Fable: The Lost Chapters
Fable: The Lost Chapters
Írta: Panyi | 2007. 10. 02. | 486

FIGYELEM: Ez a bejegyzés, már több, mint 1 éves, az itt leírtak elavult információk lehetnek!

A Fable: The Lost Chapters címû játékot minden idõk egyik (szerintem) legkreatívabb embere tervezte meg: Peter Molyneux és természetesen a csapata, a Lionhead Studios. Minden egyes játéka annyira kreatív, hogy az valakinek vagy tetszik vagy nem. Irányíthattunk már isteneket, sámánokat, az ördögöt magát, vezethettünk egy filmgyárat, vagy éppen egy hõs bõrébe bújhattunk. De most beszéljünk csak arról a játékról, amelyben egy ember sorsát vehetjük a kezünkbe, kinek családja odaveszett és emiatt bosszút forralt, s bosszújában a helyi céh is a segítette, amely felnevelte õt. Bizonyára, mikor anno ezek az elõtörténeti szálak megjelentek az interneten mindenki azt hitte, hogy megint egy újabb szerepjáték, amiben nem lesz semmi, csak harc, hiszen egy valamire való szerepjáték hogyan indul? "Egy kocsmában vagy és azt tervezitek, hogy bosszút állsz családodért."

De mint mondtam Molyneux bácsi tervezte meg a játékot, így rengeteg egyéb újdonsággal kellett szembenéznie az egyszerû halandónak. Nem csak az alapvetõ paramétereket kellett megadni és azokat fejleszteni, hanem ezek mellett sokkal inkább kellett törõdni az egyéb tulajdonságokkal is, mint, hogyan néz ki karakterünk: haja, szeme, tetoválás, milyen öreg, van fegyverünk vagy nincsen.
Sokkal interaktívabb volt a játék, mint más szerepjátékokban. Kicsit olyan valóságszerû volt, de mégis fantáziaszerû. Most azonban mondhatjátok, hogy sok másik RPG-ben is volt már ilyen. Volt, de az is más miatt volt jó. Azt kell, hogy mondjam, a Fable nagyszerû szórakozást nyújt.

Természetesen mindenki nehezen emésztette meg a magyar megjelenést követõen, hogy megint nem magyarul jött ki szerepjáték és várhatunk, míg a lelkes rajongók (ebben az esetben jnc és csapata) elkészíti nekünk a teljes szöveges magyarítást. Azonban a The Witchert jegyzõ lengyel játékkiadó és forgalmazó ez év elején megalapította magyarországi irodáját és elsõ forgalomba hozni kívánt játékai között megtalálható volt a Fable mindössze 3 990 forintos áron. Ez még nem is lett volna meglepõ, hiszen már nem mai darab, azonban rajta volt egy kis plecsni, mely szerint magyar felirattal jön. Ekkor ledöbbentünk. Most pedig már a cikket írom nektek, hogyan sikerült is ez a bemutatkozás ezzel a játékkal és a honosításával.

A játék dobozát egyszerûen hihetetlen volt kézbe venni. Nem az a silány kapsz egy DVD tokot és belezsúfolják a négy lemezt, hanem kaptam egy rendes csomagolás, egy papír dobozt, amit leginkább a régi, nem eredeti, hanem otthon másolt VHS kazetták dobozához hasonlítanék. Egy ilyenbõl kellett kihúzni egy DVD tokot, ami nem egy szimpla volt, hanem egy vastag és belefért kényelmesen a négy lemez. Majd miután ezt is kinyitottam, akkor ott találtam beragasztva a sorozatszámot, amit mostanában szokás a kézikönyvre tenni. (Erre mondta azt Andy, hogy ez az elsõ dolog, amit félredobsz, majd eltûnik…) Valamint természetesen a kézikönyv is ott figyelt, amit szépen el is olvastam a telepítés alatt. A könyvecskében már az elsõ pár oldalon megtaláltam egy zavaró dolgot, ami a rossz betûtípus választás volt, mert valami miatt nagyon egybefolytak a betûk és néha kigúvadt szemekkel kellett törnöm az agyamat, hogy mire is gondoltak. Sikerült, de azért zavaró volt. Összességében a megfogalmazással nem volt gond.

