R.A. Salvatore: A klónok támadása
R.A. Salvatore: A klónok támadása
Írta: Panyi | 2003. 03. 28. | 448

FIGYELEM: Ez a bejegyzés, már több, mint 1 éves, az itt leírtak elavult információk lehetnek!

Az új Star Wars film új könyvadaptációt hoz magával. Ennek megjelenését legalább akkora izgalommal várják a rajongók, mint a premier napját, és ezen nincs mit csodálkozni. Annak idején, amikor a videó luxuscikknek számított, a regények voltak a fanatikusok legbiztosabb érintkezési pontjai a Csillagok háborúja világegyetemmel. Ez a helyzet a kilencvenes évekre alaposan megváltozott, de a könyvek még így is tekintélyes számú rajongót tudnak lekötni, minden egyes megjelenéssel.

A filmes könyvek viszont mégiscsak a legelõkelõbb helyet foglalják el a gyujteményekben. E muveket általában többször is elolvassák, és sokkal alaposabb elemzés tárgyává is teszik, ha egy-egy elemét össze kívánják vetni az adott film cselekményével, karaktereinek jellemével, stb. A siker éppen ezért bombabiztos, hiszen nagyságrendekkel több vásárló teszi a kosarába az ilyen regényeket, mint a filmes cselekményekre csak utaló egyéb mûveket.

Ilyen elõzmények után nem csoda, hogy milyen izgalommal vártam heteken át az Episode II - A klónok támadása címû regény megérkezéséét. Mint azt többen tudjátok, az Aquila kiadóval együttmûködve egy jó ideje már részese lehetek a Star Wars regények hazai megjelenését megelõzõ munkálatoknak. Az Episode II esetében ez egyszerre megtisztelõ és felelõség teljes feladat, hiszen a véresszájú rajongók és az egyszerû olvasók négyzetesen megnövekedett hadainak kell a kedvében járni úgy, hogy azért a mûvek eredetisége, a fordító alkotói szabadsága ne szenvedjen csorbát. Ez utóbbi esetében a kívülállókban felvetõdhet a kérdés: a fordító nem szó szerint fordítja a könyvet? Ha ezt tenné, az rettenetes lenne. Egyrészt, mert nekünk, magyaroknak olvashatatlan lenne, másrészt, egy csomó olyan kifejezés is ott van a lapokon, aminek még nincsenek magyarosított megfelelõi. Éppen ezért tartható alkotómunkának már a fordítás folyamata is, ugyanis meg kell teremteni a megfelelõ nyelvi környezetet az itteni vásárlók számára is.

Nos, elnézést a hosszúra nyúlt bevezetõért, de ezt mindenképpen szükségesnek tartottam elmondani. Rátérve az Episode II regényváltozatára, annyit le kell szögeznem, az alábbiakban nem fogom elmesélni a történetet. Sokkal inkább a mû hangulatát szeretném bemutatni. Azt a kort, melyben a Köztársaság megindul a lejtõn, és amelyben a sötétség korszaka köszönt a galaxisra?

Ármánykodás, hatalomvágy, szerelem, akció, kaland? Az izgalmas, fordulatokban gazdag regényekben ezek a momentumok gyakorlatilag mind fellelhetõek. A második rész egy sokkal tágabb, bonyolultabb világegyetemet mutat be, mint az elsõ, arról nem is beszélve, hogy a háttérben álló karakterek népes tábora is gyakran gyakorol hatást a környezetére. Politikusok, családtagok, katonák serénykednek a fõhõsök körül, és közben akarva-akaratlanul és részeseivé válnak a Köztársaság széthullásának.

Az Episode II némiképpen folytatja az elozo rész hagyományait, legalábbis abból a szempontból, hogy a nyelvezete nem valamilyen klasszikus remekmûre, hanem egy mindenki által viszonylag könnyen befogatható sztorira emlékeztet. Ez persze nem baj, mert így több, egészen fiatal olvasót késztethet arra, hogy átrágja magát a Klónok támadása izgalmain.

