Fórum Magyarítások Baldur's Gate 3

A BG3 magyarítása
hirdetés
Magoold

Valaki elgondolkodott már rajta, hogy nekiáll a magyarításnak? Lesz csapat a munkához? Időben mire lehet számítani? 3-4 év?

2023. 08. 19. - 23:01
DreamLord

Paplovag? :)

2023. 08. 19. - 21:56
Evin
Vezető szerkesztő Senior fordító

Idézem magam korábbról:

Az AI vagy bármilyen gépi fordítás témája sem a BG3 témakörébe, sem az oldaléba nem való.

Elérhető a neten videó róla, illetve magad is ki tudod próbálni. Mivel ennyire tudsz angolul, valószínűleg zavarni fog, mivel tudod, mi kellene, hogy magyarul legyen.

2023. 08. 19. - 16:22
The_Reaper_CooL
Senior fordító

Idézek egy influenszer / streamer jóembert: "Azoknak tökéletes, akik NEM TUDNAK magyarul".

Másképp fogalmazva: Maradj az angolnál, vagy várj rendes fordítást, jobban megéri

"Csak szólíts TRC-nek!"

Weboldal | Facebook

2023. 08. 19. - 16:20
Szemi92

Menyire pocsék ez a Gépi fordítás? Az Angolommal olyan 60%-ban értem a játékot, maradjak ennél vagy érdemes ki próbálni?

2023. 08. 19. - 16:13
Bandris
Senior fordító

Sőt, társasjátékszabály a helyes.

2023. 08. 18. - 14:30
Bandris
Senior fordító

Először is társasjáték-szabály, másrészt "sok tapasztalatom van", illetve "kellemetlenül amatőr játékfordítást" (vagy kellemetlen, amatőr játékfordítást), továbbá az akárcsak egybeírandó stb. A munkád minősége érdekében érdemes lenne utánanézned a különírás-egybeírási szabályoknak, illetve a helyes vesszőhasználatnak. (Magam is fordítottam nemrég társasjátékot, és elkeserítőek a tapasztalataim.)

Fordítóként az AI használatáról a véleményem: magyarra nem fordítanak jól. Átnézni, értelmezni és javítani több idő (és több hibalehetőség), mint újrafordítani az egészet. Amit én nem tudok, azt jellemzően az AI sem fogja tudni. Amúgy néha jó és frappáns (!) megoldásokat is ír, de számomra nem biztosít mérhető időmegtakarítást.

2023. 08. 18. - 14:26
warg
Moderátor Senior fordító

* Saját vélemény * Az AI pont azt a részét veszi el ennek a hobbinak, amit szeretek csinálni: a fordítást. Mintha odarakná valaki egy kezdő vagy haladó fafaragó elé a 3D nyomtatott figurát, hogy "tessék, már csak csiszolni és festeni kell, de igyekezz, mert tele van velük az utánfutó". Pont a kreatív folyamatot veszi el ez, amikor az ember elolvassa a szöveget, értelmezi, megnézi másik nyelven (ha kell és lehetséges), leírja magyarul, átnézi, javítja, aztán jöhet a következő sor. És az érzést, hogy "még ha nem is tökéletes, de ez az én munkám." Persze a játékosok egy részét csak az eredmény érdekli. Legyen kész gyorsan, jó minőségban és ingyen.

Ha valaki ad a minőségre, akkor az átnézés és a javítás is sokáig tart, ahogy Evin írta. Ha valaki csak arra utazik, hogy csak a durva félrefordításokat akarja javítani, akkor a végén egy "mehh... elmegy" fajta minőséget fog kapni. Ami pont a BG3 egyik legnagyobb erősségét, a narratív zsenialitást fakítja el.

* Saját vélemény vége *

2023. 08. 18. - 05:36
Evin

Most konkrétan leírtad a saját hozzászólásod jellemzőit. Kérlek, kulturáld magad. Illetve ha annyira komplex fordító lennél, nem tetted volna fel azt a kérdést sem, mert saját tapasztalatra alapozva logikusan végiggondoltad volna a fordítási folyamatot.

De mint írtam, fogsz egy bármilyen szöveget, lefordítod magyarra géppel és kézzel, és a gépit átnézed kézzel, és azt javítod, azáltal nemcsak elméleti, de kézzel fogható tapasztalatod is lesz.