A csapás akkor ért, amikor elindítottam a játékot és megtapasztaltam, hogyan is fordították le a menüpontokat (bár ezt már a kézikönyvben is tapasztaltam, de gondoltam csak valami hiba volt a rendszerben). Szóval Az Összes Menüelemben, Az Összes Szót Nagy Kezdõbetûvel Írtak. Ez az angolban még úgymond jól is néz ki, de csak azért, mert ezt szoktuk meg tõlük, de magyarban hihetetlen idegesítõ tud lenni. Engem kifejezetten zavart a sok nagybetû annak ellenére, hogy a honosítás jó volt. Valamint ez a nagybetû rányomta a bélyegét a játékra és mindenhol, minden nagybetûvel lett írva, ami az angolban nagybetûvel volt. Értelmüket tekintve helyesek voltak, csak éppen nem voltak helyesek magyarul.
A párbeszédekben is elõfordultak a fentebb említett dolgok, de ezek ellenére igen kellemesen hangzottak és meg lehetett belõlük érteni mindent.

A másik zavaró tényezõ még az volt számomra, hogyha egy szerepjátékkal játszom, akkor szeretem magam beleélni a körülöttem levõ virtuális világba. Azonban ez kicsit nehéz feladat lett akkor, amikor egyes karakterek és helyszínek nevei angolok maradtak. Ilyenkor persze fel lehet tenni a kérdést, hogy miért kellene lefordítani egy nevet vagy egy helyszínt. Vannak olyan szituációk, amikor természetesen nem kell. Például a bátor John õrnagyot nem fogjuk János õrnagynak hívni, mert nem ezt adták neki. Viszont a szerepjátékokban általában felmerül a fordíthatóság, hiszen a történet kitalálói egyes esetekben direkt hangzatos neveket adtak, hogy ezzel is a karakter jellemét kiismerhetjük. Ugyanez a helyzet a helyszínekkel is. Moscow is maradhatna így, de mindenki tudja, hogy az Moszkva és akkor azt le kell fordítani. Washingtonnak meg a magyarok nem adtak magyaros nevet így az marad az ami, meg különben is lefordíthatatlan lenne. De mivel a Fable egy RPG ezért itt is vannak olyan helyszínek, amit azért neveztek el úgy, hogy következtetni lehessen a kultúrára, a helyszíni adottságokra. Ha ezek angolok maradnak, akkor nem érzem magamat a világban, mert akkor csak valami „Bóvesztón”-t keresek és nem Lugaskövet (szabad fordításban, bármi más magyar is jó lett volna, de még ez is jobban hangzik…) Tehát nem azt mondom, hogy mindent le kellene fordítani, de amit lehet és jól akkor kell. (pl.: Kiakai, ha egy helyszín, akkor az egy nagyon kitalált és fordíthatatlan…)

Az elmondott hibáktól eltekintve azért élvezhetõ a játék és érdemes is megvenni, mert megéri a pénzét. A haza forgalmazótól pedig nagyon dicséretes honosítási törekvésük és mivel mindenki saját hibáiból tanul, ezért várjuk meg az elkövetkezendõ játékaikat, hogy azoknak magyarításaik milyenek lesznek.

Kapcsolódó cikkek/hírek

Fable - The Lost Chapter jnc 2008. április 14.
Fable: The Lost Chapters Panyi 2007. szeptember 27.

Összesen 21 hozzászólás érkezett

Furious
2009. 03. 21. - 18:34
mivel lehet megnézni a telepitesi_utmutato.pdf-et?
grim
2007. 11. 06. - 15:44

telepitesi_utmutato.pdf

Innentõl megy majd? 

heroes12
2007. 11. 04. - 14:42
Help pls vki mert naon nem vágom h kell feltenni a magyarositástSmileySmiley naaon pls sürgõs lenne!!*.* elõre is thx
szodavoda
2007. 11. 01. - 22:38
nem tudom felrakni a jatekot ,mert nincs meg az instalcod.megtuna valaki adniSmiley
Royal011
2007. 10. 31. - 18:28
van hozzá cheat mert jo lenne nekem mert egyszer ki pörgetem cheat nélkül most megnézném cheatal is Smiley
bende55
2007. 10. 31. - 13:18
Szerintem jó hogy angolul jelent meg, mert, ha magyarul jelent volna meg akkor nincs hozzá magyarítás, és aki letölti az angolul játszon!?
zsidike
2007. 10. 28. - 07:07
Pls valaki mondja már el, h kell feltenni a magyarítást, mert sehogy se sikerül és a telepítési útmutatót se tudom megnyitni.
Chef
2007. 10. 24. - 07:25

Én pont most tolom a Fable-t magyarosítással,és nekem nagyon bejön ez a gameSmiley))

Egyedül az gáz benne,hogy nagyon gyorsan öregszik benne a hõs..

És ha minden kis külön küldetést meg akarok csinálni,a játék végére már görbebottal csapkodhatom az ellent..ezen kívül rendben van a cucc..Smiley

Kiváncsian várom a második résztSmiley 

Tikos
2007. 10. 23. - 07:24
igen tuti a magyar verzio király a játék en egy 10 skálán 9adnékneki
Panyi
Panyi
Vezető szerkesztő
2007. 10. 06. - 10:41
Azt nagyon nem figyeltem, valahogyan nem arra filóztam, de majd megnézem akkor...

