Törölt felhasználó
Sajnos nem kap magyar feliratot a reamstered kiadás sem :( ami azt jelenti hogy most teljesen újra kell kezdeni a fordítást is?
azt ne itt keresd
Amúgy egy AI fordítás is jó lenne már hozzá.
Szerintem csak fel akarta picit pörgeti a fórumot, Türelmesnek állítja magát, és ezt rengetegszer kommunikálja is.
Ja és a mondataiban nem kell keresni értelmet, csak random egymás mellé pakolgat szavakat.
Törölt felhasználó
A remastered az a költséghatékonyság miatt "csak" remastered szóval 100% hogy nem költenek pénzt az esetleges + nyelvekre.. + "lassan" megjelenik már bőven tudnánk ha magyar feliratos lesz. Azaz nem lesz benne magyar felirat
Nem ezt írtad :D
"és minden bizonnyal lesz benne magyar felirat is"
sehol nem írtad hogy reméled, de ha írtad is volna ellentmondana. Jó szóval sehol nem olvastad.
Lets Game!
Törölt felhasználó
Én azt írtam minden bizonnyal Nagyon remélem hogy kap magyar feliratot. De lehet hogy nem kap sajnos.
Ezt hol hallottad, hogy az újra kiadás kap magyar feliratot?
Lets Game!
Jelenleg semmilyen információ nincs arról, hogy a frissítés hozna magyar feliratot a játékba. Azt ne feledjük, hogy a last of us első része, az Remake volt mégpedig teljes áron, nem remaster. Itt egy 3000ft-s frissítés lesz azoknak, akiknek már megvan a játék. Egyáltalán nem biztos, hogy kap feliratot.
Törölt felhasználó
Sziasztok azt szeretném megkérdezni hogy jönni fog a horizon zero dawn remastered október 31.kén pc-re is és minden bizonnyal lesz benne magyar felirat is. Akkor a rébebbi verzióhoz ne vàrjuk a fordítàst?
Törölt felhasználó
Türelem emberek kész lesz. A fordítás meg hobbi dolog amikor van ideje az embernek csinàlja ha meg màshoz van kedve akkor màst csinál. Nem mi foglyuk meg mondani ki mit fordít.
Nem bullshit. A régmúltban volt aki kapott ügyvédi felszólítást, hogy szépen hagyja abba a projektet, mert szét lesz perelve. Bármelyik jogi képviselő idetévedhet, és kaphatunk felszólítást arra vonatkozólag, hogy azonnal szedjünk le XY fordítást. A hatályos törvények szerint, meg a játékok EULA-ja úgy van megfogalmazva, hogy csak a játékra való használati jogot kapja meg a "tulaj" (aki igazából bérlő vagy előfizető, ezt nyilván rendszer válogatja), és általában kifejezetten tiltott a játék bármely részének módosítása, mert azzal az élményt is módosítod. A fordítások, és főként a szövegesek megtűrt kategóriának számítanak, amolyan szürke-zónás dolog ez, addig a pontig, amíg nem kérsz érte pénzt, mivel az már nem esne bele a fairuse kategóriába.
Arról nem is beszélve, rá lehet az ilyen dolgokra több mindent húzni. Tegyük egy konzolos fordításhoz már módosított gép kell, ezáltal behozhatják az ügybe a kalózmásolatokat, kalózkodásra felbujtást és a zárt rendszerek visszafejtését. A Nintendo például egész Youtube-csatornákat bedaráltatott, mert egy konzolt szétszedtek, merthogy a konzolról működési infók kerülhetnek ki.
Az álmok üzenetek a mélyből.
