Elkészült: Critters for Sale - Hivatalos
Elkészült: Critters for Sale - Hivatalos
Írta: Ateszkoma | 2021. 10. 29. | 1093

Na ez egy érdekes történet!

Szokásos felütés, megnéztem Steam-en a játék előzetesét, majd a közösségi felületére megírtam a szokásos „magyar fordítást a népnek” posztot, ami alá szokás szerint nem érkezett válasz. Majd néhány nap elteltével felvett ugyanitt egy brazil srác, akinek a profilképétől és a profilleírásától legalább 5 percen keresztül sírva röhögtem.Megtaláltam a helyi Ricardót! //Ricardo Milos egy ismert mém volt a 2010-es évek végén//

Ezután elkezdtem vele beszélgetni, és azontúl, hogy Pedrónak hívják és iszonyat gyorsan összehaverkodtunk, kiderült ő is szeretné lefordítani a játékot, csak ő nem egyedül, hanem kb. 3 másik spanjával együtt. Merthogy szeretik a szürreális játékokat, amit egyébként én is, ezért is írtam a fent említett posztot. De ő már előttem járt egy lépéssel, és a fejlesztő e-mailcímét is megszerezte, amire levelet is írt, amiben kérdezte a fordítás lehetőségét, amire kapott is egy megerősítő igent. Majd a beszélgetésünk után írt egy másikat, amiben írta lenne egy magyar fordító is. Másnap kaptam egy továbbított levelet a brazil haveromtól: ZÖLD ÚT! Lesz projekt!


A fájlokat viszont nem kaptuk meg, ezért az e-mailcímet kiszedve én is írtam neki egy levelet, próbáltam lelkesedés mellett komolyságot is sugallni a projekt iránt, amivel nemcsak azt értem el, hogy megkapjam a fájlokat, hanem egy elég jó kommunikáció is kialakult közöttünk. Ezt követően belevetettem magam a fordításába, azonban hamar kiszúrtam, hogy minden fájl 1-1 pálya szövegét tartalmazza, de így is hiányoztak belőlük bizonyos sorok: Konkrétan a menüpontok megnevezése és egy teljes fejtörő szövegezése.

Erről először Pedrót kérdeztem, amire csak annyit írt vissza, hogy tud róla és reméli a fejlesztő ezeket is elküldi majd, mert időközben felállt egy prioritás sorrend, amiben az orosz és kínai nyelv élvezi az elsőbbséget. A választól kicsit sem megnyugodva, írtam egy levelet eme fejlesztőnek, amire kaptam egy hidegrázós választ: a hiányzó sorokat (mondatokat és szavakat) gépi fordítással szeretné megoldani. Ezután még annyira sem lenyugodva beleástam magam a játékba, amiből kimásoltam a fejtörő összes mondatát, és lefordítva mellékelve elküldtem, levélnek pedig marketingest megirigylő érvekkel alátámasztottam miért jobb a kézi, mint a gépi. Amire rövid időn belül kaptam egy választ, amelyben mellékletként elküldte a maradék gépi fordítás veszélyének kitett szöveget, megjegyezve nagyon lelkes vagyok, és akkor már nyugodtan nézzek rá ezekre is.

Ezek immáron már csak egyszerű kifejezések voltak - ránéztem, kicsi átírás után visszaküldtem, és közösen szummáztuk, hogy jó ez, de nem fogja kiváltani a fordítót. Pedrónak elmesélve a sztorit, lesütött fejjel (vagy legalábbis úgy megfogalmazott üzenetek formájában) elkérte ezeket a hiányzó szövegeket, átküldtem, lefordította, elküldte, siker.


Majd a fejlesztő írt nekem egy levelet, amiben leírta igazam volt és nem fog több gépi fordítást használni. Hadd ne mondjam, nagyon örültem neki.

Telt-múlt az idő, lefordításra került a teljes szövegmennyiség, ezt bátran elújságolva kedves fejlesztőnknek, aki meglepődve mondta, hogy a versenyt én nyertem, mert a többiek még közel sincsenek ott, ahol most én vagyok. Hadd ne mondjam, mennyire meglepődtem ezen, mert a többiek csoportban dolgoznak, tehát nem egyedül. Nos, mit lehet tenni, a munkát elvégeztem, így elérkezett az idő a búcsúzásnak. Én megköszöntem a lehetőséget, ő pedig a kitartó lelkesedésemet, és ha a közeljövőben is szeretne magyar nyelvet a projektjeibe, akkor engem fog ezzel kapcsolatban megkeresni, aminek nagyon örültem.

Végszóként elmondta a tervét: meg szeretné várni a többi fordító munkáját, majd egy nagy szeretetcsomagban beilleszti az összeset. És itt véget is érne a történet…


*három hónappal később* …

de a frissítés nem történt meg. Elkezdtem aggódni, ezért újra felkerestem Pedrót, hátha tud valamit erről, és mit ad Isten, ők MÉG MINDIG a fordításnál tartanak. Ennyi idő alatt befejeztem az Amnesia: Rebirth és a Hidden Folks fordítását (aminek mondjuk a fele kész volt már ezelőtt), szóval úgy voltam vele, hogy írok ismét a fejlesztőnek és kiderítem mi a helyzet. Levélírás pipa, és válasznak megkaptam, hogy már ő is szeretné letudni a dolgot, de még két csapat szöszöl a végső simításokkal, de október 28, írjam be ezt a dátumot, az a végső határidő.

