Crysis: Warhead
Crysis: Warhead
Írta: Minigun | 2008. 09. 24. | 3760

FIGYELEM: Ez a bejegyzés, már több, mint 1 éves, az itt leírtak elavult információk lehetnek!

A napokban érkezett meg a Crysis kiegészítõje, a Warhead, mégpedig nem is olyan messzirõl, hanem a (bár kicsit büdös és kátyús, de azért ilyenkor mégis) szeretett fõvárosunkból, Budapestrõl. A játék a már-már elvárható szöveges fordítás mellett egy szinkront is kapott, én pedig nem bírtam ellenállni a kísértésnek, leteszteltem az egészet. Elõször is pár alap dolog a játékról: A Crysis Warhead a frankfurti Crytek által készített Crysis jól meghízott, önállóan futtatható kiegészítõlemeze. A Warheadet az újonnan alakult Crytek Budapest készítette, és az alap játékhoz hasonlóan egy trópusi szigeten játszódó FPS, ahol a koreaiakkal és az idõközben elõtûnõ földönkívüliekkel kell fölvenni a harcot változatos fegyverekkel és helyszíneken. Mi természetesen egy amerikai jófiút alakítunk, akivel - és a remek nanoruhájával - megmentjük a világot. (Apropó amerikai: Ezt a sztereotípiát Pszihó, a fõhõs a következõképp reagálta le többször is a játék során: "Angol te takony!")

Komoly elvárásokkal kezdtem neki a tesztelésnek: Az alap Crysis tetszett, a fordítása kiemelkedõ volt, magyaros és elgépelésmentes. Ennek, és fõleg a javarészt magyar fejlesztõcsapatnak az eredményeként hibátlan szövegeket vártam el. Nem csalódtam. A szövegkönyvektõl ugyanezt vártam, és lévén hogy a kettõ elvileg ugyanaz, megint csak nem kellett csalódnom. Elgépelés most sem volt. (Ugye, kedves többi kiadó, nem is lehet olyan nehéz lefuttatni egy helyesírás-ellenõrzést.) Amivel bajom volt, az az, hogy a kettõ mégsem egyezik meg teljesen. Valamelyiket utólag még finomíthatták, a másik meg maradt eredetiben, így aztán többször is elõfordul az a furcsa helyzet, hogy nem azt hallom, amit látok szövegként. Van, hogy csak egy névelõ marad el, amit csak másodszorra vettem észre; de rögtön az elsõ mondatokban a szöveg "basszuskulcs"-ot ír, míg a hangfalakból a basszust hallom - és nem csak a mélynyomóból. Rossz elõjel, hál' Istennek hamis.

Játék közben mindössze egy olyan szövegrésszel találkoztam, aminek semmi köze nem volt a hallhatóhoz, legalábbis megfogalmazásban. Ez sajnos elég rendesen kizökkentett, de ez volt a legnagyobb hiba az egész fordításban, ami nem rossz teljesítmény.

A katonák beszólásai remekül sikerültek, életszerû, és mint olyan, elég szabad szájú. Jobb, mint a Witcher-féle "Anyád törpékkel hál!", bár itt is volt egy hasonló gyöngyszem, idézem is, úgysem kell csillagozni: "Hogy esne anyád teherbe!" Na igen, komoly. A fenti példától eltekintve viszont elég életszerû minden, a rádióba ordított keresetlen szavak az épp megsemmisülõben lévõ osztagoktól, az elsõ találkozások az idegenekkel, a nagyobb idegenekkel, és a még nagyobb idegenekkel, a válaszok a kissé túlzó követelésekre... helyén van minden.

Leginkább a szövegek felmondásának minõségén aggódtam. A filmeket már megszokták ezek a színészek, de egy videójáték teljesen más, itt a színész nem ismeri az elhangzás körülményeit, egy filmet végignézhet, egy játékot nem játszhat végig, fõleg, hogy esetleg még kész sincs, meg különben sem biztos, hogy nagy játékos az illetõ... Szerencsére ennek ellenére sem volt semmi probléma, nem volt monoton vagy unott a karakterek hangja, tényleg olyan volt, mint akik épp az életüket kockáztatják valamiért. Egyes egyedül a nanoruha nõi hangja nem tetszett, túl szaggatottnak találtam. A férfi hang megfelelõ.

