Most írta hogy csak viccelt :)
ez nagyon f@szán sikerült, mert így lehet, h ha mégis elkészülne, akkor is használhatatlan lesz ezek után a rendes fordítás... üdv.
A Patkány alkotott:
"Szerencsére az ilyen gépi faszságos magyarítást bannolta a RockStar és mindennemű változtatást a játék fájlaiban, mert a fordítás minősége csak rontana a játékuk presztízsén, ezért nem tudja senki magyar nyelvű gépiesített nyelven tolni a játékot! Szerencsére eljutott hozzájuk az üzenetem. Egyelőre marad angol nyelven!"
A gépfordítás témát hanyagoljuk, inkább a kérdés hogy a sima fordítás használható lesz- e emiatt...
Félreértések elkerülése végett mondom: a GTAV és az RDR2 között csupán egy engine update áll, "kicsit" bonyolultabb csupán az RPF7 után (GTAV) az RDR2 kódja. Nem azért hoztam fel példának, mert a legnehezebben fordítható dolog lenne, hanem mert hasonló mókára lehet számítani itt is, köbre emelve az "élményt".
Így van. Köszi.
Ráadásul, ez a módszer atombiztosan helyesebb fordítást adhat, mint a vakon-egyben-lefordítom-a-szöveget-utána-kitesztel(tet)em.
Jó, értjük, rohadt nehéz GTA-t fordítani, de attól még azt a 10%-ot megkönnyítették a YT-videók... :) Sőt bebiztosították. És biztosan lehet még hozzá találni tartalmat.
Azt hiszem, ennyit akart mondani i2k.
(Erre is akartam válaszolni, de már nem volt időm tegnap.)
Az általad említett nagybetűs Teszterek tapasztalatom szerint még az iparban is ritkának számítanak – még ott is feléjük van a legkevesebb szakmai (nyelvi) elvárás. Hiszen aki ennyire ért hozzá, az inkább fordító/lektor lesz – jobban megfizetik; és kb. mindig a tesztelő van a hierarchia legalján. :)
És míg szogyenyi mintha a tesztelőkre akarná tolni a felelősséget, addig te meg inkább a fordítókra. Pedig a felelősség mindenkin ott van, de elsősorban a projektvezetőn (akár fordít, akár nem). A projektvezető felelőssége, hogy egy kompetens csapatot tudjon összeállítani. Ez hobbiprojekteknél nyilván nehezebb, de a tényen nem változtat – ha a végeredmény szar lesz, akkor elsősorban a vezetőt lehet érte kérdőre vonni. (Egy elbszott Falloutért is Toddot szidjuk, és nem a stáblistát böngésszük... :) )
Visszatérve az eredeti témára – miszerint egy ekkora játékhoz nem nagyon lehet minőségi fordítást készíteni (mert nem lehet a tesztelőkre számítani [2021. 10. 13. - 06:31:29]) –, az RDR2 fizetős fordításáról volt szó, ami nagyban megkönnyíti a projektvezető dolgát egy kompetens csapat összeállításában. Ugyanakkor elsősorban a legfontosabb az, hogy a projektvezető legyen kompetens, tudja, mire vállalkozik – tisztában legyen a projekt elvárásaival saját maga felé és az egész csapat felé egyaránt.
De, könnyebb dolgod van: 1200 sorból csak 300-400 marad olyan, amiben nem egy, nem kettő sorban csak a mondatok egyik fele van, aminek valahol van egy vagy több folytatása is.
Adott egy-egy küldetés, amihez vihetsz csapattagokat, akik megállás nélkül pofáznak már egész úton is, de semmi feltétlen a küldetéshez illő, csak mondjuk egymással beszélgetnek, ismerkednek. Attól függően, hogy kit viszel magaddal, egymással és veled is minimum szót váltanak. Ezeket a szövegeket NEM fogod megtalálni egy-egy YT végigjátszás alatt, mert lehetetlen kétszer ugyanúgy végigjátszani a játékot.
A GTAV esetében "csak" 79 fő küldetés van, átlag 500 sor egy-egy ilyen, ezekből jó ha 200 teljesen statikus és mindig elhangzik. Arról már nem is beszélve, hogy vannak olyan mellékküldetések, amiket teljesen ki is lehet hagyni, mert adott esetben nem is veszed észre, hogy vannak. Arról már nem is beszélve, hogy csak a random találkozások videó 2,5 óra magában. De szorítkozzunk a fő küldetésre! 20-25 óra egyszer végigjutni rajra, ha csak azt veszem, hogy csupán két féle szövegút létezik, akkor csak a fő küldetés 50 óra. Még a többire rá sem néztünk... Tele van autókkal, nem egy, nem kettő tele kiegészítőkkel, akár 70-80 darab tuning cucc, kerekek, szélvédők, tetőcsomagtartók, festés, felfüggesztés, motor. etc. Egy 57 ezer soros fájlból és egy 48 ezer soros párjából emelgeti be az ID-ket: keresd meg az összes fajta játművet, hogy mindet lefordítottad-e. A játékban legalább 6 féle ruhabolt van, ahol szemüvegeket, pólókat, fejfedőket, öltönyöket, ingeket, nadrágokat, cipőket lehet kapni. Szereplőtől függően a listákat, tehát egyik szereplő nem veheti meg a másikra szánt cuccot. Nem beszélve az ékszerek, karórák, tetoválások, fodrászat oldalról... Szóba sem hozva, hogy a fegyverek szinte mindegyike fejleszthető.