Volt már rá precedens? Nem. Teremthetünk pár pillanaton belül azzal, hogy a Nintendo Switch-re megjelent Mario és Zelda játékokat lefordítjuk és pénzt kérünk a fordítást? Simán. Igaz, hogy semmi rosszat nem teszünk azzal, hogy magyarra fordítjuk a játék szövegét, de mivel pénzt kérünk érte (de nem fogunk ugye), így mondhatják azt, hogy "Bocsika, de pénzért árultátok a szöveget, úgyhogy most fizessél ki 10 milliós bírságot, mert mi a Nintendo vagyunk". Ez csak egy példa a sok közül, ami előfordulhat, és feltételezéseim szerint senki se akarja azt, hogy emiatt egy adott fordító ne fordítson tovább, vagy teszem azt bezárjon a portál.
Én személy szerint inkább nem kockáztatom meg. Te, ha akarod csináld nyugodtan. Illetve onnantól, hogy valaki pénzt kér érte, gyakorlatilag elveszti hobbi jellegét, és onnantól kényszer lenne csinálni, azzal pedig sosem lesz olyan minőségű. Plusz mindenki munka és család mellett csinálja, ha pénzt akarna kérni, és kötelezettségei lennének, főállásra kellene váltania, illetve olyan összeget kellene kérni egy fordításért, amit senki sem fog kifizetni.
Törölt felhasználó
Egyébként ez a jogilag is bajos dolog megtörtént már? azaz volt rá régen precedens hogy prebe lettetek fogva?
Vagy ti tényleg annyira nagyra tartjátok magatokat, hogy szerintetek teszem az egy MS, EA, UBI, Capscom majd a magyaritasok.hu-t figyelteti naponta az ügyvédeikkel és arra várnak hogy egy noname embert eltántorítson egy magyarítás miatt?
Még véletlenül se támadás ,csak számomra ez a jogi dolog oltári bullshitnek hangzik. Nekem csak amolyan magyarázkodás hogy ne a fizetős embereknek kelljen később magyarázkodni hogy ezért meg azért csúszik stb...
+1 TRC kommentjére. Nem kérhetünk előre pénzt hobbifordításért. Jogilag is bajos, és akkor rögtön jönnek az emberek, hogy "pénzt adtam érte, mikor lesz kész?" És közben küldött mondjuk egy ezrest, aminek örült a fordító, vett belőle egy kávét és egy szenyát, de mindjárt leírom, hogy mire elég ezer forint fordítói szempontból.
Ahogy TRC is leírta, durva ára lenne, ha pénzért fordítanánk. Legutóbb 1ft / karakter áron dolgoztam egy játék hivatalos fordításán (kb. 150ezer karakter), ami szánalmasan olcsó. Simán elment rá összesen kb. 80-90 órám, mert szótárat is kellett összeállítani (ingyen) + jött egy nagyobb frissítés, amit bele kellett dolgozni a szövegbe, a felét újra lefordítani (szintén ingyen). Maga a fordítás kb. 50 óra lett volna. Ki lehet számolni, hogy mennyire érte meg. Jobban járnék, ha elmennék napszámba szüretelni (volt már benne részem családi szinten, mélyen tisztelem a kétkezi munkát). És ez hivatalos fordítás volt. Egy teljes játék meg sokkal több munka ennél. Át kell nézni, le kell tesztelni, ki kell javítani. Most egy 15-20 órás point&click kalandot fejezek be épp, és kb. 800ezer karakter szöveg van benne. Plusz 2500 képfájl + szöszmötölős hexa szerkesztés. Többszöri végigjátszás kell majd neki az elágazó dolgok miatt. És ez egy közepes méretű játék, bár a munka alapján már inkább nagynak számít. És minden percét imádom. :-)
A pénz viszont csak vitákat generál.
A fordítók támogatása nem kötelező. Minden fordító örül, ha néha kap egy kis valamit. Emberek vagyunk, örülünk, ha elismerik a fáradozásainkat. "Ostobák" is vagyunk, mert rengeteg időt beleölünk csak úgy ebbe a hobbiba ahelyett, hogy elmennénk mondjuk egy másodállást vállalni, amiért fizetnek is. De ez van, ezt szeretjük, ezt csináljuk. Mindenki arra pazarolja az idejét, amire akarja.
