz.
Evin | 2022.05.26. - 21:47
Az csak nekem ellentmondás, hogy Warg fiú azt írja, idézem: "Van egy kis gond a csapaton belül (...)", míg te meg azt, hogy "Nincs semmi gond a csapaton belül.". Akkor most van gond a csapaton belül, vagy nincs?
Szerafin | 2022.05.26. - 21:32
Nincs semmi gond a csapaton belül. Jelenleg a zárt tesztelés zajlik, amiben részt veszek Én is, így van némi rálátásom a dolgokra. Igaz csak saját tapasztalatom alapján tudok írni és ezt vegye mindenki figyelembe. Nekem eddig a tesztben 90 órám van és várhatóan még úgy kb 40-45 óra legalább hátra...
Kitsune | 2022.05.26. - 20:28
Szia!Próbáltam.Nem engedi,hiába választom ki a könyvtárat...
zool81 | 2022.05.26. - 19:42