Szóval: lehet balanszírozni és nézegetni YT végigjátszásokat, csak eddig 30 órát seggeltem előtte és akkor kb. 10%-os volt a fordítás. Magunknak felvettük ketten, akkor kb. 15%...
Belemész egy ilyenbe: https://youtu.be/8NxbhqfXYeI
és azt sem tudod hirtelen mit kéne keresni, hogy újra lásd a szöveg mindkét felét. Ha lemész az alsó szintre, hallod és látod az ott zajló beszélgetést, a felsőről lemaradsz, ha a fenti szinten maradsz, hallod a fenti beszélgetéseket, a lenti marad ki. És ez csak egy nagyon egyszerű, pár szereplős szituáció.
Nincs szerkesztés, ezért:
Amúgy meg minden fordító úgy dolgozik, ahogy neki kényelmes, vagy ahogy megszokta és amennyire a technikai lehetőségek (adott cím szövegállománya, az azt kezelni képes eszközök engedik). Nem megmondani a tutit akartam, hanem egy -- szerintem -- jobban célravezetőbb munkamenetet vázoltam, lejjebb és korábban. Szmájli.
Ha "kigyomlálod" egy YT WT segítségével a főküldetést a szövegállományból, nincs könnyebb dolgod a többivel, ami úgymond random? Dehogynem.
Azt meg egy "összeöntött" szövegállományú játék fordításánál, hogy sorban halad a fordító a szövegállomány fordításával még rémálomomban sem akarom elképzelni, mekkora katyvasz lesz ill. lenne abból...
Még egyszer:
-- vagy maga a fordító játszik, és screenshot-ol, videózik és mellette fordít = ezer év
-- vagy mások már jó előre elkészített effortja letöltésével (YT videók) váltja ki a kulimunkát, és fordítja a szövegállományt úgy, ahogy azt a történet, 'encounter'-ek, és a menüállomány diktálja. A fordítónak amúgy is három gyorsgomb kombináció a legjobb barátja: Ctrl+F, Ctrl+C és Ctrl+V, jobb esetben meg a Replace all.
Itt viszont annyi a random encounter, hogy ezt lehetetlenség csupán YT videók alapján fordítani. Csak maga a sztori 40-50 óra körül mozog, és akkor a mellék küldetésekről még nem is beszéltünk :D
Köszönöm, így nem kell nekem válaszolnom Keeperv85-nek :)
A walkthrough videók 70-80-90%-ban lefedik a játékok sztoriját, menürendszerét (amiért gyakorlatilag a fordítások késuülnek)... Ha valaki egy 5-6-7-8-10 órás WT videóban látható minden szöveget lefordít (így látva is azt, hogy mit fordít, kontextust is kap stb.) az gyakorlatilag kapott egy több mint erős béta állapotú magyarítást (mások már ettől megörülnek, és végigjátszák vele az adott címet).
S fontos: nem minden játék rendelkezik szövevényes, döntés alapú, RPG-like sztorival, dialógus rendszerrel, vagy homokozó játékmenettel...