Viszont kevesen vagyunk, látjátok is évről évre, hogy milyen kevés magyarítás jelenik meg. Nem véletlen. Ilyen időigényes hobbit kevesen csinálnak tartósan. És ingyen. A legtöbben belekapnak, aztán rájönnek, hogy mennyi meló, és már el is tűntek.
Azt ajánlanám, hogy csak utólag küldjetek támogatást, ha elégedettek vagytok egy megjelent fordítással. Ne előre. Így nincs vita belőle, nincsenek túlzott elvárások. Ennyi.
Bocs az offért, drukkolok, hogy a HDZ elkészüljön majd valamikor. :)
Kiszámlázhatok egy-egy apróbb fordítást szükség esetén :D
Lehetne kezdeni mondjuk a Grounded-del, ha már most frissítem, ilyen miért is ne alapon: 97.018 szó van benne ismétlődések nélkül, egy szóért egészen alacsony, 15 Ft-os árat kérek, akkor ha matekozol kijön, hogy mennyi az annyi. És ez most egy kisebb játék, a nagyobbakat már nem is írom. Tényleg csinálhatnánk olyat, hogyha összejött az összeg (és HA összejött), AKKOR állunk neki egy fordításnak.
De ilyet nem teszünk, és miért nem?
Tehát nem egy egyszerű dologról van szó, akkor sem, ha sokan úgy vélik, hogy van egy varázsbotunk amivel pöccintünk egyet és már kész is a fordítás. Van ilyen varázsbot, csak görbe és a vége s**ros és nem mi használjuk, de akkor olyan is lesz a végtermék :)
Nagyon nem vagy tisztában a dolgokkal. Ha legálisan akarnád csinálni, rengeteg pénzt kellene kérned a fordításért, hogy adózás meg meg minden kitalált kormányzati befizetés után esetleg az áramszámlád fedezze. DE, ha pénzt kérsz érte, bekopoghat a kiadó, hogy milyen jogon nyerészkedsz az ő szellemi termékükön, és egy per kíséretében elveszik a maradék pénzedet is. Nem azt, amit a fordításon szereztél, hanem azon felül.
Hivatalos fordításra kb nulla esély, mert ahhoz kb fordítóirodában kellene dolgoznod, vagy céget alapítani, hogy szóba álljanak veled a nagy stúdiók. A kicsik általában (ahogy hallottam, nekem ilyen tapasztalatom nincs) megdobnak néhány játékpéldánnyal vagy termékkel, mint póló, de semmi fizetés.
Ez az oldal még azért létezik, az itt jelenlevő fordítók még azért fordítanak, mert nincs belekeverve a pénz, és senki sem nyerészkedni akar. Aki csak erre ment vagy a hírnévre, az már rég kikopott.
És csak mellékesen megjegyzem, ha pénzért lenne minden fordítás, akkor sem lenne semmi garancia semmire.
Törölt felhasználó
Van anyagi vonzata ja ,de még mekkora...már a nevét nem tudom ki írta le egyszer hogy konkrétan mennyi pénzt kapott ,mert neki is odaszegezték ezt...kapaszkodj valami 7-800 ftról lehetett szó.
Nem mellesleg abban biztos vagyok hogy sokan a gépi magyarítók részlegből szakadtak ide ahogy egy kurva rossz szót se lehet szólni mert tiltanak a ***be..szóval örülhetnek sokan hogy itt nem ilyenek a fórum moderátorok,mert én már rég tiltottam volna pár embert.