A magyar játékfordítók céhének pápája.

TeeGeey
2007. 10. 04. - 23:51

Panyi!

Én nem játszottam a hivatalos magyar verzióval, de kíváncsi lennék valamire:

A nagy kezdõbetûkhöz hasonlóan jártak el a mondatvégi írásjeleknél is? Tehát amelyik mondat végén az angolban pont volt, ott a magyarban is az maradt? És születet belõle sok szép olyan, hogy "Gyere ide." ? 

Panyi
Panyi
Vezető szerkesztő
2007. 10. 03. - 22:05
A különbséget megtettem a hírben. Mert a cikk hamarabb lett készen, mint a másik magyarítás így kicsit hogy is mondjam nem jutott idõ, hogy a másikat is teszteljem.

A magyar játékfordítók céhének pápája.

takysoft
2007. 10. 03. - 14:47

Itt teszem hozzá, hogy ha nem tudják rendesen(érthetõen) lefordítani, akkor inkább maradjon angol(itt nem a Fable fordításra gondolok, mert nem játszottam még a magyar verzióval), bár amiket hallottam nem olyan rosz.

Panyi: építõ kritika a cikkhez. Mivel maga a cikk is kritika, kicsit hiányoltam belõle a konkrét kritikát. És ez alatt persze nem a szapulást értem.

Szép és kedves dolog, hogy nem a cikkírónak nem "maga fele hajlik a keze", de azért kicsit több említést is tehettél volna arról, hogy VAN kész magyar fordítás, és fõleg arról, mik a különbségek. Ha már írsz egy cikket, kipróbálhattad volna azt is, és lehetett volna egy kis összehasonlítás. Olyan tárgyilagos, mer tnem akarunk itt most háborút robbantani, de azért csakSmiley

RaveAir
RaveAir
Senior fordító
2007. 10. 03. - 09:14
Ugyan ki követte el a fordítást?

Day-t nappallá tévé fordítunk!

A Magyarítások Portál ex-főszerkesztője

Nezumi86
2007. 10. 02. - 22:45

"A haza forgalmazótól pedig nagyon dicséretes honosítási törekvésük, és mivel mindenki saját hibáiból tanul, ezért várjuk meg az elkövetkezendõ játékaikat, hogy azoknak magyarításaik milyenek lesznek."

Ott a pont! Örüljön az ember, hogy kiadják magyarul (lásd az EA játékokat), és nem kell hónapokat várni a magyarításra. Persze, csak ismételni tudnám a régi szép mondást: máséban a szálkát, magáéban a gerendát se.

Panyi
Panyi
Vezető szerkesztő
2007. 10. 02. - 21:10
Hehe, ja úhy néz ki. A magyarítás nem is lett annyira jóóó

A magyar játékfordítók céhének pápája.

Cat
Cat
2007. 10. 02. - 20:45

huh eléggé lehúztad az értékelésben Smiley

1ébként tökre úgy néz ki mintha 990 ft lenne (sortörés) 