Ha szigorúan csak a hobbifordításokról beszélünk, akkor abban igazad van, hogy a fordítás vezetője és a fordítók, sőt még a tesztelők is elég nagy hátrányból indul(hat)nak technikai szempontból, ami megnehezíti a munkát. Viszont:
Itt én egy kicsit beleállnék a technikai oldalba, ugyanis nem teljesen úgy van, ahogy mondod. Miért? Azért, mert sem a fordító, sem a tesztelő nem programozó vagy script író jelen esetben. Legalábbis az nagyon, de nagyon ritka, hogy a lehető leghalványabb fogalma van a fordítónak arról, hogy hogy emeli be a játék kódja a sorokat, melyik operátor mire való, stb. Ezt csak tetézi, hogy számos fordításra kialakított környezet olyan szinten minimalista, hogy tényleg csak a szöveg van benne. Itt van pl. nekem a GTAV: minden küldetésben van legalább 300 sor, amit az életben nem fogok látni, ha ki nem találom, hogy mit kéne máshogy csinálni. A fájlok nem szekvenciálisak, plusz tele van szlenggel a szöveg, olyannal is, amit bőven szlengszótárban kell visszakeresnem, mert életemben nem hallottam és a szituáció nélkül nem tudom lefordítani. Na most, ha lenne olyan, aki meg tudja fejteni a scriptet is, akkor eleve a fel sem használt sorok azonnal kiesnének a fordítandó mennyiségből. Ha lenne olyan, akkor sorba tudná rendezni úgy a szövegeket, ahogy majd a játékban lesz. Ha lenne olyan, akkor tudnám melyik rész a multiplayer, amiről ugye magyarul álmodni sem kell. És akkor ez itt mind megvan négyszerezve. Van az RPF8 kódútról bármi fogalma valakinek? Nekünk is csak sejtések. Tudjuk a játékmotort úgy üzemeltetni, hogy egy küldetésrészt tudjon tesztelni különféle settingsben a tesztelő? Dehogy tudjuk. Az átvezető videók alatti feliratok szekventálását legalább ismerjük? Dehogy ismerjük... Mi van nekünk akkor? 260 ezer sor angol szöveg adatmasszánk. Ezt pedig játszhatod akármeddig, ismerheted bárhogy, ha 20% fölé megy az, amit észben tudsz tartani, azt is elfelejted, mire harmadszor végig játszod...
A motor nem tudja kezelni, ezért "<>)." újra, immáron normál macskakörömben ez akart lenni:
"de hát, több szem többet lát"
Aktív fordító voltam 19 évig, mostanság meg már csak szűk körben - igen, tudom, hogy mire utalsz... csak olyan meg nem létezik, hogy ÚGY (ahogy írod) tökéletes lesz valaha is egy fordítás... ha egynél több ember készíti, és egynél több ember ellenőrzi is... tudom, ez paradoxonnak hathat, de tényleg ez a helyzet (pedig azt hinné a józan eszű emberke, hogy <>).
A paradoxont az adja, hogy a tesztelők játékosok... akik a játékra összpontosítanak ilyenkor, akarva-akaratlanul. Lehet, hogy a "tesztelés" elején még lelkesen, meg-megállítgatva, netán screenshot-olgatva, de nyomják az "ipart", megszolgálva a teszter szerepkört... de aztán győz bennük a Játékos, és csak azt veszik észre, a hévben, ha angolul maradt mondatot vesznek észre, félmondatosoknál szórend hibát ilyenek, de szintaktikai, értelembeli hibát egyre ritkábban, vagy nem is.
A fordítást készítő(k)nek KELL ismernie a játékot! A játék ismerete nélkül fordítani(uk) sem szabad(na).
Egyik fordítótársam írta régebben, (Tom Evin), hogy ő mások végigjátszás videóival fordít (Youtube-ról). Mert így közben láthatja is magát a játékot.
(Ugyanis, ezt én teszem hozzá, az sem megoldás, ha maga a Fordító kezd el játszani, és mondjuk screenshotolgatni, vagy videót rögzíteni... ott is győz a Játékos én)
Amint a Fordító ismeri a játékot, helyesen és helyesebben tud fordítani szituációkat. A teszterekre meg támaszkodhat minden más hibák esetleges visszajelzéseiben.
Mint mindenben, itt is vannak kivételek, és vannak - biztosra veszem - olyan Teszterek (nagy T-vel), akik egyrészt hallás után meg tudják találni az elfordításokat, rendelkeznek stilisztikai érzékkel, emellett jól írnak és fogalmaznak helyesen, és ha kell, úgy érzik, meg is tudják fogalmazni a hibákat a fordítóknak... de, talán nem mondok ördögtől valót, ilyen emberke nagyon-nagyon kevés van.
Szóval, röviden: a fordításnak kell maximálishoz közelinek lennie. Ehhez meg a Fordító uraknak és hölgyeknek ismernie KELL a játékot. A tesztelésnek sosem szabad olyan hosszúnak lennie, mint maga a fordítás volt.
Kicsit túlegyszerűsíted szerintem a dolgot. Hiába a jó fordítás (teszem azt egy tökéletes tükörfordítása egy mondatnak) ha az adott szituációhoz nem illik a magyar megfelelője. Ha ezt nem szűrjük ki, mert teszem azt nem a jó pillanatban vagy egy adott helyen, az már ront az összképen. És egy ekkora méretű játéknál ez nyilván hatványozódik.
De természetesen értem, amit mondasz. Nem ellened kívántam szólni, csupán szeretnék rávilágítani arra a tényre, hogy nem ennyire egyszerű a dolog, mint ahogyan azt leírjuk. Ennél azért kissé árnyaltabb a dolog szerintem. :) Hiába fordítok napi 500+ sort, ha abból 50 eleve kuka, mert az adott szituációban teljesen más értelemet nyer a párbeszéd, mint ahogy én azt az excel sheet 31534 és 142930 sorjában lefordítottam.