Lehet menni tolni a fantasztikus gépi magyarítást ennél a horizonnál elég különleges amúgy is :)
Ha hobbi, elfogadom. Ahogy a lehetséges megosztás tényét is. Viszont akkor a beharangozást nem kellene idő előtt engedni. Mikor is lett beharangozva a Zero Dawn magyarítása? Azt hiszem, több mint pár éve, azóta jegelve, kb. semmi infó az emberek felé. Ha nem tudjátok garantálni, miért nem üzletiesebb a modell? Mindenkinek sokkal egyszerűbb lenne. Legyen X ezer ft a magyarítás egy adott játékoz. Akinek kell, vegye meg. Tiszta bolt, nincs hiú ábránd, hogy kész lesz, nincs olyan, hogy egy senkiházi lelép az emberek pénzével. Persze így a hobbi része kiveszne a dolognak, de mindenki jobban járna végsősoron azt hiszem. Az ember nem kérdez, mert tudja, hogy meglesz. Fizethet megjelenéskor vagy akár korábban. A magyarító pedig nem érvelhet, hogy miért is nem kap az ember a pénzéért tartalmat. Tudom, hogy ez jórészt kivenné a szeretet faktort, a hobbi részt. Viszont mindenki jobban jár a végén. A magyarító nem marad pénz nélkül, a játékos pedig soha be nem váltott ígérettel nem tömheti a zsebét. Persze így több lenne a nyomás a fordítón, viszont mindenképp rentábilisebb modell lenne a jelenleginél.
Az alapvető probléma ott van, hogy ezek a fordítások hobbiból készülnek. Ha elkészíti az illető akkor megosztja másokkal, mert miért is ne.
Az, hogy valakit lehet támogatni, az egy tök jó dolog, az én oldalamon nyilvános, hogy hány éve csinálom és mennyi támogatást kaptam érte, bárki-bármikor megnézheti. Az is kint van, hogyha valamit készítek és elkezdenek támogatni, akkor azért cserébe nem lehet elvárás, mert nem tudom 100%-ra garantálni, hogy elkészülök valamivel.
Végül, de nem utolsó sorban ezért nem kéne félkész dolgokért és ígéretekért bárkinek-bármit fizetni. Láttunk már olyan projektet egy meg nem nevezett cipós jóembernél, hogy pénzt kunyerált programokra, amik végül lehet nem is léteztek, majd huss lelépett a pénzzel és se program, se fordítás, se semmi.
Így belegondolva az előző részt ki kell egészítenem: Fordítója válogatja, hogy ki-mit fogad el, azaz nem kellene összemosni pár fordítót az összessel. Nekem mint mondottam kerek-perec le vannak írva a "szabályok" (ha ez a szó tetszik így), hogy mi a helyzet akkor, ha engem támogat valaki.
Kicsit talán érthetetlen (még nekem is zavaros) így visszaolvasva. És itt már hozzátenném, hogy ennek a dolognak már anyagi része is van. Persze nem kötelező, de lehet támogatni a fordítókat. Nem tudom ki mennyit keres ezzel a rendszerrel, de attól fogva, hogy egy ember pénzt ad, már elvárása is lesz. Ami teljesen természetes, és főként jogos! Onnantól kezdve neki ez egy szolgáltatás... pénzt ad, hogy elkészüljenek magyarítások. Ezeknek az embereknek nem mondhatod azt, hogy bekussolsz, majd kapsz valamit... vagy nem. Ha én támogatok valakit, akkor elvárom, hogy kommunikálja felém, hogy halad (ha halad).
Én nem igazán szólok itt hozzá semmihez, csak csendben nézegetem az oldalt naponta. Vannak-e új hírek, esetleg olyan játékok magyarítása, amiről gőzöm se volt, hogy létezik, de a fordításnak hála, kipróbálom. Tisztelem és köszönöm a fordítók munkáját, hisz komoly teljesítmény egy nagyobb kaliberű projekt tető alá hozása.