Pedrót ezután békén hagytam és egészen 25-ig hozzá se szóltam, utána ráírtam pöppet feszkós „Kész vagy má’, bruh?” megszólítással, amire kaptam egy „Igen, elküldtük”-et. A megmaradt utolsó csapatból se én, se Pedro nem ismertünk senkit, szóval együtt vártuk ki a maradék 3 napot.

*két nappal és 22 órával később*

Levelet kaptam lájf, a fejlesztő megírta, hogy minden készen áll a frissítésre, holifákk. Utána Pedro is írt, hogy minden készen áll a frissítésre, holifákk. Majd elértük az este hét órát, és mint kiderült, tényleg minden készen állt a frissítésre, holifákk!

Három és egy kicsivel több hónappal később megtörtént végre, aminek meg kellett történnie: bekerült a fordítás. Ójebébi! Ráadásul szóltak, hogy ha a Steam felületét átállítom magyar nyelvre, akkor a promóciós pillanatképek is arra a nyelvre fognak átállni, és mit ad isten, tényleg a saját munkám nézett vissza rám.

Hidegrázós pillanat volt ez, mert SOHA nem találkoztam még ilyennel, de ez egy olyan pillanat, amit szeretnék ha minél több fordítós kollégám átélne. Azt is tudnám mondani, hogy már ezért a pillanatért érdemes volt belekezdenem a projektbe és megismerkednem Pedróval.


A játékhoz jó szórakozást!

Összesen 3 hozzászólás érkezett

Kamiontauri
2021. 10. 29. - 21:16

Eddig nem hallottam erről a játékról de most bekerült a "magyarítás miatt elkezdett érdekelni" kalapba! Képek alapján érdekesnek tartom, amint lehet ránézek! Köszönöm a fordítást.

Cyrus
Cyrus
Vezető szerkesztő
2021. 10. 29. - 19:15

Mindig jó egy hivatalos fordítás, gartula! 👏


Az élet csak egy álom, útban a halál felé!

Perzonallica
Perzonallica
Fordító
2021. 10. 29. - 17:54

Köszi a fordítást és a cikket! :)

Critters for Sale
Fejlesztő:
Sonoshee
Kiadó:
Sonoshee
Megjelenés:
2021. június. 3.
Játékmotor:
Nem ismert
Legújabb letöltések
The Evil Within
The Evil Within teljes magyarítása a 3 DLC-vel együtt.
| 45.95 MB | 2022. 05. 18. | CryMax, FEARka, Spirit6, Kingmakers Team
Outer Wilds: Echoes of the Eye
Az alapjáték fordítását is tartalmazza.Epic, Steam és GamePass 1.1.12-es verzióhoz, Codex 1.1.10 és 1.1.11-es verzióhoz.
| 36.81 MB | 2022. 05. 15. | ZéBé
Outer Wilds
Az alapjáték fordítását is tartalmazza. DLC nélkül is működik!Epic, Steam és GamePass 1.1.12-es verzióhoz, Codex 1.1.10 és 1.1.11-es verzióhoz.
| 36.81 MB | 2022. 05. 15. | ZéBé
Trek to Yomi
A(z) Trek to Yomi játék fordítása.
| 111.89 KB | 2022. 05. 14. | The_Reaper_CooL
Destroy All Humans!
A Destroy All Humans! játék fordítása.
| 2.83 MB | 2022. 05. 13. | Patyek
Legfrissebb fórum bejegyzések
Harry Potter első része biztosan elfut, talán a második is. Ezekhez van magyarítás is.The Whispered World Enhanced Edition - ez point&click, ha úgy látod, hogy menne neki. Nagyon aranyos játék, fejlesztő jellegű is lehet. Előfordulhat, hogy a megoldáshoz a te segítséged is kell, akkor együtt is játszhattok. ;-)(Írtam ezt úgy,...
Ardea | 2022.05.19. - 06:16
Helló! Alsós fiaimnak keresek magyarosított játékokat PC-re. Alaplapi videokártya van benne, tehát a Stardew Valley, Terraria vonalon. Ha van javaslatotok, köszönöm!
ahab13 | 2022.05.18. - 21:34
Válaszoltam a csevegőben..ha akarod elolvasod ha nem nem.
Crytek | 2022.05.18. - 21:31
7Janek7Epicről: "ők csak 12%-ot tartanak meg a befizetett forintjaidból, míg Steam 30%-ot" Steamen ha eladsz egy új címből pár 10k db-ot már csak 20%-ot von le a valve. Ezt egy bármilyen game már bőven lelépi pre orderben is. és a 12vs 20% már nem annyira vészes főleg hogy pc-n a...
Crytek | 2022.05.18. - 21:31
A lényeg a Mass Effect Andromeda magyarítással kapcsolatban:bár technikailag lehetséges a fordítása, de szinte biztosra vehető, hogy senki sem fogja lefordítani.
HJ | 2022.05.18. - 18:54