(minden fordítónak önmagának, és a fordítást vezető felé kívánatos) Maximálishoz közeli minőségi elvárások fordításkor = kevesebb visszajelzés, gyorsabb tesztelés = gyorsabb fordítás elkészülte, lektoroknak kényelmesebb élet.
A minőség mindenen múlik. :)
És a fordítók/lektorok is ugyanúgy leléphetnek, ahogy a tesztelők. Bár egy közösség által finanszírozott (pénzes) projektnél ennek a valószínúsége is csökken...
Félő hogy a minőség nem is magán a fordításon múlna, hanem a minőségi tesztelésen, ami ekkora szöveg mennyiség mellett talán még több időt is venne igénybe, mint maga a fordítás. A szövegkörnyezet ismerete nélkül elég sok hiba lehetőséget hordoz magában, hiába lenne szapora amúgy a fordítása. Ehhez pedig megbízható, aktív emberkék kellenének, nem olyanok, akik amint megkapták a fájlt lelépnek Isten hírével.
Egyrészt igazad van: különösen a Rockstar szeret beleállni rajongói alkotásokba.
Másrészt semmi köze a kiadónak a minőséghez, hiszen nem adja hozzá a nevét. Tök mindegy, mennyire szar vagy mennyire tökéletes – ha bele akar állni, akkor beleáll, ha nem, akkor nem. Akkor lehet jelentősége a (vélt) minőségnek, ha esetleg írásos engedélyt kérsz a kiadótól egy alkotás elkészítéséhez. Jó eséllyel könnyebben igent mondanak rá, ha meg vannak győződve arról, hogy nem egy igénytelen, tróger alkotásra bólintanak rá.
Amúgy én valószínűleg ezzel kezdeném, hogy rákérdezek a Rockstarnál (nem szeretnék pert kapni).
Imádom az RDR2-t, de mindig úgy gondoltam, hogy a (minőségi) fordítása egy lehetetlen küldetés. Bár az utóbbi néhány komment elgondolkoztatott, kíváncsi lennék, sikerülne-e egy ilyen projekt egy ekkora címnél. (Mert bár egy nagyobb projekt több pénz, ugyanakkor több érdeklődő is…)
Mindenesetre, ha egyszer ez elékszül, biztos vagyok benne, hogy akkora történelmi mérföldkő lesz mint a Skyrim :)
Mielőtt nagyon felelkesültök érdemes emlékezni arra a tényre, hogy minden játék eredeti szövegei a készítők szellemi tulajdonát képezik, azok módosítása engedély nélkül jogsértő tevékenység. Innentől egy ilyen projekt nem azonos azzal, hogy kitalálok valami eredetit és indítok rá egy kickstartert, emberek adományoznak én meg vagy elkészülök, vagy nem. Nagyon vékony a határ az öncélú (akár szándèkosan fèlrevezető) nyerészkedés és a valódi támogatás között.
Ott van még az a nem elhanyagolható tény is, hogy a legtöbb kiadó vérszemet kap, ha megèrzi a pénz szagát... De ha nem is egyszerű kapzsisàgból, hát akkor a minősègbeli aggályok miatt. Oké a gépi / fél-gépi fordítàs? Üljenek ölbetett kézzel, ha egy ilyen magyarítás készül a játékukhoz és még pénzt is kérnek èrte?
Ez egy hobbi. Sok-sok ève egy aktív, elhivatott közösség tartja életben - pontosan nem a pénz miatt. Az egèsz jelenség eddig nagyrész sikeresen ellevírozott a jogi szürkezónában. Egyetlen etikus ès elfogadható módja annak, hogy egy fordító egy "köszönömnél" többet kapjon - feltève, hogy egyáltalàn igénye van rá... - ha az utólag, a mindenki számára elèrhető munka után történik.
Epp ez a problema: az az ugyanannyi lehet, hogy a CoD-ra eleg, egy RDR2-re mar nem. Lehet, hogy adott honapra megadjak a kivant osszeget, csak utobbinal a projekt kb. 10x olyan hosszu, amit nem fog tulelni az adomanyokbol.
(Csak felteteleztem, hogy az RDR2-re gondoltal, amikor a kalapozast felhoztad.)
Persze, ebben igazad van, hogy az RDR2 más kategória, de szerintem az átlagfelhasználó ezt nem veszi figyelembe. Ugyanannyit lenne hajlandó erre is szánni, mint mondjuk egy CoD-ra. Játék, játék alapon.
Az életben a legjobb dolgokhoz leginkább türelemre van szükség.