Aki olvasta a Baljós árnyakat, annak már nem lesz meglepõ az a tény, hogy a könyv cselekménye jóval korábbról indul, mint a filmé. Pontosabban hanem néhány momentum felvillantása révén olyan adalékokkal szolgál, melyek fontosak lehetnek az események értelmezéséhez. A film más eszközökkel él, a könyvnek viszont megvan az a lehetõsége, hogy a hangulat megtartásával megismertessen bennünket az eltelt évek alatt így vagy úgy megváltozott karakterek érzelmeivel, gondolataival, lelki vívódásaival, rejtett félelmeivel. Ezekbõl a Klónok támadásában sincs hiány. Néhol ugyan erõltetettek, fõleg a filmes cselekmény elõtt játszódó fejezetekben, mégis érdemes figyelmesen elolvasni ezeket a részeket is.

És végre fény derül egy huszonöt éves "rejtélyre" is, nevezetesen arra, miféle rokoni kapcsolat van Anakin Skywalker és Owen Lars között. A rajongók közül biztosan többen elgondolkodtak azon, miért nevezi nagybácsinak Luke Owen Lars-t, és az öreg farmer miért óvja Anakin fiát annyira a kalandozástól. Ami viszont nagyon el lett találva, az a galaxisban dúló politikai harc és a valós, fegyverekkel vívott kettõs összecsapások. A szenátusban folyó viták, melyeket Palpatine a maga hátsó szándékaival már az elsõ részben is maga hasznára tudott alakítani, újabb jelentõs válságot eredményeznek a galaxisban. Ezt csak tetézi egy törvényjavaslat, mely ahelyett, hogy egységbe kovácsolná a Köztársaság államait, csak további széthúzáshoz vezet. Az állandó hadsereg felállításáról szóló törvénytervezet soha nem látott hevességû vitákat eredményez, és ezek a viták aztán szépen lassan elkezdik felõrölni a demokratikus intézményrendszert.

Emellett valós hadszíntereken is folynak összecsapások. A legjobb - szerintem legalább is - Obi-Wan Kenobi, a Köztársaság egyik ismert Jedi lovagjának és a rejtélyes fejvadásznak, Jango Fett-nek a privát kis háborúja. A fair play-t a legcsekélyebb mértékben is nélkülözõ harc elképesztõ változatossággal zajlik egymás tán több fronton, és a különbözõ mentalitású és harcmodort tanult emberek között. Ha csak fele olyan lesz a vásznon, mint amilyennek a leírtak alapján elképzeltem, akkor a korábbi, Darth Maul - Qui-Gon - Obi-Wan hármas viadal könnyen a második helyre szorulhat a ranglistán.

A szerelmi szál sokak bánatára jelentõs súllyal esik a latba, de hát ez elkerülhetetlen volt. Padmé Amidala és Anakin Skywalker között szövõdõ románc és a kettõjük közössé váló harca néhány hónapja még azt hitette el a fanyalgókkal, hogy a Klónok támadása nem lesz más, mint az új Star Wars történet 'love story'-vá való silányítása. Szerencsére ez nem így van, és a könyv lapjain is megmaradt az az egészséges egyensúly, melyet a romantikus és az akcióban bõvelkedõ jelenetek között el lehetett várni.

És persze ott van Jango Fett különleges atyáskodása a kis Boba Fett felett. Ez a fura, vagy inkább felettébb szokatlan családi kötelék újabb színfolttal gazdagítja az események tárházát. Az olvasó pedig azon kapja magát, hogy egy idõ után egyre rokonszenvesebbnek találja a titokzatos fejvadászt és a tízéves kisfiát.

Ami pedig az idõben késõbb játszódó klasszikus trilógiára való utalást jelenti, a regényben jóval közvetlenebbül tetten lehet érni, mint a filmben. Ennek oka persze nem más, mint az, hogy a leírt szövegben könnyebb felfedezni azokat az elemeket, amelyek felvezetik a két évtizeddel késobb lezajló eseményeket. Mivel illetlenség lenne ezekbol akár egyetlen egyet is elárulni, ezért én sem teszem, mindenesetre kíváncsian várom, kibõl milyen reakciót fognak kiváltani.