Egy dolog hiányzott: A szinkronszínészek neve. A játék végén jön a fejlesztõk névsora, amit direkt ezért nem nyomtam el. (Legalábbis amíg el nem ért az alapjáték fejlesztõihez.) Ott vannak az angol és japán szinkronhangok, a magyar sehol. De ez még hagyján, ha nem figyeltem volna direkt erre, talán föl sem tûnik. Sokkal nagyobb baj, hogy míg a beosztások és munkakörök szépen le lettek fordítva, a nevek nem - illetve pont hogy túlságosan is le és meg vannak fordítva. Az egy dolog, hogy az angol verzióban fordítva vannak a nevek, és nincsenek ékezetek, de magyarban igazán "visszafordíthatták" volna. Nem nagy baj, a többség úgysem nézi végig, de elég hülyén jön ki. Mindenesetre büszke lehet lenni rájuk, remek játékot alkottak, meg is kapták világszerte az elismeréseket. Kár, hogy tényleg kicsit lineáris lett pár pálya...

Összességében szerintem új példakép született fordítások terén. A szöveg végig pörgõs, magyaros, csak nagyon ritkán erõltetett, életszerû, nem besorolás miatt aggódó: így kell kinéznie egy fordításnak. Elérte a célt: nagyobb játékélményt nyújtott volna, mint az angol szinkronnal. Tegyük hozzá viszont, hogy ez csak annyira fordítás, mint a szintén magyar Stormregion játékainál (S.W.I.N.E. szinkron, na az volt talán még ennél is jobb... "A makkos mindenit! Kapjátok el a kis szõrcsimbókot!"), tehát el is vártam egy ilyesmi szövegminõséget, csak a felmondás minõségén aggódtam, alaptalanul. Még-még, sok ilyet! Várjuk a kihívó Clear Sky-t, ami egészen hasonló kövér-kiegészítõs stratégián alapul, és még csak azt sem lehet majd mondani, hogy nem is igazi fordítás. De azért remélem az játékidõre hosszabb lesz...

Kapcsolódó cikkek/hírek

Konzolos fordítások Evin 2012. július 23.
Crysis Warhead nyereményjáték Panyi 2009. február 26.
Crysis Minigun 2008. január 31.

Összesen 17 hozzászólás érkezett

Sunsetjoy
Sunsetjoy
Senior fordító
2008. 10. 11. - 09:45
Azért az a rész, amikor O'Neillel menekülünk kocsiban, tényleg odatesz. Szerintem jó. 'Azbeszt megb****a...', na ezt lehet, hogy az internetrõl szedték a Marsi videóból Smiley

Present: sunsethungary.atw.hu

Past: retemu.blog.hu | fallouthun.hu

Cat
Cat
2008. 10. 08. - 16:33

Nagyon jó lett a szinkron, meg a game is.

Domasi
2008. 10. 08. - 11:34
Jogos amiket írsz. Sztem erre a legkézenfekvõbb megoldás az lenne,ha választani lehetne a programban feliratok és szinkronok között. NEm is értem h ez miért nem merül fel sehol,mint lehetõség.... manapság már nem hinném h számít az a pár mega h két szinkronhang legyen.... Biztos vannak technikai problémák ezzel kapcsolatban de van olyan játék ahol megoldották. (pl Infernal options menüjében 3 szinkron közül is lehet választani-német,angol,francia. Plusz a feliratok.)
RaveAir
RaveAir
Senior fordító
2008. 10. 05. - 19:18

Hmm... Mostanában erõsen azt a tendenciát veszem észre, hogy mindenki az eredeti nyelvéért sír. Ha egy teljesen magyar játék jelenne meg (az elsõ programkódtól az utolsóig), akkor azt nem venné meg senki? Mellesleg a Warhead-et nem magyarok csinálták? Elvileg akkor nem is magyarításról, hanem magyar változatról van szó.


Day-t nappallá tévé fordítunk!

A Magyarítások Portál ex-főszerkesztője

kormy85
2008. 10. 02. - 19:42

Hali!

Engem nem gyõzött meg a megyar szinkron, mert nem tudják átélni azokat a helyzeteket, amiket a játékkészítõk eredetileg kiötlöttek. Valahogy meg lehet oldani, hogy angol szinkron és magyar felirat legyen beállítva?

Domasi
2008. 09. 30. - 19:46
Sztem is jó lehet az akcentus,ha tényleg valóban jól megcsinálják! Valamint én szívesen hallanék valami kreativitást az oroszos (ukrános-majdnem egyre megy) beszédstílusból.Elég jellegzetes ahogy beszélnek egymással. Pl a megszólításaik(testvérem,bátyuska,) meg egy-két orosz szót is belecsempészhetnének. Pl nacsalnyik,aruzsija) -szóval a lényeg a kreativitás. Lehet h nagy elvárás,de kíváncsi leszek...
Minigun
2008. 09. 29. - 16:45

A Clear Skynak - ha a Jóisten is úgy akarja - holnap belekezdek. Kíváncsi leszek.