2023. 08. 17. - 22:48
Waveshaper

Komplex társasjáték szabályokat fordítok, szóval van sok tapasztalatom fordításban - és némelyik kellemetlen amatőr játék fordítást szóban javítom páromnak, ha már a passzív-agresszív hangnemet ütjük meg - és a kellemetlen szerkesztési folyamatokkal is tisztában vagyok akár csak az égetett pdf-ek formájában aminek jól kéne kinézni.

Egy elméleti kérdés volt fordítótól fordítóhoz, akinek már esetleg a tulajdonában van egy példány a játékból, amit én elvből nem kalózkodok le, de sajnos a config miatt nem is veszem meg teljes magabiztossággal, és érdekelt volna a vélemény, pökhendi mit képzelsz szintű f...méregetés nélkül. Én ezt meg nem történtnek tudom tekinteni, és ha összeáll egy tisztességesen koordinált csapat, nagyon szívesen részt veszek a fordításban is (ehhez nyilván beszerzek egy saját példányt, végignyomjuk párommal angolul a kontextuális fordítás és pontosság miatt, majd be tudok csatlakozni a munkába).

2023. 08. 17. - 19:26
Anonymusx

A hibákat be lehet küldeni, és folyamatosan javítják őket. Van videó is erről, de abban még a régi verzió van, youtuben megtalálod, Paplovagnál, és Nessaj is csinált róla videót.

2023. 08. 15. - 19:12
De4dKn!ght

Lehetne kérni pár képet eredeti angol majd a fordításról? Mondjuk a közepétől, mert azt olvastam hogy az első fejezet kapott ráncfelvarrást "kézileg"

Lets Game!

2023. 08. 15. - 18:45
Szerafin

A GPT4 fordító és a ChatGPT két különböző dolog, még ha van is összefüggés.

2023. 08. 15. - 18:16
Grammaton

Nemrég végeztem a bg3-al és tényleg elég jó lett a gépi fordítás, ezután ránéztem a Pillars of Eternity II-re és a dsico elysium-ra de azok számomra viszont siralmasak érezhető a google és a chat gp4 közti különbség, persze ezután jó lenne ha ezek is elérhetőek lennének gtp4-el egy összehasonlításhoz.

2023. 08. 15. - 15:41
Szerafin

Nos, igen, de azért a mellüket talán nem kellene vernie ezeknek a CTRL+C, CTRL+V embereknek, hogy mekkora fordítást raktak le az asztalra!

2023. 08. 15. - 09:29
Törölt felhasználó

Hàt én még az első részét kezdtem el na mire végzek a 2 résszel meg divinity original színnel kész lesz a minőségi fordítàs :)

2023. 08. 11. - 08:12
Magoold

Nem kell rugózni a BG3 gépi fordítás kapcsán. Akinek jó az is, használja nyugodtan. Vagy várhat 5-6 évet itt a minőségi munkára. Már ha lesz team hozzá.

A Pillars of Eternity II Deadfire -nek sem állt még neki senki. Ott is meguntam a várakozást, nekiálltam gépivel játszani. Még ha rossz is, megértem a játék 90% -át, és még mindig jobb mint ha angol nyelven játszom, ott kb. a 30% értem meg a játéknak.

2023. 08. 10. - 13:32
JohnAngel
Senior fordító

Bennem felmerült a gondolat, hogy egy alapszintű fordításban szívesen segítenék, ahol a kezelőfelület fontosabb részei, meg a varázslatok/képességek leírása szerepel. Mivel a könyveket az emberek 90% még magyarul sem olvasná el, meg a párbeszédeket is sokan kihagyják, így azokkal nem foglalkoznék első körben. De nem én vagyok az egyedüli, akit érdekel a téma, szóval látok rá reális esélyt, hogy egy nagyobb létszámú fordítói gárda össze fog jönni rá.

Ha ez megtörténne, akkor természetesen fordítanék mást is, de egy-két emberrel biztos nem vágnék bele egy a teljes magyarításba.

2023. 08. 07. - 09:20
Evin

Az AI vagy bármilyen gépi fordítás témája sem a BG3 témakörébe, sem az oldaléba nem való.