Az író R. A. Salvatore neve nem ismeretlen a magyar olvasók elott sem, hiszen több, fantasy témájú mûve megjelent kis hazánkban is. Az viszont talán meglepõ lehetett, hogy amikor az õ tollából megjelent a Star Wars The New Jedi Order sorozat elso kötetében (Vector Prime) "megölte" Chewbacca-t. Ez nagy felzúdulást keltett, és amikor tavaly nyáron bejelentették, hogy õ írja az Episode II regényt, akkor sokan felszisszentek: "Úristen, mi lesz ebbõl?"Aggodalomra semmi ok, mondhatnám, de a Vector Prime-ot tragédiaként megélõ rajongókat elég nehéz meggyõzni az ellenkezõjérol. Mindazonáltal hadd nyugtassak meg mindenkit, az új regényében R. A. Salvatore a film forgatókönyvét követte, és ennek megfelelõen alakította a cselekmény menetét. Emiatt persze nem volt könnyû dolga, hiszen végtelen hosszúságú korláttal kényszeríttették az egy adott keretek között való maradásra. Hogy milyen sikerrel, ezt április végétõl mindenki eldöntheti. Egyet azonban a megjelenés elõtt, így látatlanban is le mernék fogadni: az év legnagyobb könyvsikerének megjelenése várható április 23-án az USA-ban és 29-én nálunk. A Klónok támadása a könyvpiacon is tarolni fog, nemcsak a mozikban.

A könyv magyar kiadásának borítója:

Barta Zoltán

Kapcsolódó cikkek/hírek

.GFX/.SWF karakterkészlet szerkesztése Evin 2013. február 17.
10 éve Panyi 2013. január 1.
1000 regisztrált felhasználó! Panyi 2003. június 23.
2000 felett! Andy 2003. szeptember 26.
A CoD2 klán TGF-et hirdet RaveAir 2011. június 22.
A GameHunter rövid története Methos 2005. február 12.
A játékfordítások helyzete Magyarországon Ranloth 2004. november 13.
A kör bezárult, avagy A Sith-ek bosszúja RaveAir 2005. május 20.
A leállásról Panyi 2014. május 9.
A lista Panyi 2015. február 3.
A lista Andy 2004. május 3.
A magyar betûkészlet helyes megjelenítése Piedon 2004. november 13.
A magyarítások és a Mac Minigun 2011. február 26.
A mai nyelvi humor TGWH 2012. április 18.
A társasjátékok témaválasztásának fontossága RaveAir 2015. március 17.
Adventure Games RaveAir 2011. december 27.
Age of Empires III jnc 2006. április 10.
Ahogy ígértük: Bõvült a szótár Andy 2005. február 16.
Ajándékkosár Panyi 2016. június 28.
Aki biztosra szeretne menni... Andy 2004. május 23.
Aláírásgyûjtés Andy 2004. április 5.
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság RaveAir 2011. április 15.
Angol-magyar webszótár a Portálon Andy 2005. január 19.
Anthony Bozza & Slash: SLASH billchr 2009. január 27.
Army Racer takysoft 2007. október 3.
Augusztusi statisztikák Andy 2004. szeptember 1.
Az elmúlt egy hónap... Andy 2004. június 1.
Az új Magyarítások Portál Panyi 2004. június 24.
Az utolsó elõtti verzió jnc 2004. augusztus 31.
Azok a fránya változók! Ranloth 2004. november 12.
Baker Online hírek RaveAir 2011. december 16.
Beszélgess velünk! Andy 2003. november 1.
Betûtípusok tehasut 2012. május 31.
BioWare fansite Panyi 2005. február 1.
Boldog Karácsonyt Kívánunk! Panyi 2013. december 24.
Boldog Karácsonyt! Panyi 2015. december 24.
Boldog karácsonyt! Cyrus 2012. december 24.
Boldog Karácsonyt! Evin 2019. december 24.
Boldog Karácsonyt! Panyi 2014. december 24.
Boldog Karácsonyt! Cyrus 2016. december 24.
Boldog Karácsonyt! Cyrus 2017. december 24.
Boldog Karácsonyt! Panyi 2020. december 24.
Boldog Karácsonyt! Cyrus 2018. december 24.
Boldog nõnapot kívánunk... RaveAir 2005. március 8.
Bõvült a Magyarítások Portál amúgy is népes családja Andy 2005. március 13.
Budapest Gameshow 2009 Minigun 2009. november 2.
BÚÉK Cyrus 2016. január 1.
BÚÉK Evin 2019. december 31.
BÚÉK Panyi 2015. január 1.
BÚÉK Cyrus 2017. január 1.
BÚÉK Cyrus 2013. december 31.
BÚÉK Cyrus 2018. január 1.
BÚÉK Evin 2020. december 31.
BÚÉK Cyrus 2019. január 1.
BUÉK 2012 RaveAir 2012. január 1.
BUÉK! Panyi 2004. január 1.
Chat Panyi 2003. november 29.
Checkpoint 1x10: Magyarítások Panyi 2015. július 28.
Choderlos de Laclos: Veszedelmes Viszonyok billchr 2008. december 29.
Cikkek! RaveAir 2004. november 14.
Computer Art Forum 2009 Panyi 2009. november 15.
Decemberi statisztikák Panyi 2005. január 1.
Elnézést! Panyi 2003. november 22.
Én is saját honosítócsapatot akarok! Methos 2005. február 27.
Év fordítója 2017 Evin 2018. február 23.
Februári statisztikák Andy 2005. március 1.
Felvételt hirdetünk! Cyrus 2013. április 1.
FIFA 2006 Panyi 2005. november 2.
Foci vébé, focis játékok RaveAir 2010. június 11.
Fordítói adatbázis Andy 2004. december 1.
Fordítók támogatása a BO magyarítások oldalon Panyi 2015. március 2.
Fordítók támogatása játékokkal Panyi 2016. november 13.
Fordítsuk le együtt a Final Fantasy játékokat! Evin 2015. július 12.
Fórum Panyi 2015. május 23.
Frissítések, változások Andy 2004. augusztus 6.
FTP Letöltések Panyi 2003. március 29.
Galéria Panyi 2004. június 29.
Game Developers Forum 2009 Panyi 2009. július 8.
Gamehunter szavazás RaveAir 2005. január 30.
GDF 2009 Minigun 2009. május 1.
Google Eszköztár Panyi 2004. február 15.
Gravatar Evin 2019. december 18.
GTA Online Panyi 2005. február 1.
GTR Husimoto 2005. szeptember 5.
Hack (?!) .:i2k:. 2003. október 11.
Háttérkép Panyi 2004. január 24.
Hiányzó magyarítások listája Panyi 2014. június 10.
Hír a Huncraft Interactive oldaláról Panyi 2003. október 20.
Hírhozzászólások elindulása Panyi 2014. november 8.
Hivatalosan magyar nyelven megjelentetett játékok RaveAir 2004. november 13.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? TGWH 2012. február 27.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? RaveAir 2012. február 27.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? II. TGWH 2012. március 3.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? III. TGWH 2012. március 15.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? IV. TGWH 2012. március 22.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? V. TGWH 2012. április 2.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? VI. TGWH 2012. május 12.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? VII. TGWH 2012. július 11.