RaveAir: Egy félmegoldás, de nem föltétlenül rossz.  Valahogy érzékeltetni kell, hogy õk nem ámerikaiak, de az meg mégse jön le jó az egyszerû paraszt mozibajárónál, ha a film felét olvasnia kell... Nem nagyon lehet úgy odafigyelni magukra a színészekre.

Malleus
2008. 09. 29. - 02:10

"they mean that your gin soaked ass is surplus to requirements"

 "úgy értik, hogy a seggfejes arcod nem kell a..."

 

az elsõ pályán amikor O'Neill-t földi támogatásra küldi a vezérkar. Csomó ilyen apró kicsit túlságosan kreatív gyöngyszem van benne ... én szívesebben vettem volna egy visszafogottabb, eredeti szöveghez hûbb fordítást. Bár mint mondtam, így is egész jó, és a felmondás minõsége is kárpótol.

 

Amúgy meg ezt a "Náncsi Mari néni"-t, vagy mi is volt az végén (valami ilyesmi), magyarázza már meg nekem valaki, mert ezt tényleg nem vágom mit jelent, vagy micsoda. Smiley

 

PS: Amúgy Clear Sky-ban nyomatják az orosz akcentust keményen, sztem nem minden esetben jött át jól, Lebedev plö már túl gépies és zavaró emiatt. De ami legjobban zavar, hogy benne van Leo a Vicserbõl. Smiley Nemtom, én nehezen viselem azt a szinkronhangot... Smiley

RaveAir
RaveAir
Senior fordító
2008. 09. 28. - 23:32
Ez az orosz akcentus duma szerintem általában egy marhaság. Az amerikai filmekben orosz akcentussal beszélnek, amikor eleve oroszul kellene beszélniük. Ha megfigyelitek, akkor minden amerikai filmben beszélnek angolul, legyenek azok bármilyen idegenek is... csak éppen akcentussal.

Day-t nappallá tévé fordítunk!

A Magyarítások Portál ex-főszerkesztője

Minigun
2008. 09. 28. - 14:26

A példád szerintem tökéletesen megállja a helyét a játékban, ennyi szabadság kell, nem szükséges teljesen pontosan szó szerint fordítani. AZ értelme nem csorbult, az a lényeg.

A "seggfjes arc"-cal nem találkoztam, tényleg elég érdekes kifejezés... Smiley

Malleus
2008. 09. 27. - 14:36

Annyit hozzátennék, hogy sztem azért kerültek a fordításba olyan kifejezések amit józan magyar ember nem mondana ("seggfejes arc"?) - bár többnyire nem zavaró.

 

Meg kicsit túlspilázták néha a fordítást, ami lehet nem tûnt volna fel ha nem játszom elõtte az angolt, dehát feltûnt. Talán kevesebb mûvészi szabadságot kellett volna beleengedni, nemtom...

 

pl:

"you think it's an alien?"

"I don't know, let's just kill it!"

 

"ez is ugyanolyan alien mitn a többi?"

"a fasz tudja, zúzzuk le oszt kész!"

 

De összességében tényleg korrekt, eddigi legjobb játékszinkron.

Minigun
2008. 09. 25. - 20:48

Az hagyján, de a szinkronnak meg egyezni kell hosszban az eredetivel, nem jó, ha még mondja a szöveg, a karakternek meg már rég csukva van a szája...

Domasi: Naja, Red Alert szintû akcentust akarok, csak magyarban... Smiley

Panyi
Panyi
Vezető szerkesztő
2008. 09. 25. - 20:39
A dvd filmek feliratai sokkal másabbak mint a hangok, mert a feliratnak ki kell férnie, és rövidnek, valamint frappánsnak kell lennie. Mondta ezt az egyik tanárom, aki fordított feliratokat filmekre.

A magyar játékfordítók céhének pápája.

Domasi
2008. 09. 25. - 18:37
A Clear Sky szinkront nagy érdeklõdéssel várom. Sztetek képesek lesznek visszaadni az oroszos akcentust a színészek úgy,hogy ne baltázzák el az egészet közben? Hûûûû én kicsit elõre rettegem a projektet. De észerevehetõen ahogy szaporodnak a szinkronos megjelenések, egyre jobbak lesznek,fejlõdnek és a játékosok is hozzászoknak lassan. Röviden egyre élvezhetõbbek lesznek!
Minigun
2008. 09. 25. - 14:36

Most nézem, az Extra rész ki lett hagyva. (nemén, Panyi volt a tettes.)

Javítsa valaki ha lehet, az erdeti szöveg: "Magyar termék!"