Ehhez is csak azért szólok hozzá, mert kicsit visszaolvasva láttam, hogy két szélsőség találkozott. Az igazat megvallva mindkét álláspontot meg lehet érteni, itt a fordítók hozzáállását sem mindig tudom megérteni. Kérdezni szerintem szabad, az embernek joga van a véleményéhez is (akkor is, ha ez vitát generálhat, hiszen alapesetben a vita nem rossz dolog, csak tudni kell jól vitázni, úgy mindkét fél tanulhat). Más kérdés, hogy a vélemény olyan, mint a kaka. Mindenkinek van, mégse kíváncsi senki a másikéra.
Adott a szituáció, ennek a fantasztikus játéknak a kapcsán. Ha egy magyarító nekiáll, és elkezd dolgozni rajta, majd ezt be is jelenti, onnantól kezdve természetes, hogy megjelennek azok a játékosok, akik már nemtudom... egy éve szeretnének játszani a programmal, de nyelvismeret hiányában nem tud. Már egy éve vár, így természetes, hogy úgy dönthet, kérdezni nem bűn (itt nagyon fontos, hogy azokról van szó, akik kúltúrált formában érdeklődnek), így a fórumon megkérdi, hogy mizu vele, temesse-e az álmát, hogy ezzel játszani fog valaha és visszamenjen Lollipop Chainsaw-val nyomni még egy keveset, vagy esetleg várható-e a közeljövőben valami fejlemény. Az is természetes, hogy a fordítókat hergeli, hogy naponta többen kérdezik ugyanezt. A végére mindkét fél ingerült lesz, hisz ez két ellentétes nézet.
A magyarító azon háborodik fel, hogy mit kell kérdezgetni, ott az adatlap. Na itt a gond. Nem frissül... nem látja, hogy halad a projekt vagy már törölték, így kérdezne. Ami amúgy természetes. Ha rendelsz egy pizzát, de 2 óra múlva sincs sehol a futár, csak felhívod az éttermet, hogy most vágják a malacot a sonkához, vagy mivan?! Erre fel megjelennek a csitítók, akik meg azt mondják, hogy kussolsz, majd ha kész lesz, akkor lesz, ha meg nem lesz, akkor nem lesz. Csakhogy ezzel a kérdező nem kap választ...
Megoldás a problémára talán egy időnként adott fejlemény a fordító részéről. Hiszen ha magára vette a felelősséget, hogy megcsinálja, akkor tegye is, ha meg nem biztos hogy be fogja fejezni egyáltalán, akkor addig ne hirdesse meg, hogy készül, amíg ez egyáltalán nem biztos. Ha pedig az életében következik be változás, ami miatt szünetelteti a projektet, vagy átadná másnak, szerintem elég sok itt a megértő arc, senki nem fogja elküldeni a búsba az illetőt.
100 szónak is egy a vége... hogy megelőzzük az ilyen konfrontatív fórumokat... KOMMUNIKÁCIÓ!
Na, ez jó hosszú lett :)
Ezek hobbi fordítások. Még én növesztem a se..em a kanapén és élvezem a munkájuk gyümölcsét, addig a fordítók a szabad idejüket áldozzák be annak érdekében hogy mi magyarítva játsszuk a játékokat. Ezért csak hálával tartozunk nekik. Felesleges kérdezgetni, hogy mikor lesz kész. Én napi szinten nézem az oldalt, figyelem hogy melyik projekt lett kész, és néhány alkalommal bele is futok olyanba amit nem ismertem a magyarítás előtt, de végül érdekesnek találok. Horizon Zero Dawn -ot is örömmel fogom majd játszani amikor elkészül. Kitartást és türelmet a projekthez.
Törölt felhasználó
Az akkor volt...észrevehetted, hogy visszább vettem a stílusból és nem küldöm el alapból az embereket a p*csába és nem illetek senkit sértő szóval...az már más dolog, hogy kifejtem a véleményemet, vagy elmondom, hogy mit gondolok erről vagy arról!
Amúgy meg áruld már el, hogy lejjebb, amikor reagáltam FatMax hozzászólására, abban neked mi volt a nem normális és miért nem tudok magamon uralkodni?!