Hogyan fordítsunk játékprogramokat? VIII. TGWH 2012. augusztus 3.
Hogyan kezdjek neki, hiszen én még soha nem fordítottam!? Tusk 2005. augusztus 28.
Humoros idézetek Panyi 2003. október 20.
Huncraft Andy 2003. november 15.
Huncraft Andy 2004. február 24.
Huncraft Interactive magyarítások Panyi 2003. október 26.
HunTech Panyi 2004. július 12.
I. Játékfordítói Találkozó Panyi 2015. október 23.
Iain Banks: A Darázsgyár Ordel 2007. május 24.
II. játékfordító találkozó szervezés Panyi 2016. március 25.
II. Játékfordítói találkozó Evin 2016. június 14.
II. Játékfordítói találkozó Evin 2016. július 3.
III. játékfordítói találkozó Evin 2019. augusztus 8.
Ismételten tölthetőek a magyarítások Panyi 2014. június 2.
Januári statisztikák Panyi 2005. február 1.
JátékExpo 2006 RaveAir 2006. május 29.
Játékismertetõt bárki tud írni! Druzsba 2007. augusztus 16.
Jatekok.hu gépcsere Panyi 2003. május 12.
Játékprogramok szinkronizálása Ranloth 2004. augusztus 25.
Jó hírek a kezdéshez Andy 2004. június 24.
Jópofa képek Panyi 2003. június 8.
Karbantartás vége Evin 2020. október 19.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket! jnc 2005. március 28.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk! jezuska 2004. december 24.
Kényszerszünet után, ismét jelen .:i2k:. 2003. szeptember 28.
Képregényes felhívás RaveAir 2011. november 5.
Kimaradások Panyi 2003. március 29.
KKÜ 2010 RaveAir 2010. december 24.
Költözés Andy 2004. április 26.
Költözés vol. 2 Panyi 2004. április 30.
Közérdekû hír, fõleg fordítóknak! RaveAir 2011. december 27.
Közösségi fordítás RaveAir 2012. január 11.
Kukorica Gyermekei nyereményjáték billchr 2011. július 6.
Leállás Evin 2020. szeptember 25.
Lezajlott az I. Játékfordítói találkozó Evin 2015. november 19.
Lostprophet munkálatok Evin 2017. október 15.
Magyarítás Lista Andy 2004. április 5.
Magyarítások Panyi 2003. december 31.
Magyarítások Panyi 2004. március 26.
Magyarítások lista frissítés RaveAir 2004. október 13.
Magyarítások Portál 2 Andy 2004. június 24.
Magyarítások Portál a Discordon Panyi 2018. augusztus 22.
Magyarítások Portál történelem Panyi 2005. január 31.
Márciusi statisztikák Panyi 2005. április 2.
Megszûnik a HunTECH Andy 2005. február 5.
Menü Panyi 2003. május 2.
Menü Panyi 2004. április 8.
Methos a Fix Tv-ben RaveAir 2005. február 28.
Mp-találkozó! billchr 2011. július 10.
My Blueberry Nights - A távolság íze billchr 2008. szeptember 24.
Napi mézeskalácsadag Andy 2004. november 5.
Néhány kisebb mobilos fordítás RaveAir 2013. január 12.
Nem mûködik a HunCraft Interactive oldala Panyi 2003. október 12.
Night Vison Software RaveAir 2010. november 21.
NigthVison Software RaveAir 2010. december 14.
Novemberi statisztikák Andy 2004. december 1.
Nyereményjáték - A Kukorica gyermekei billchr 2011. június 21.
Októberi statisztika Panyi 2004. november 1.
Önkéntes fejlesztőtársakat keresünk Panyi 2014. október 14.
Oresztész billchr 2009. március 25.
Pár tanács kezdõ fordítók számára Ranloth 2004. augusztus 25.
PlayON RaveAir 2011. február 17.
PlayON - Antec együttmûködés RaveAir 2011. május 17.
Programok Evin 2012. június 22.
Régi új oldal Evin 2013. december 3.
Retro magyarítások Panyi 2015. május 23.
Rocsik Team RaveAir 2011. február 9.
Rövidtávú terveink... Andy 2004. május 8.
RSS Panyi 2004. október 24.
Sonic... Andy 2003. augusztus 8.
Stephen King: Éjszakai mûszak billchr 2008. szeptember 24.
Szavazás Panyi 2004. december 18.
Szavazás Panyi 2004. július 17.
Szeptemberi statisztikák Panyi 2004. október 3.
Szextúra Panyi 2009. január 21.
Szinkronhang kerestetik Evin 2017. október 1.
The Baker Company magyarítások Panyi 2014. április 10.
Tippek & trükkök Ranloth 2004. augusztus 18.
Több, mint 5000 regisztrált felhasználó Panyi 2004. március 13.
Tolódik az interjú Methosszal RaveAir 2005. március 8.
Translate Team felhívás Cyrus 2015. július 8.
Túl az 1 milliomodik találaton! Panyi 2003. október 19.
Túl vagyunk az internyúlon.... Andy 2005. március 15.
Tutorial I - Bevezetés Andy 2003. február 16.
Üdvözletem! .:i2k:. 2003. július 9.
Új admin! Andy 2003. július 5.
Új cikkek! Ranloth 2004. december 9.
Új fordítócsapat indul, és tagokat is keresnek! Andy 2005. február 8.
Új fordítócsapat: Berserkers Panyi 2005. február 19.
Új magyarítások Panyi 2003. november 2.
Új szavazás! Andy 2005. március 2.
Új téma Panyi 2004. április 18.
Újabb aloldal Andy 2005. március 8.
Unreal Anthology Minigun 2009. március 24.
V, mint Vérbosszú Ordel 2006. július 1.
Változások a Portál életében RaveAir 2011. június 14.
Van kedved beszélgetni? RaveAir 2012. január 5.
Végre elkészültek a rangok! Andy 2004. szeptember 19.
Wanted a Wild Western Panyi 2005. január 21.
Wolfram RaveAir 2012. július 6.