De ha belegondolsz, és erre nem kell reagálni, a "toldozás-foldozás" esetén is át kell nézni az összes sort, elemezni, hogy jól fordította e a gép, ergo ugyanannyi időbe telik, ha nem többe, mintha lefordítanád sorról sorra. Amit azon nyersz, hogy valami le van fordítva, arra megy el, hogy ellenőrzöd, a gép jól fordította-e.

Aki nem hiszi, foghat bármilyen szöveget, és saját maga ki tudja próbálni, csak idő kell meg egy óra, a fordítás mérésére.

2023. 08. 06. - 15:35
Waveshaper

Microsoft-hoz annyit hogy aki esetleg magyarul Forza Horizon 5-özik az pontosan tudja hogy teljesen értelmetlen, kontextus nélkül mondatonként külön google fordítózott párbeszédektől roskadozik.

No de BG3 témára visszatérve, konkrétan van már elérhető magyar fordítás amit a Google GPT4 AI-al fordítottak, ami jelentősen jobb minőség mint a standard "bemásolom a szöveget valami fordítóba". A kérdésem az hogy aki komolyan gondolja a fordítást, esetleg ránézett már erre minőség terén? Nem lenne óriási segítség esetleg ezt toldozni-foltozni? Tudom a magyar nem az a nyelv amit bárki vagy bármi jól tudna beszélni rajtunk kívül - láttam már Horizon Zero Dawn fordítást ahol egy küldetés elnevezését se sikerült az AI-nak normálisan fordítani a példa screenshotok alapján, nem is erőltettem tovább - de az AI rohamosan fejlődik, érdekelne a potenciális fordítók véleménye a használatát illetően.

2023. 08. 06. - 15:24
Anonymusx

Az kamu hogy fejlesztik, ne várd nem lesz belőle semmi. A róluk szóló cikkekben van egy pár kamu, pl nem 20 milla a karakter, hanem kb 14, és nem lesz soha javítva a fordítás szövege ( csak esetleg a fájl, ha jön egy újabb verzió a játékból).

De bárki elkezdheti a javítást, minden játékos kijavítana jópár nagyobb hibát, alakulna az lassan.

2023. 08. 06. - 11:52
Doom 4

Tünj el pontosabban. Elég gáz jah.

2023. 08. 06. - 09:52
PappyX

Rendben ,de azért a gears of war szériát meg kínaiul is meg lehet érteni , nem egyenlő a baldur 3 al vagy akár a pillars of eternity , disco elysiummmal amihez felső szintű angol vagy más nyelv tudása szükséges, ha nem akarsz a szotarral kezedben végigjátszani.

Bg3 ai forditasarol annyit hogy hiába írták a cikkben hogy béta óta fejlesztik ...

Alap dolgok hiányoznak belőle már rögtön a menüben is.

Párbeszédek végén a választható opció távozzunk úgy lett fordítva hogy húzzál el.

2023. 08. 05. - 23:41
Törölt felhasználó

MS is egy hulladék... ott van az összes gears of war mindegyik megy új gépeken csak sajnos a magyar nyelv már azokon se.

Nem véletlen hogy soha a büdös életbe nem fogok ilyen leszarom a vásárolóimat hozzállásu cégeknek fizetni.Csakis úgy állok hozzájuk ahogy ők szemenköpik a vásárlókat egy cseppet sem máshogy..

2023. 08. 05. - 00:14
Kamiontauri
Tesztelő

"a sony mégis magyarul hozza ide a rengeteg sok nagy címét" - Most épp a Sony hozza ki magyarul a játékait. Volt amikor egy csomó EA játék jelent meg magyarul, volt amikor Ubi játékok jöttek magyarul, volt amikor Microsoft játékok jelentek megy gyári magyar felirattal. Köszönet a Sonynak de ne avassuk szentté őket, előtte is sokan csinálták ugyanezt, de láthatóan vannak akik elfelejtik a többieket.

"a nálunk kevesen vesziket mókásnak érzem" - Mondod te Péter aki 10 évet is kivár egy játékra hogy 1 eurós bundleba kerüljön. Ha 2 euróba kerül 10 év után inkább vársz újabb 10 évig... :D

2023. 08. 05. - 00:10