Minigun
2008. 09. 25. - 14:34
Nem, de ott azért, mert jóval elõbb készítik el a feliratokat. Ráadásul ott is szokott zavarni, ha bekapcsolom a feliratot is amikor "külföldiül" beszélnek (Pl. Keresztapa trilógia, olasz részek.). Itt viszont nincs mentség...
RaveAir
RaveAir
Senior fordító
2008. 09. 25. - 13:23

A DVD filmeknél sem egyezik mindig a szöveg és a szinkron, tehát én ezt nem rónám fel a készítõknek.


Day-t nappallá tévé fordítunk!

A Magyarítások Portál ex-főszerkesztője

Crysis
Fejlesztő:
Crytek Frankfurt
Kiadó:
Electronic Arts
Megjelenés:
2007. november. 13.
Játékmotor:
hirdetés
Legújabb letöltések
Dishonored: Death of the Outsider
A(z) Dishonored: Death of the Outsider játék fordítása.Fordító: nulladik, gyurmi91Technikai támogatás: cockafej, noname06, Zotya0330Tesztelés: FLATRONW, gyurmi91, Kamion, Kitsune, V.GergőTelepítő: istvanszabo890629
| 9.57 MB | 2024. 04. 25. | gyurmi91, nulladik
The Sims 4
PC: 1.106.148.1030 / Mac: 1.106.148.1230Több mint 6000 új sorral gyarapodott a fordítás. Köszönet Mattnek, Csillagszemnek, Dee-nek, Kincsixnek a fordításért, valamint...
| 8.34 MB | 2024. 04. 25. | Csillagszem, DeeYoo, Kincsix, SA_Matt
The Sims 4
A The Sims 4 játék részleges fordítása!1.91.205.1020 verziótól az 1.105.332.1x20 verzióig.
| 108.22 MB | 2024. 04. 25. | Csillagszem, DeeYoo, Lajti, SA_Matt
Chants of Sennaar
A Chants of Sennaar játék fordítása.
| 159.62 MB | 2024. 04. 23. | bembee, mmatyas
To the Moon
A To The Moon fordítása. Legújabb, játékmotorfrissített steam-es verzióhoz igazítva. Köszönet érte noname06-nak!
| 35.19 MB | 2024. 04. 23. | jusplathemus, Lajti
To the Moon
A(z) To the Moon játék fordítása. Régi steames és gog-os verzióhoz való. Steam-en jobbkatt, Tulajdonságok, Béták, és itt a hosszú...
| 35.9 MB | 2024. 04. 22. | jusplathemus, Lajti
Chants of Sennaar
A Chants of Sennaar játék fordítása.
| 1.22 MB | 2024. 04. 20. | mmatyas
Dying Light 2: Stay Human
A fordítás jelenleg 80% körüli és teszteletlen.A vírusírtó jelezhet, de vírusmentes a telepítő.(A jelenlegi verzió, az eddigi fordítást tartalmazza. A...
| 7.69 MB | 2024. 04. 20. | Arzeen, Fehérváry Péter, NightVison, zotya0330
DiRT 3
A DiRT3 teljes szöveges magyarítása.
| 5.17 MB | 2024. 04. 20. | NightVison, EVM
Prodeus
A(z) Prodeus játék fordítása.Hibajelentés, technikai információ a discord szerverünkön. https://discord.gg/6MWQdKacRF
| 2.05 MB | 2024. 04. 20. | NightVison
Legfrissebb fórum bejegyzések
Szia!Az ok az alap játék fordítója miatt van, aki jelenleg dolgozik a fordítás javításán a sima játékhoz. (A 6.0-ás verzión) A kiadása körülbelül egy pár hónap múlva fog eljönni. Ezek után fogok nekiállni a portolásnak.
Zan1456 | 2024.04.26. - 23:45
Mivel újra felraktad a játékot és nem jó a magyarítás hozzá, akkor az a helyzet, hogy nem jól raktad fel a magyarítást.Ahogy az előttem szóló is írta, frissült játékkal is működik a magyarítás, nem fagy ki vele. Annyi, hogy ami új dolog került bele, az angolul van. Meg néhány szinte...
Sunsetjoy | 2024.04.26. - 18:32
Nekem tegnap Steamen befrissült a játék és továbbra is magyar maradt. 2 perccel ezelőtt újra elindítottam és most is magyar. Egyedül az új küldetések nem jelennek meg magyar felirattal, minden más viszont továbbra is magyar.
7Janek7 | 2024.04.26. - 18:25
Újra felraktam Steamről a gameet, nekem nem jó a magyarítás. Várható egy frissítés ami hozzá igazítja az új verzióhoz?
adam466 | 2024.04.26. - 10:31
Na szétcseszte a magyarítás ez a csoda patch igaz?
Crytek | 2024.04.26. - 10:29
Rendben! Köszi a gyors reakciót és a munkát is!
AlexWolf3X | 2024.04.25. - 20:23