Saba
2007. 10. 02. - 20:41
Igen, pár napra bele tud feledkezni az ember... Ha még hozzáadtak volna egy olyan személyiségfejlõdést, mint mondjuk az az NWN-ben volt, akkor viszont alapból nekiadnám a 10pontot.
Gatyamatyi
2007. 10. 02. - 20:38
a lesz majd jobb a lesz majd jobb Cd-Projektes fordítás szerintem :P Jó igaz, én haveromnál láttam egy ilyet. Rossz, szerintem dicsõ, hogy lefordították nem is az de valahogy... más. Smiley
Nezumi86
2007. 10. 02. - 16:31
A játék nemcsak zsír, de az alapötlet minden idõk egyik legjobbikaSmiley Csak a hent ne lenne kötelezõ benne! Smiley
TBT-Pumpa
2007. 10. 02. - 16:20
zsír a cikk és a játék is... a lesz majd jobb szöveggel a Fable 2-re gondolsz? Smiley
Fable: The Lost Chapters
Fejlesztő:
Lionhead Studios
Big Blue Box
Kiadó:
Microsoft Game Studios
1C Company
Feral Interactive
Megjelenés:
2005. szeptember. 20.
Játékmotor:
hirdetés
Legújabb letöltések
Little Orpheus
A Little Orpheus játék fordítása.
| 38.82 MB | 2024. 04. 16. | Ateszkoma
Atomic Heart
Az Atomic Heart alapjáték, Annihilation Instinct és Trapped in Limbo DLC fordítása Steam és Gamepass verzióhoz.
| 4.35 MB | 2024. 04. 16. | Ateszkoma, Ragnar Vapeking, TelerianTales
Amnesia: The Bunker
Az Amnesia: The Bunker játék fordítása (szöveg és textúra).
| 14.38 MB | 2024. 04. 14. | Ateszkoma, NightVison
Endless Space 2
Az Endless Space 2 játék fordítása. 1.5.60-as verzióhoz frissítveKompatibilis:Endless Space 2 alapjátékVaulters - Térugrók DLCSupremacy - Hatalom DLCPenumbra - Félhomály...
| 1.04 MB | 2024. 04. 13. | ElCid, robinss4
Wonder Boy: The Dragon's Trap
A(z) Wonder Boy: The Dragon's Trap játék fordítása.
| 5.93 MB | 2024. 04. 13. | Vitari
Star Wars Jedi: Survivor
A(z) Star Wars Jedi: Survivor játék fordítása.
| 10 MB | 2024. 04. 11. | Arzeen, FEARka, Fehérváry Péter, Frank Robin, gyurmi91, NightVison, Ragnar Vapeking, D3VOU(23(2, Dickopter, Gaben, H.Lily98, Maligeri2003, Melchiadesian, Rosie, sirok.dominik
Star Wars Jedi: Fallen Order
A(z) Star Wars Jedi: Fallen Order játék fordítása.
| 3.86 MB | 2024. 04. 10. | Dusiii, FartingSquirrel, FEARka, Patyek, Ripp667, Kath, Petra
SnowRunner
A magyarítás eredeti (Steames) 1.469305.SNOW_DLC12 verzióra készült, a megfelelő működés csak ezen garantált. A verziószámot a következőképpen ellenőrizheted: menj a...
| 489.54 KB | 2024. 04. 08. | Lajti, Rocsesz
Thief
A fordítás nem változott, csak új Scaleform betűket, pár elírást kijavítottam és egy új telepítőt is kapott (ami W10+ és...
| 13.32 MB | 2024. 04. 05. | gmiki, istvanszabo890629
Warhammer: Mark of Chaos - Gold Edition
A játék eredetileg magyarul jelent meg dobozosan 2008-ban.A digitális boltokban csak a GoG áruházban szerezhető be. (2024.04.03)Ez a verzió tartalmazza...
| 973 B | 2024. 04. 04. | Andy, Panyi, RaveAir, Seven m
Legfrissebb fórum bejegyzések
Utolsó látogatás: 2024. 01. 13. - 16:00Remélem minden rendben Ardeával
MrDevil | 2024.04.19. - 04:02
Sziasztok !A Styx Shards of darkness magyarítás nem működik a frissített GOG verzióval.Megoldható a magyarítás frissítése?
drbenway | 2024.04.18. - 05:20
Nem igazán keresett meg hozzáértő azzal, hogy hivatalos konzolmodot csinálna xboxra a magyarításból. Én meg egyáltalán nem értek hozzá.Ugyebár vagy 6-7 éve van beépített mod lehetőség konzolos verziókon (és kb. a magyarítás elkezdése, vagyis 2015 decembere óta kérdezik, hogy van-e konzolra magyarítás), azóta senki sem állt elő ilyesmivel.A létező magyarítás...
Sunsetjoy | 2024.04.17. - 21:09
Nos, igen.A magyarításcsomagban van egy olyan dolog, hogy OLVASDEL-TELEPÍTÉS.pdf.Annak az első oldalán ez olvasható közvetlenül az első kép felett: "Ha használsz modokat és nincs hozzá modmagyarítás felrakva, a modok szövegei sok esetben szövegeket írnak át a kezelőfelületen, a játéktérben, építési menüben. stb."Amit nagyadam45 is írt, azt kell felrakni, ha használtok...
Sunsetjoy | 2024.04.17. - 20:59
Akinek sokszor angol az lehet ezért van, én is most használtam először unofficial patch-et előtte nem és addig a magyarítás is jó volt, remélem segítSunsetjoyÜdv! Nem bambáskodtál el semmit, csak nem olvastál figyelmesen.Az a helyzet, hogy az unofficial patch több tízezer sorban változtat az angol szövegen (mivel a feliratokban is...
nagyadam45 | 2024.04.17. - 17:03
Valami baj tényleg van mert anno nekem csak a menü volt angol, mondom azt azért ki lehet bírni. Most az magyar, párbeszéd szövegben már a vault-tech csávó második sora is angol már, fix hogy nem ilyen volt, és még csak most jön a frissítés ami szétkúrja majd rendesen a dolgokat....
nagyadam45 | 2024.04.17. - 16:59