Összesen 0 hozzászólás érkezett

Legyél te az első, aki hozzászól!

Magyarítások Portál
Fejlesztő:
Nem ismert
Kiadó:
Nem ismert
Műfaj:
Nem ismert
Platform:
Nem ismert
Megjelenés:
2003. január. 1.
Játékmotor:
Nem ismert
Legújabb letöltések
The Evil Within
The Evil Within teljes magyarítása a 3 DLC-vel együtt.
| 45.95 MB | 2022. 05. 18. | CryMax, FEARka, Spirit6, Kingmakers Team
Outer Wilds: Echoes of the Eye
Az alapjáték fordítását is tartalmazza.Epic, Steam és GamePass 1.1.12-es verzióhoz, Codex 1.1.10 és 1.1.11-es verzióhoz.
| 36.81 MB | 2022. 05. 15. | ZéBé
Outer Wilds
Az alapjáték fordítását is tartalmazza. DLC nélkül is működik!Epic, Steam és GamePass 1.1.12-es verzióhoz, Codex 1.1.10 és 1.1.11-es verzióhoz.
| 36.81 MB | 2022. 05. 15. | ZéBé
Trek to Yomi
A(z) Trek to Yomi játék fordítása.
| 111.89 KB | 2022. 05. 14. | The_Reaper_CooL
Destroy All Humans!
A Destroy All Humans! játék fordítása.
| 2.83 MB | 2022. 05. 13. | Patyek
Legfrissebb fórum bejegyzések
Szia! Esetleg megnézhetitek a Necesse nevű játékot. Egy kicsit Minecraft, egy kicsit Terraria és egy csipetnyi Rimworld. Egy héten belül szeretném a fordítás belső tesztelését lezárni. Amúgy meg nem egy kártyagyilkos játék. :)
Heliximus | 2022.05.19. - 13:46
A több eladásnál 20% sarcnak kissé ellentmond pl. az Ubisoft lépése, mert ők pont a 30% miatt hagyták el Steamet és mentek Epicre, és nyilván több százezer példány ment el ott. Ha 20%-ot buktak volna csak, akkor nem léptek volna, de ők ki is emelték a 30%-ot. Ha az exkluzivitás...
7Janek7 | 2022.05.19. - 13:31
SteamWorld Dig 1Graveyard Keeper (Nem tudom mennyire para lenne nekik, még nem játszottam vele), Esetleg régebbi autós játékok, pl Need for speed..Magyar rpg makeres játékok, pl Amnézia, Dragon Blade sorozat https://www.moondragon.hu/index.php?a=7https://rubydragon.hu/games#Teljesverzio
Anonymusx | 2022.05.19. - 12:57
Harry Potter első része biztosan elfut, talán a második is. Ezekhez van magyarítás is.The Whispered World Enhanced Edition - ez point&click, ha úgy látod, hogy menne neki. Nagyon aranyos játék, fejlesztő jellegű is lehet. Előfordulhat, hogy a megoldáshoz a te segítséged is kell, akkor együtt is játszhattok. ;-)(Írtam ezt úgy,...
Ardea | 2022.05.19. - 06:16
Helló! Alsós fiaimnak keresek magyarosított játékokat PC-re. Alaplapi videokártya van benne, tehát a Stardew Valley, Terraria vonalon. Ha van javaslatotok, köszönöm!
ahab13 | 2022.05.18. - 21:34